joi, 28 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Aradul, printre județele cu cea mai mică rată a mortalității infantile din țară

  de Special Arad | 17 mai 2023, 1:17 PM | Sănătate | Știri Arad

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Comunicat. În urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar vulnerabilizat de criză și marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 159.000 euro.

  Rata medie a mortalității infantile este în regiunea Vest mai mică decât media pe țară: 4,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS.

  – în județul Hunedoara: 6,6, rata mortalității infantile la mia de copii născuți vii.

  – în județul Arad, rata mortalității infantile a fost de 4,9 la mie.

  – în județul Timiș: 4 la mie.

  – în județul Caraș-Severin: 3,4 la mie.

  Din anul 2010, Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Vest a țării cu 102 echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 842.724 euro, la maternitățile din Arad, Reșița, Oravița, Modova Nouă, Caransebeș, Petrosani, Hațeg, Hunedoara, Deva și Timiș.

  Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

  Date statistice:

  Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

  Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

  Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

  1. Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
  2. Sălaj (8,9 la mie)
  3. Neamț (8,2 la mie)
  4. Călărași (7,6 la mie)
  5. Mureș (7,1 la mia ce copii născuți vii).

  Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

  Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.