sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Aradul participă la „SUMI”, un proiect al Comisiei Europene menit să îmbunătățească infrastructura transportului din oraș

  de Raluca Medeleanu | 23 august 2018, 11:34 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Consilierii locali municipali au votat ieri în unanimitate participarea municipiului Arad la proiectul SUMI („Sprijin tehnic aferent indicatorilor de mobilitate urbană durabilă”), iniţiat de Direcţia Mobilitate şi Transporturi – DG MOVE a Comisiei Europene.

  Scopul acestui proiect constă în oferirea de asistenţă tehnică pentru peste 50 de zone urbane din Uniunea Europeană pentru aplicarea în premieră a unor indicatori de mobilitate urbană sustenabilă. Prin acest proces, Comisia Europeană doreşte să evalueze şi să îmbunătăţească indicatorii respectivi pe baza lecţiilor învăţate din proiect, cu scopul de a dezvolta şi promova un instrument de referinţă pentru oraşele europene.

  Ce este un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă?

  Potrivit optar.ro, un plan de mobilitate durabilă vizează, de regulă, crearea unui sistem de transport urban durabil prin:

  – Facilitarea accesului tuturor la locurile de muncă și la servicii;
  – Îmbunătăţirea siguranţei şi securității;
  – Reducerea poluării, a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a consumului de energie;
  – Creşterea eficienţei şi a eficacității costurilor pentru transportul de persoane şi mărfuri;
  – Creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului urban.

  Ce câștigă Aradul din participarea la acest proiect european?

  Prin participarea la proiectul SUMI, Aradul, alături de celelalte zone urbane implicate în proiect, va beneficia de asistenţă tehnică adaptată pentru a testa indicatorii pilot din proiect, precum şi o serie de avantaje precum vizibilitatea şi recunoaşterea oraşului la nivel european, naţional şi local, ca lider în aplicarea indicatorilor de mobilitate urbană sustenabilă, schimbul de experiență și schimburi de tip peer to peer (de la egal la egal) cu zonele urbane cu dimensiuni similare, contribuţia activă la definirea şi îmbunătăţirea unui set comun de indicatori ai mobilităţii urbane europene, formarea personală şi consolidarea capacităţii pe termen lung pentru colectarea datelor, analiza gratuită a datelor deja disponibile pentru aceşti indicatori şi sprijin în identificarea şi colectarea datelor care lipsesc, 15 zile de asistenţă tehnică adaptată pentru identificarea şi, dacă este necesar, colectarea de date aferente.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.