marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul, primul oraș din țară iluminat ecologic în totalitate cu LED… dar nu chiar. Primăria mai cere 963.000 lei pentru asta

    de Raluca Medeleanu | 6 august 2022, 12:51 PM | Administraţie | Topic special

    5

    imagine cu rol ilustrativ (foto: arhivă)

    Este al treilea an în care Administrația Fondului pentru Mediu lansează programe de finanțare pentru Iluminatul Public, iar Primăria Arad dorește să obțină pe această cale un sprijin financiar de 963.280,47 lei (cu TVA) pentru a continua modernizarea iluminatului public din municipiu… deși în urmă cu câțiva ani eram înștiințați că modernizarea s-a făcut 100%.

    Modernizarea și eficientizarea energetică a iluminatului din Arad a beneficiat de cel mai important proiect în 2017, când a fost semnat un contract cu Elba pentru a trece iluminatul municipiului pe LED, o sursă de lumină mult mai economică. Pe atunci, primarul Gheorghe Falcă se lăuda că această modificare va fi aplicată pe întreaga suprafață a municipiului, situând astfel Aradul ca „primul oraș din țară cu iluminat 100% LED”. Municipiului Arad si Elba Com au semnat contractul de proiectare si executie a lucrărilor aferente proiectului „Iluminat public cu LED in Municipiul Arad” în 26 septembrie 2017, investiția de 5.548.785,97 lei (cu TVA) fiind realizată prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, vizând extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public într-o perioadă de 15 luni.

    Acum, aflăm din proiectul de hotărâre pus pe ordinea de zi a viitoarei ședințe CLM că municipiul încă nu este 100% doar cu iluminat LED, căci au mai rămas de înlocuit 297 de corpuri de iluminat: „În perioada 2014-2020 au fost înlocuite 11.943 aparate de iluminat cu vapori de sodiu cu aparate de iluminat cu LED, pe stâlpii de iluminat existenți și a fost extins sistemul cu 6.255 puncte luminoase pe bază de LED (din care 2276 au sistem integrat de telegestiune). Astfel, din totalul de 18.495 aparate de iluminat din municipiul Arad, 18.198 sunt pe bază de LED”, scrie în raportul de specialitate.

    Totodată, 37 treceri de pietoni beneficiază de iluminat suplimentar prin intermediul a 150 aparate de iluminat cu LED, printr-un proiect separat, proiectul „Iluminatul trecerilor de pietoni în Arad”.

    Dacă proiectul inițial din 2017, directorul companiei Elba declara că în urma introducerii iluminatului LED în municipiul Arad, reducerea consumului de energie electrică urma să fie în medie de 62%, acum prin noul proiect pregătit de Primăria Municipiului Arad consumul ar urma să fie mai scăzut cu 84,25%. Investiția ar necesita un total de 964.470,47 lei (cu TVA), din care Primăria solicită finanțare nerambursabilă de 963.280,47 lei, iar restul de 1.190 lei urmează să-i acopere din bugetul local, fiind cheltuieli neeligibile.

    „Prin proiectul propus, se urmărește continuarea modernizării și eficientizării energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Arad, prin noi lucrări de intervenție. În vederea realizării investițiilor propuse, au fost elaborate următoarele documente: Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.) – Modernizare sistem de iluminat public în Municipiul Arad și Auditul electroenergetic și luminotehnic al Sistemului de iluminat public în Municipiul Arad (…). Modernizarea sistemului de iluminat se va realiza pe stâlpii de iluminat existenți și se va utiliza rețeaua electrică existentă. Lucrările care se vor executa pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Municipiul Arad, sunt: demontarea a 293 aparate de iluminat public stradal existente și o parte a elementelor conexe acestora; montarea a 297 aparate noi de iluminat public stradal, moderne, echipate cu LED-uri și cu telegestiune la nivel de punct luminos; refacerea racordului la coloana de alimentare cu energie electrică pentru aparatele de iluminat.
    Soluția propusă include un sistem de telegestiune, care asigură, atât eficiența energetică a sistemului cât și o reducere a costurilor cu mentenanța acestuia, printr-o mai bună organizare a intervențiilor în teren și prin utilizarea metodelor de mentenanță preventivă”, se arată în document.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. https://cutt.ly/7ZKH6ou

      Am aflat despre acest proiect anul trecut, probabil mai sunt și altele asemănătoare care pe lângă faptul că folosesc energii regenerabile, deci poate chiar genera exces de energie, ar putea să adauge un aer de contemporaneitate orașului.
      Nu înțeleg de ce instituțiile publice nu au implementat deja astfel de soluții, UE sprijină investițiile inteligente și instituțiile nu-s ca oamenii săraci care nu au capital inițial pentru accesare fondurilor pentru proiecte smart.

      Contemporaneitatea este important pentru că altfel, în istorie, aceste perioade în care nu se construiesc și nu se implementează proiecte care prin formă și funcție reflectă preocupările contemporane(estetică, ținte smart economic și de mediu, inovare) vor fi vizual mai nesemnificative. De exemplu, comparativ cu perioada art nouveau, secesiune, arhitectura a fost dominantă, caracteristic perioadei noastre este designul, forma, funcția și inovarea(utilizarea energiilor regenerabile, materiale și tehnologii noi(există deja și un pod mic, printat 3D)).

      Sigur sunt aspecte de finanțare și altele care influențează decizii de selectare și implementare a proiectelor, dar soluțiile cu adevărat moderne și poate chiar unice, lipsesc din oraș.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Nu știam despre asta. E într-adevăr foarte interesant și arată și bine. Însă nu mă pricep la astfel de tehnici… ar merge și într-o zonă de câmpie? Avem destul vânt ca să funcționeze optim în întreaga perioadă a anului?

        +1 voturi
        +1
        -1
    2. Zilele trecute mă uitam la panoul solar expus în parc și mă gândeam că lămpile led alimentate cu energie solară nu mai sunt o noutate de mult – în alte locuri, mi-am adus aminte și de acest proiect postat în comentariul anterior. Articolul acesta, deși m-a bucurat că se face economie relevantă în consum, că achiziția se face de la o companie cu origini autohtone, care cândva a fost pionier în domeniu, m-a întristat că investiția e doar pentru eficiență și se omite ca și prin estetică și contemporaneitate să aducă plusvaloare orașului.
      Și atunci, care e rostul acelui singur panou solar din parc, dacă nu se investește în soluții cu energii regenerabile ori de câte ori este posibil.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.