sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Arhiepiscopia vrea să construiască încă o biserică la Arad

  de Raluca Medeleanu | 23 iunie 2023, 5:51 PM | Administraţie | Topic special

  5

  Arhiepiscopia Aradului intenționează să construiască o nouă biserică în municipiul Arad, în zona Poltura.

  Proiectul de hotărâre ce prevede Planul Urbanistic Zonal a fost pus la transparență decizională, conform legii, de Primăria Arad, iar cei interesați pot oferi sugestii de modificare, până la data de 4 iulie, pe care le pot depune la Registratura Primăriei.

  Biserica ar urma să fie construită în cartierul Poltura, pe strada Agricultorilor, nr. 8 (un teren de 1100 mp), în apropiere de intersecția cu strada Munteniei. Proiectul a fost realizat de firma Arhitectonic SRL din Arad, iar certificatul de urbanism pentru acest proiect a fost obținut deja de la Primărie, în data de 18 iulie 2022.

  Cel împuternicit de Arhiepiscopia Aradului să se ocupe de realizarea construcției viitoarei biserici este preotul Florin-Ioan Avram, preot la paraclisul cu Hramul „Sf. Emilian de la Durostorum” și „Sf. Mucenica Valentina” din cartierul Gai.

  locatie viitoare biserica in poltura

  (Dreptunghiul galben indică locul unde va fi construită biserica pe str. Agricultorilor)

  Regimul de înălțime maxim propus pentru biserică este de 15 metri înălțime.

  Biserica va avea arhitectura neoromânească

  „Lăcașul de cult ortodox propus va avea o arhitectură neoromânească, a cărei calitate va ridica nivelul arhitectural al întregii zone. Arhitectura acestuia va completa într-o manieră tradițională, dar totuși nouă (re-inventată) atât zona rezidențială mai veche (partea stângă a str. Agricultorilor), cât și cea nouă, realizată în partea dreaptă a străzii (…). În cazul prezentei documentații, construcția principală este parte a unui ansamblu dezvoltat după axul de simetrie al terenului pe direcția est-vest, care include și corpul clopotniței. Acesta este un corp cu regim de înălțime parter + 1 etaj care marchează accesul, fiind amplasat la minim 1 metru / maxim 2 metri față de frontul stradal”, se arată în raportul arhitectului șef al Municipiului Arad.

  Întreaga documentație a proiectului poate fi consultat AICI. După perioada de transparență, înainte de a putea obține autorizația de construire, proiectul trebuie să primească și votul din partea consilierilor locali, într-o viitoare ședință de Consiliu.

   

  Citește și: Mănăstirea Feredeu, la ceas de sărbătoare. Duminică, Arhiepiscopul Aradului va săvârși slujba de târnosire a bisericii • Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Când o țară construiește o nouă biserică într-un context în care nu există o religie de stat, nivelul educațional este extrem de precar și corupția este în creștere, este ca și cum ai planta flori într-un deșert fără apă. Mai întâi, ar trebui să hrănim mințile oamenilor cu cunoaștere și să ne ocupăm de problemele profunde ale societății, înainte de a ne angaja în construirea unor structuri religioase care pot fi doar o formă de divertisment superficial. Prioritățile noastre ar trebui să se axeze pe fundamentul solid al educației și lupta împotriva corupției, astfel încât societatea să poată crește și se poate dezvolta într-un mod autentic și durabil.

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. In cazul neoprotestantilor primaria a pus la dispozitia acestora terenuri cu titlu gratuit nemaivorbind ca a alocat acestora si cladiri care erau spre folosinta intregii ppopulatii a municipiului Arad, cinema Dacia si cladirea fosta aprozar di piata de pe Fulgerului , Deci terenul pe care se va construi aceasta biserica a fost donat de primarie , aud ?

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. @ Ion : 👏👍
   .
   … dar după cum observ, pe unii îi supără Adevărul.
   Credința REALĂ nu are nevoie de construcții megalitice de beton !!! Doar „oamenii” au nevoie…
   Ea poate exista chiar și în mijlocul Deșertului Sahara, dacă ai deschiderea sufletească pt ea:
   – cei care condiționează Credința cu orice contexte sau mijloace materiale, încercă, de fapt, o „afacere” cu Dumnezeu, cu Divinitatea, în care ei dau edificii și donații megalitice, sau fac mătănii și alte dogme (mai mult sau mai puțin Divine) , CONTRA UNOR FOLOASE . 😥
   .
   Atât de Fals și Trist…!!! Credința REALÂ nu poate fi condiționată de nimic: EA PUR-ȘI-SIMPLU ar trebui să EXISTE !!! 🤔

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.