miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Arad Open Air, Ekklesia Summer Fest și Harvest Fest, printre evenimentele finanțate cu cele mai mari sume de CMCA

  de Tomck@t | 3 aprilie 2024, 1:27 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  5

  Centrul Municipal de Cultură a publicat rezultatele etapei a doua a selecției de proiecte din cadrul programului „Proiecte Culturale 2024” – adică proiectele culturale (evenimente sau cărți) depuse de diverse asociații pentru finanțare nerambursabilă din bugetul local. Cea mai mare sumă, 200.000 lei, a fost obținută de Asociația City Guide pentru Arad Open Air Festival, în timp ce 18 proiecte „nu au întrunit punctajul minim” și două au fost catalogate neeligibile.

  Asociația deputatului Glad Varga a solicitat pentru AOA Festival 395.860 lei, cea mai mare sumă. A obținut o sumă mai mică, dar tot cea mai mare dintre toate proiectele admise, 200.000 lei.

  Următoarele sume mari au fost obținute de:

  •  Asociația Cetatea Aradului – două proiecte, ambele cu o finanțare de 60.000 lei, „Arome din toată lumea” și „Lumini și umbre – portrete ale diversității culturale”;

  •  Biserica Penticostală Ekklesia cu proiectul „Ekklesia Summer Fest” (50.000 lei);

  •  Asociația Investiții Eterne cu proiectul „Harvest Fest” (50.000 lei);

  •  Asociația Kamara Produkcio cu proiectul transfrontalier Arad – Gyula – realizarea unui workshop de musical și prezentarea unui spectacol muzical original (tot 50.000 lei);

  •  Asociația Citizenit – pentru Particles Festival, 45.000 lei. Asociația Citizenit mai are și un alt proiect depus, „Povești urbane pe calcane”, pentru care a primit însă o sumă mai mică, 20.000 lei;

  •  Asociația Europeanul a depus două proiecte și a obținut pentru ambele 30.000 lei, JAZZAR Festival și Balul Comunității Arădene;

  •  Tot 30.000 lei a obținut și Filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Bienala Internațională de Desen Arad 2024. UAP Arad a depus în total opt proiecte, dintre care trei nu au primit finanțare. Au mai primit finanțare doar Sculptura azi 4 discursuri ed. XVIII (20.000 lei), „Hajnalka Siska Szabó – Sinonime” (10.000 lei), „Luminița Penișoară – In memoriam” (10.000 lei), „Gyöngy Pásztor Fodorean – Scări către…..” (10.000 lei).

  Au fost refuzate proiectele „Fanfară pentru tine” (Asociația Interculturală Harmony Vest) și „Târg de Artizanat” (Asociația Toastmasters Arad), precum și șase cărți editate de Asociația pentru cultură, educație și tineret „Vasile Goldiș” și anume „Istoria pedagogiei” de Petru Pipoș, „Vasile Goldiș în portrete și evocări ale contemporanilor”, „Centrul de Studii Iudaice – Academician Nicolae Cajal: Două decenii de existență (2004-2024)”, „Politica externă a României dezbătută în Parlamentul de la București (1899-1914)”, „Dimensiuni ale educației moderne: realități și perspective, coord.Vasile Ioan Pop și Laura Rebeca Stiegelbauer” și „Familia în contextul provocărilor actuale – Reglementări naționale, europene și internaționale”.

  În schimb, primesc finanțare de la Centrul Municipal de Cultură trei cărți ale Asociației pentru cultură, educație și tineret „Vasile Goldiș”.

  Cele mai mici finanțări, fiecare câte 5000 lei, au obținut Asociația Culturală Destin cu „Colivia de aur – teatru documentar” și Fundația Pro Presens cu „Jurnalism, limbaj, tendințe în epoca social media”, Asociația Profesori cu Suflet cu „Diversitate culturală între literatură și artă – ediția I”, Asociația Culori cu suflet – proiectul „Dialog cu clădirile Aradului”, Asociația Altruism și speranță – proiectul „Arta de a dărui – ateliere de creație pentru copii cu posibilități materiale reduse” și Asociația pentru cultură, educație și tineret „Vasile Goldiș” cu „Medalion biografic: Avram Iancu (1824-1872) și Vasile Goldiș (1862-1934), Avram Iancu în viziunea lui Vasile Goldiș” (volum colectiv, lansare de carte).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Anul asta va avea hitul:,,Mărețul har,m-a mântuit pe mine din păcat….”,și la modă vor fi lepedeele albe pt. Un botez Nou Testamental. Exemplu ar trebui să dea Cargus& co,fiind primii care să între în bidonul de botez,astfel purificandu-se ( parțial de ipotetice păcate).Totul pentru vot ,totul pentru victorie!Bill Graham( mason și predicator,nu producerul de la Fillmore East),a avut.în 95( cred),Mesajul de la Puerto Rico.Ar fi un prilej pt. noi arădenii să ajungem celebrii Mesajul din Arad,către umanitate!Doamne ajută!

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Ekklesia fest nici macar nu se desfasoara in Arad ci la domeniul Lupas-adica dupa Zimand.Programul 2023 a constat in ceea ce se intampla adesea in bisericile neoprotestante-seara de inchinare,prezenta pastorului „X”,etc..Ca si in cazul Harvest,pare genul de activitati a caror adresabilitate nu este orientata spre membrii comunitatii locale ci spre proprii aderenti.Mai avem finantata si o tabara de creatie Harvest.Mi s-ar fi parut firesc ca bisericile in cauza sa isi finanteze singure activitatile nu sa apeleze la banul public.Desigur,finantarea pentru un festival de jazz este sub 20% din cea solicitata,pentru festivalul medieval e si mai rau,film in aer liber pentru toti nu putem avea,artisti in rezidenta sa nu mai vorbim.Trist….

   +11 voturi
   +1
   -1
  3. Productiile cultural-sportive finantate din bani publici ar trebui sa se adreseze intregii comunitati, nu cultelor, nu pentru sustinerea proiectelor in care sunt implicati “alesii/culesii locali, nu productiilor care de-a lungul timpului s-au dovedit mai degraba sub-culturale decat culturale…
   A propos! De ce nu se mai organizeaza maratonul Arad – Bekescsaba?

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.