Arhiepiscopia Bucureşti anunță demisii după ancheta Recorder

  de - | 13 octombrie 2021, 6:53 PM | Naţional

  0

  Arhiepiscopia Bucureşti anunţă mai multe demisii şi demararea unei cercetări interne în urma publicării anchetei realizate de Recorder cu privire la gestionarea fondurilor publice. „Materialul este construit cu intenţia de a transfera asupra BOR şi Preafericitului Daniel, potenţiala vină”, explică Arhiepiscopia, completând că aplică un set amplu de proceduri pentru a preîntâmpina eventuale nereguli în gestionarea fondurilor publice. „Ca urmare a publicării pe site-ul Recorder a unui material video cu titlul „Clanul Marelui Alb”, Arhiepiscopia Bucureştilor doreşte să aducă unele lămuriri cu privire la câteva întrebări ridicate în acest material de presă. Materialul este construit cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potenţiala vină a unor angajaţi din administraţia bisericească şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei Arhiepiscopiei Bucureştilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obţine beneficii personale prin simpla învecinare cu persoane importante, comiţând un rapt de imagine”, a transmis Arhiepiscopia, potrivit unui comunicat de presă.

  Potrivit sursei citate, Arhiepiscopiei argumentează că «Jurnalistul „independent”, lipsit de credibilitate, prin modul în care a construit acest material, foloseşte tactica inoculării unei mari suspiciuni în rândul persoanelor care nu au nicio idee clară despre activitatea complexă şi diversificată a Bisericii Ortodoxe Române şi a cultelor religioase în general, activitate cu enorme beneficii sociale pentru comunitate. Se critică, pe fond, buna chivernisire a banilor în Biserică, nevorbindu-se deloc despre întoarcerea acestor bani în ampla sa operă social-filantropică. Ne putem întreba, în mod deplin justificat, care este înalta şi binevoitoarea raţiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorul materialului asupra Bisericii? Care este scopul real ultim al materialului? Istoricul raportării Recorder la Biserică indică limpede un masiv anticlericalism, o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Române.În material este atacată, în esenţă, finanţarea Bisericii şi a cultelor religioase, transmiţându-se implicit şi perfid că această finanţare constituie o irosire a banilor publici. Menţionăm faptul că finanţarea bisericilor oricărui cult religios de către statul român este absolut legală».

  Potrivit Arhiepiscopiei, „alocările de bani publici sunt verificate anual de instituţiile de stat abilitate şi respectă un cadru legal clar”, iar afirmaţia autorului „este una deliberat falsă şi otrăvită”.

  Potrivit comunicatului de presă transmis de Arhiepiscopie, „Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi dl Lazăr Neacşu – membru în Adunarea Eparhială şi în Adunarea Naţională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administraţia bisericească. Pentru clarificarea aspectelor apărute în materialul video menţionat mai sus, se va face o cercetare la Arhiepiscopia Bucureştilor de către reprezentanţii Administraţiei Patriarhale. Cu privire la S.C. Solid System Solution S.R.L., reprezentată de dl Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obţine fonduri pentru biserici, facem precizarea că, în urma unor cercetări interne făcute din motive rezonabile care ţin de documentaţia depusă pentru licitaţie şi care au condus la concluzia că procesul de licitaţie a fost viciat, firma a fost descalificată, cu interdicţia de a mai participa la licitaţii organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021 (cu aproape două luni înainte de apariţia acestui material), aspect comunicat tuturor unităţilor de cult din eparhie. Aceleaşi măsuri au fost aplicate, de-a lungul timpului, şi altor societăţi comerciale care au încercat să intervină ilegal în procedura de licitaţie”

  Citeste mai mult pe adevarul.ro

  Vezi întreaga anchetă realizată de Recorder, în video-ul de mai jos:

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.