joi, 9 mai, 2024

Special Arad Logo

    Arest la domiciliu pentru inculpații arădeni din dosarul fraudei cu carduri în valoare de aproape 500 de mii de lei

    de Ioana Costaș | 11 mai 2023, 6:46 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    După ce au stat aproximativ trei luni în arest preventiv, cei trei inculpați care făceau parte, potrivit DIICOT Oradea, din gruparea infracțională organizată specializată în efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, cauzând un prejudiciu ce depășește 493 de mii de lei – după ce ar fi obținut în mod fraudulos datele de pe carduri emise de instituții-bancare din Spania, pe care le-ar înregistrat într-o aplicație de plată instalată pe dispozitive mobile, folosindu-le apoi pentru a cumpăra electronice de la magazine precum Altex, situate în municipiile Arad, Timișoara, Oradea sau Deva – Stan Adrian „Topa”, Târsan Sebastian și Claudiu Călin – au fost plasați sub măsura arestului la domiciliu.

    Hotărârea a fost luată astăzi de judecătorii Curții de Apel Oradea, după ce Tribunalul Bihor a decis, în 5 mai, să le prelungească măsura arestării preventive. Soluția Curții de Apel Oradea a venit ca urmare a contestării de către inculpați a prelungirii măsurii arestării preventive. Instanța a dispus punerea de îndată în libertate a celor trei.

    Potrivit portal.just.ro, Curtea de Apel Oradea a decis: „Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Sebastian Târsan, Claudiu Călin și Adrian-Gheorghe Stan împotriva încheierii penale din 5 mai 2023 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor. Desființează încheierea atacată şi rejudecând: Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor. Înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Sebastian Târsan cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de azi, 11 mai 2023 până în 9 iunie 2023, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă din 9.02.2023 emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, dacă inculpatul nu este reţinut sau arestat preventiv în altă cauză. Înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Claudiu Călin cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de azi, 11 mai 2023 până în 9 iunie 2023, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă din 16.02.2023 emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Oradea, dacă inculpatul nu este reţinut sau arestat preventiv în altă cauză. Înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Adrian-Gheorghe Stan cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de azi, 11 mai 2023 până în 9 iunie 2023, inclusiv.Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă din 16.02.2023 emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Oradea, dacă inculpatul nu este reţinut sau arestat preventiv în altă cauză. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu de azi, 11 mai 2023”.

    Despre activitatea infracțională a grupării infracționale, din care ar fi făcut parte și cei trei, DIICOT Oradea a precizat următoarele: „În vederea realizării scopului grupului infracțional, membrii acestuia au obținut în mod fraudulos datele de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de instituții financiar-bancare din Spania, pe care le-au înregistrat într-o aplicație de plată instalată pe dispozitive mobile. Aceștia s-au deplasat ulterior la comercianții unor rețele de retail din domeniul electronicelor și electrocasnicelor, de pe raza municipiilor Oradea, Arad, Timișoara și Deva, de unde, utilizând aplicația de plată, au achiziționat, în perioada septembrie-octombrie 2022, diferite bunuri (telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri performante și alte produse electronice) în valoare totală de 493.018,49 lei. De asemenea, în vederea împiedicării descoperirii activității infracționale, membrii grupului au generat, prin intermediul unei aplicații dedicate plăților online, carduri virtuale emise de furnizori de servicii financiare din Statele Unite ale Americii, carduri care au fost folosite la cumpărarea bunurilor menționate anterior. La data de 08.02.2023, au fost puse în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județelor Arad și Timiș, ocazie cu care au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, un hard-disk, 4 unități flash, 21 cartele SIM, carduri bancare, sumele de 10.900 euro și 2.500 lei, 2 documente de identitate susceptibil a fi falsificate și 92 grame pulbere cristalizată. La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au fost conduse, în vederea audierii 6 persoane. La data de 09.02.2023 a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă a 3 inculpați pentru o perioadă de 30 de zile. Pentru alți 2 inculpați procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”.

    Adrian Stan zis „Topa” și Claudiu Călin sunt cei doi inculpați plasați sub măsura controlului judiciar. Însă această măsură a fost înlocuită la scurt timp cu măsura arestului preventiv.

    Reamintim cititorilor că Sebastian Târsan a fost arestat preventiv în anul 2021, după ce un echipaj de la Rutieră l-a oprit în trafic, pe raza localității Mândruloc. Târsan – aflat la volanul unui camion în care erau încărcate aproximativ 600 de baxuri de țigări de contrabandă – a fugit de polițiști, fiind depistat ulterior. De altfel, numele lui Sebastian Târsan apare și în dosarul țigărilor de contrabandă găsite la Hălmagiu, bărbatul fiind arestat preventiv și în acest caz, la începutul anului 2022. În luna august 2021, în fața bisericii din Hălmagiu a fost depistat un camion încărcat cu peste 82 de mii de țigări de contrabandă, iar o lună mai târziu, la liziera unei păduri din aceeași comună, au fost găsite peste 22 de mii de pachete de țigări de contrabandă. Alături de Târsan, în acest dosar au mai fost arestați preventiv alți 4 bărbați.

    Adrian Stan zis „Topa” a fost reținut în Anglia, în 2018, după ce a fost prins de autoritățile de acolo cu 40 de kilograme de cannabis și cocaină în mașină.

    De asemenea, în 2010, „Topa” a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de loviri și alte violențe, ultraj bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, în urma unui scandal ce a avut loc în restaurantul „Joie de vivre”. Pentru aceste infracțiuni „Topa” a primit o pedeapsă cu suspendare. Tot în anul 2010, Adrian Stan a mai fost condamnat în dosarul Rohozneanu la 1 an și 6 luni de închisoare pentru infracțiunea de favorizarea infractorului.

     

    Citește și: Dosarul „uitat” al clonării de carduri. Cine sunt cei doi interlopi arădeni ridicați de procurorii antimafia în urma perchezițiilor din vestul țării

    Citește și: Polițiștii au găsit mii de cartușe de țigări de contrabandă, ascunse în saci și abandonate la liziera unei păduri din Hălmagiu

    Citește și: Alertă în centrul Hălmagiului! Un tir părăsit, plin cu țigări, a fost descoperit abandonat în centrul localității

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.