joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Infertilitatea plasează România într-o „iarnă demografică”. Măsurile luate pentru a sprijini familiile

  de - | 15 mai 2024, 8:35 AM | Naţional | Recomandările editorilor | Sănătate

  2

  imagine cu rol ilustrativ

  În zilele noastre se nasc de două ori mai puțini copii față de acum 60 de ani, iar acest fenomen plasează România într-o așa-zisă „iarnă demografică”, informează ProTv.

  Principala cauză este infertilitatea, care afectează un cuplu din cinci. În câteva săptămâni, cei care n-au reușit să aibă copii pe cale naturală vor putea depune cereri pentru programul național de fertilizare în vitro. Statul român va finanța 10.000 de proceduri, iar fiecare caz va primi câte 3.000 de euro.

  Câteva sute de embrioni se dezvoltă în containere la o temperatură identică celei din corpul femeii. O treime dintre ei vor deveni, în mai puțin de un an, „bebeluși în eprubetă”. E o soluție de avarie pentru cuplurile care, după un an de încercări fără protecție, au cerut ajutorul medicilor. Echilibrul financiar fragil, stilul de viață și moda au scăzut constant numărul nașterilor, care a ajuns anul trecut la 55% din valoarea din 1965.

  Potrivit ginecologilor, stresul, fumatul, mâncarea nesănătoasă, toate lucrurile acestea în timp degradează sperma. Alte cauze sunt lenjeria intimă strâmtă și șofatul, care încălzesc zona inghinală peste limita optimă pentru fertilitate. O analiză încrucișată, adică din surse multiple, probe stocate în institute de mare prestigiu, a arătat că în 50 de ani calitatea materialului seminal a scăzut cu 30 la sută, la bărbații europeni. În plus, partenerii sunt afectați mult mai des de infertilitate secundară. Altfel spus, nu fac copii în tinerețe. După 50 de ani, se trezesc în fața unor încercări eșuate.

  Câte 3000 euro de la stat pentru 10.000 proceduri în România

  După ce programul național de fertilizare în vitro a fost suspendat o jumătate de an, Ministerul Finanțelor a anunțat în urmă cu câteva zile că banii vor fi deblocați, iar cei rămași în așteptare vor putea depune dosarele.

  „În varianta optimistă, în două săptămâni, în varianta pesimistă până la sfârșitul acestei luni hotărârea de guvern să apară în Monitorul Oficial, și atunci doritorii deja să transmită cererile lor”, a declarat pentru ProTV Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei.

  Banii ajung pentru 10.000 de proceduri. Fiecare cuplu ori persoană singură selectată în program va primi 3.000 de euro. Restul costurilor, până la 6-7.000 de euro, rămân în sarcina pacienților.

  Citește știrea integrală pe stirileprotv.ro.

  Citește și: Aradul, printre județele cu cea mai mică rată a mortalității infantile din țară · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Este simplu, ieftin și eficient. Oprit curentul și internetul seara la ora 8 (20) și să se pună românii strămoșește pe treabă. Să se ocupe de muierile lor. Nu să scarpine pe telefoane și să se uite la televizor. Garantat crește natalitatea. Dacă mai dă și statul ceva bănuți atunci să vezi randament.

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.