joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Aradul puternic, cetățenii respectați”! Demiteri sau demisii cerem, ca urmare a crizei gunoiului!

  de Andrei Fuliaș | 26 aprilie 2018, 11:50 AM | Știri Arad

  11

  De două zile, Aradul este efectiv îngropat în gunoaie. La propriu! Iar arădenii sunt revoltați, pe bună dreptate (!), că noua firmă de salubrizare a orașului – SC Retim SA – chiar nu își face treaba, iar problemele generate de către această societate în raport cu „clientul”, adică cu noi, cetățenii, sunt prea multe. Unele dintre ele chiar demne de a fi cercetate amănunțit de către niște organe competente ale Statului Român.

  În primă fază, cei de la Retim au semnat un contract cu ADI Deșeuri, asociația mandatată de către toate primăriile județului Arad să găsească operatori de salubrizare pentru cele cinci zone în care a fost împărțit județul. La scurtă vreme, a apărut un nou contract, iar prețurile au fost modificate „din pix” și peste noapte, lucru pe care Special Arad l-a sesizat în urmă cu aproape două luni de zile.

  A urmat apoi distribuirea pubelelor către cetățenii localităților aflați în Zona 1. Ei bine, arădenii s-au trezit puși pe drumuri kilometrice pentru a-și ridica pubelele din cele (doar) câteva locații stabilite de societatea de salubrizare. Mii de arădeni de toate vârstele au putut fi văzuți în ultimele zile pe străzi, împingând sau trăgând tomberoane după ei. Noi doar ne întrebăm dacă nu cumva aici este vorba despre vreun abuz?

  •  Citește și Aradul abia mai respiră sub munții de gunoi! Firma de salubritate este incapabilă să își respecte obligațiile asumate în schimbul milioanelor de euro (Fotoreportaj mizerabil)

  Și a venit și „Ziua Z”, în care contractul cu vechiul operator de salubrizare a expirat, iar noul operator (Retim) trebuia să-și intre în atribuții. Ei bine, de atunci, de patru zile, Aradul se sufocă în mormane de gunoaie și putori insuportabile. Păi cum? Cei de la Retim au fost luați prin surprindere? Autoritățile arădene au fost luate prin surprindere? Toată lumea a fost luată prin surprindere ca și atunci când vine zăpada?

  Colac peste pupăză, a ieșit ieri și primarul cu un „pumn de praf” pe care l-a aruncat cu nonșalanța care îl caracterizează, țintit fix în ochii arădenilor. În maniera sa (am putea spune deja marcă înregistrată) de salvatore della patria a scos iataganul din teacă și-a început să taie în carne vie. Ete fâs… Au amendat Retimul cu fix 20.600 lei, pe motiv că „este inadmisibil ce se întâmplă zilele acestea în Arad”. Nu zău!? V-ați trezit și voi?

  Așa că, domnilor Falcă, Cionca, Bîlcea și Țolea, dar mai ales Bîlcea și Țolea(!), haideți, reluați sloganul sub care ați candidat cu toții în 2016 – „Aradul puternic, cetățenii respectați” – și respectați-i pe arădeni venind în fața lor cu niște demiteri sau cu niște demisii! Nu mai aruncați pisica, moartă de zile bune și care a început să miroasă urât de tot, peste gardul altora! Nu mai dați vina numai pe cei de la Retim, care evident că au partea lor, ci asumați-vă răspunderea pentru dezastrul ecologic în care ați adus Aradul!

  Domnilor primari, acționari ai ADI Deșeuri Arad, modul catastrofal prin care este condusă această asociație impune, fără discuție, demiterea conducerii, în frunte cu directorul Adrian Țolea!

  Domnule Bîlcea, prezentați-vă demisia, măcar de onoare, pentru că funcția de președinte al ADI Deșeuri Arad vă face direct răspunzător de modul defectuos în care este condusă această ascociație, dumneavoastră având responsabilitatea de a superviza tot ce se petrece acolo!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Am citit bine? citez: ‘ În primă fază, cei de la Retim au semnat un contract cu ADI Deșeuri, asociația mandatată de către toate primăriile județului Arad să găsească operatori de salubrizare pentru cele cinci zone în care a fost împărțit județul.’

   Adica:
   TOTI Aradenii stiu ca avem 2 firme: GOSPODARIA COMUNALA ARAD SI FCC (fosta A.S.A. SERVICII ECOLOGICE), … de ce astia de la ADI Deseuri, trebuie sa caute firme de salubritate? cei de la Primarie au o barna in ochi si nu vad???
   Ce treaba are ADI Deseuri cu primaria?
   O mana spala pe alta, sau ?

   In acest caz: DEMITEREA intregii conduceri si anajatilor din primaria Arad, care au participat la aceasta marsavie !!!

   O intrebare: de ce nu sa semnat contractele cu Gospodaria Comunala Arad, pentru oras si cu FCC, pentru judet? De ce cu RETIM?

   +34 voturi
   +1
   -1
  2. Rezolutiunea contractului!
   Ati asigurat locuri de munca Constantei, acum Timisoarei… orase mult mai dezvoltate!
   De ce ati decimat fosta firma aradeana? Din slugarnicie! Era PSD si trebuia rasa! Ati investit intr-un mol mort din start!
   Ce conteaza nu sunt banii vostrii!

   +15 voturi
   +1
   -1
  3. O autoritate locala are responsabilitatea directa a gestionarii serviciilor comunitare, adica Primaria Arad. Delegarea gestionarii deseurilor catre ADI nu suspenda deloc aceasta responsabilitate. Responsabil este primarul.
   Delegarea in sine a responsabilitatii salubritatii nu este nici ea in regula. Nu este normal ca delegatul meu sa delege, fara acordul meu responsabilitatea pe care o are de la mine tot asa cum un parlamentar nu-si poate delega atributiile catre alte persoane sau cum judecatorul nu-si poate delega atributiile catre altcineva. Este vorba de responsabilitate si demnitate.
   Trecem peste mizeriile astea si ajungem la delegarea in sine, care s-a facut catre o asociatie intracomunitara fara licitatie asa cum ar trebui sa se faca orice contractare de servicii.
   Aceasta asociatie, care nu exista nicaieri in sistemul de organizare administrativa a tarii, devine prin decizie necompetitiva detinatoarea unei parti din delegarea transmisa de cetateni si se manifesta ca detinatoare suverana a unui atribut rezervat conform legii administratiei locale, autoritatilor publice locale alese.
   Apoi aceasta creatie smechera face un caiet de sarcini pentru angajarea unui operator in domeniul serviciilor de salubritate. Eu nu imi aduc aminte sa fi fost consultat (vezi L.52/2003) privind continutul caietului de sarcini, care ar fi trebuit sa faca obiectul unei hotarari de consiliu local, fiindca nu exista nici o hatarare a consiliului local privind contractarea serviciului de salubritate.
   Competitia a fost organizata astfel incat sa castige cine trebuie.
   Mai este de amintit ca nu pot fi justificate legal constituirea de servicii monopoliste, ca piata serviciilor de salubritate nu poate fi restransa la un singur prestator si ca nu este corect, legal si normal sa transformati toata populatia Aradului, plus cateva localitati mai ghinioniste, intr-un client captiv – exemplul coruptiei si ineficientei la Apa Canal ar trebui sa fie un avertisment pentru locuitori mai prosti si mai creduli, care au ajuns sa plateasca pentru apa cat platesc pentru curent si sa nu poata face nimic, fiindca nu pot sa aleaga decat intre scump si prost pe de o parte sau fara apa, adica evul mediu pe de alta parte.
   Dupa asta, firma castigatoare, care nu are nici o legatura cu mine, ca beneficiar de servicii publice, vine si imi impune un contract pe care spune ca sunt obligat sa-l semnez. Nu zau?! Si care ar fi sanctiunea pentru nesemnarea unui contract? Habar nu aveti fiindca nu exista!
   Contractul insa contine prevederi care nu corespund cu caietul de sarcini.
   Firma castigatoare, fiindca s-a stabilit la partid ca ea va fi castigatoare, are aroganta venita din iresponsabilitate si din garantiile oferite de politrucii care au girat-o si promovat-o, se manifesta in relatia cu mine din dubla calitate: noi suntem cei mai tari si tu iesti un fraier, noi facem ce vrem si tu trebuie sa te supui, noi te ciupelim fiindca asa a fost trocul de taina si tu te vei lasa ciupelit fiindca n-ai incotro si noi vom face ceva, o joaca de-a salubritatea, o simulare de prestare de servicii iar tu vei plati si vei inghiti amatorismul si coruptia care ne-a facut pe noi mari si tari.
   Eu nu voi semna nici un contract atate timp cat nu pot alege eu cine sa fie operatorul si tot eu sa pot sa negociez clauzele contractuale, nu Falca, nu Tolea nu altii, ci eu!
   Din pacate fiindca sunt foarte multi care nu stiu ca pot sa nu semneze, voi veti avea intr-un orizont de timp destul de scurt, in spate, contractele care va vor da drepturi (abia cand veti avea un numar critic de contracte veti putea sa considerati ca manevra pe care ati imaginat-o la partid, a fost incununata de succes).
   Pentru ca sper ca vor fi suficient de multi aradeni care nu au timp, chef sau interesul sa semneze contractele astea si astfel vor putea sa nu plateasca serviciile voastre silite, incasarile vor fi sub calculele pe care vi le-ati facut si toata sandramaua va crapa si odata cu ea, sper din nou, va crapa si confortul electoral al PDL-ului si poate cateva capatani ale unor politruci locali de doi bani!
   Chiar sunt curios cati prosti sunt in Arad, care vor sa dea bani desi nu sunt obligati si i-ar putea economisi!?
   Da, dezamagitor de multi.

   +12 voturi
   +1
   -1
   • Sunt deacort cu tine, ca si o completare in Arad, din pacate sunt MULTIIIII prosti care semneaza contractul pe loc fara sa-l citeasca, iar dupa prima luna trag ponoasele si se resemneaza cu gandul: ce PROST am fost ca am semnat!

    Nici eu nu am semnat, mi sa prezentat contractul, l-am luat si am anuntat-o pe D-ra sa vina in termenul legal de 30 zile sa ii predau, daca sunt deacord cu el sau sa-l renegociem, avand in vedere ca obligatii am fata de ei iar ei nu au obligatii fata de mine… ceea ce e ciudat.

    In fine, cine are ochi citeste si nu deschide buzunarul, cine nu…

    Chiar daca NU semnezi contractul, NU SE POT APLICA AMENZI !!!! La sfarsit de an cei de la primarie ti-l vor impune la impozit!

    +4 voturi
    +1
    -1
    • Cum sa mi-l puna la impozit? Daca mi-l pun la impozit inseamna ca serviciul se asigura din impozite si taxe si nu din plata unui serviciu, in baza unui contract iar asta inseamna ca toata povestea asta cu RETIM cade. Daca sunt in vrer-un fel santajat de directia financiara a primariei cu plata serviciului de salubritate atunci inseamna ca Primaria intervine direct in asigurarea succesului comercial al unei firme private – ceea ce este foarte grav si poate avea consecinte juridice dezastruoase pentru semnatarii acestui sistem si pentru responsabili, indifertent ca sunt semnatari sau nu. Cu siguranta voi face si o plangere penala pentru santaj – in paranteza ar fi de spus ca plangerea nu urmareste atragerea unei responsabilitati penale (nu-mi imaginez politia sau parchetul sa-si faca datoria, nu-s asa de naiv) ci atragerea atentiei asupra disponibilitatii la scandal.
     Daca impozitul la care te referi este mai mare decat costul serviciului atunci se pune problema impozitelor ca sanctiune, ori nu se admite in dreptul administrativ aplicarea de sanctiuni prin impozite. Sanctinile trebuie constatate si aplicate in baza unui normativ special – in cazul de fata in baza unei HCLM, care nu exista.
     Eu astept sa vad ce se intampla si voi reactiona in functie de interesele mele, ori interesul meu este sa traiesc ca participant cu drtepturi si obligatii si nu ca sluga intr-un oras vazut ca mosia unor politruci feudali.

     +2 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.