vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Aradul, grandoare și decadență! Voi ce baron alegeți: Francisc Neumann sau Gheorghe Falcă?

  de Lucian Dănilă | 13 iunie 2016, 3:52 PM | Sport

  29

  Este o poveste despre doi baroni. O poveste despre grandoare și decadență. Despre progres și regres. Este o istorie a unui mare om care a construit și a altuia, nu atât de mare, care a dărâmat. Este o poveste despre doi oameni care nu pot fi comparați, dar totuși timpurile pe care le trăim ne obligă să o facem…

  De ce vorbim despre doi baroni? Pentru că unul chiar a fost. Este Francisc von Neumann, unul dintre cei mai importanți oameni ai Aradului interbelic și Gheorghe Falcă, politicianul ajuns baron local pe cu totul alte criterii. Precizăm faptul că nu noi suntem cei care îi atribuim această titulatură, de baron. O fac chiar cei din presa de la București (click aici).

  Pe Francisc von Neumann nu l-am cunoscut. Nici nu aveam cum pentru că era de vârsta străbunicilor mei. Am auzit foarte multe despre el și toate de bine. Mi-a povestit mie și altor jurnaliști marele fotbalist „Bimbo” Farmati. Am și citit despre el, iar în aceste rânduri voi reda câteva aliniate din pagina de wikipedia a antreprenorului arădean.

  „La insistențele unchiului său Carol, merge să studieze ingineria textilă în Anglia, la Londra. Cunoștea perfect patru limbi stăine: engleza, franceza, maghiara și germana. La Londra a devenit suporter al echipei de fotbal Arsenal, fiind prezent la meciuri etapă de etapă. Revenit în țară a făcut un stagiu de pregătire la Fabrica de textile lucrând cot la cot cu muncitorii, iar la finalizarea acestui stagiu impus de unchiul său Carol, preia conducerea fabricii.

  În anul 1930 Carol Neuman emigrează în Statele Unite ale Americii, iar în anul 1935 fratele său mai mare Eduard, care conducea Fabrica de spirt și drojdie (fosta Indagrara), emigrează în Cuba, astfel Francisc preia toate afacerile familiei, la numai 25 de ani.

  Francisc Neuman era patron peste un număr de 7.000 de oameni.

  Imediat după ce a preluat toate afacerile familiei, Francisc Neuman a început un proces de modernizare a fabricilor. Angajează ingineri din Germania, Austria, Cehoslovacia și Elveția. A construit o colonie întreagă de case pentru angajați cu creșă și grădiniță. A construit o cantină, unde angajații serveau masa zilnic într-o pauză de jumătate de oră. Astfel, a făcut din I.T.A. cea mai renumită uzină de textile în prelucrarea bumbacului și a devenit foarte popular printre angajați. În anul 1936 întreprinderea a avut peste 2000 de angajați, iar în anul 1938 o firmă din Anglia se oferă să o cumpere. Din 1940, intreprinderile s-a dezvoltat foarte rapid. Producția s-a dublat față de 1938, iar pe lângă dezvoltarea intreprinderilor, au crescut și condițiile de trai ale muncitorilor, s-a înființat creșa, cămine de zi vestiare, dispensar, cantină modernă etc.

  baron neumann collage

  Apoi și-a făcut echipă de fotbal… Așa s-a născut marea legendă: ITA

  Pasionat de fotbal, în anul 1938, face o ofertă de cumpărare a echipei arădene AMEFA, club pe care îl susținea financiar, dar este refuzat. Nu renunță la proiectul de a deține o echipă de fotbal de succes, iar în anul 1945, aproape de finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, decide să-și înființeze propria echipă. „Era uite aici, pe colț, unde e platforma UTA. Unde e stadionul azi, vizavi. A ținut o ședință, erau mulți prieteni de-ai lui, ingineri, oameni de încredere. A zis că vrea să facă o echipă de fotbal, cine are un nume de propus? Cineva a zis Gloria, care nu mai era, altcineva a propus să fie ca fabrica: ITA. Doar era fabrica lor! Bun. Și ce culori să aibă echipa? După multe discuții s-a notat să fie alb cu verde. Nimeni nu știe azi că, pentru câteva minute, UTA a avut aceste culori: alb-verde. Atunci baronul, care avea în minte combinația alb cu roșu, ca la Arsenal, dar era atât de delicat încât nu voia să impună nimic, a fost salvat de cineva de la Comunitate care a zis că nu se poate «alb cu verde, pentru că sunt culori naziste». Oamenii s-au trezit și a rămas alb cu roșu, ca pe Highburry. Ca Highburry avea să fie și stadionul, doar că un pic mai mic”, spune profesorul Dionisie Piros, cel care a văzut de la fața locului și meciul de ieri dintre UTA și FC Voluntari.

  Astfel, la 18 aprilie 1945 i-a ființă clubul de fotbal I.T. Arad. Au fost aduși cei mai valoroși fotbaliști din zonă, inclusiv din naționala Ungariei, precum Iosif Petschovski, Gyula Lóránt și Ladislau Bonyhadi.

  În anul 1946 finalizează construcția stadionului I.T.A. care a fost inaugurat la 1 septembrie printr-un meci de fotbal cu echipa Ciocanul București. Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din țară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, până și culorile tricourilor, alb și roșu, fiind împrumutate de la celebra echipă.

  Citind rândurile de mai sus, realizăm că baronul Neumann nu a ars nicio etapă în proiectul său. A ales numele echipei, a construit în numai un an de zile un stadion superb la acea vreme pe care încăpeau – înghesuiți – 20.000 de oameni, a adus gazon din Anglia pentru că fotbalul se joacă pe iarbă, nu pe garduri sau noroi, apoi și-a adus jucători și așa a devenit ITA multiplă campioană a României.

  Pe Gheorghe Falcă îl cunosc. Nici nu aveam cum să nu îl cunosc. Este de 12 ani primarul orașului în care m-am născut, în care am crescut și muncesc. Îl cunosc chiar dinainte de a deveni primar. S-a născut la Brad, a terminat facultatea la Timișoara, apoi a lucrat în Arad. A intrat în politică, a devenit membru al Partidului Democrat și a început să urce. Ca urcușul să fie și mai rapid, s-a căsătorit cu fiica președintelui filialei locale a PD Arad, căsătorie care tocmai în aceste zile se destramă. În 2004 a devenit primar al Aradului.

  La un an de la învestire, în august 2005, a demolat stadionul „Vagonul”, arena pe care s-a jucat pentru prima dată fotbal în România. În cei 12 ani de mandat, alte două stadioane au fost dărâmate: Strungul, unde acum este Galleria Mall și Constructorul (fosta Telecom), unde acum este Kaufland, în cartierul Micălaca.

  În 2014 s-a implicat într-un nou proiect. A pus serios umărul la desființarea, la decesul vechii UTA – tocmai clubul înființat de baronul Francisc von Neumann și așa a apărut proiectul UTA Bătrâna Doamnă. Nu vreau să dezbat decesul vechii UTA și nașterea noii UTA, până la urmă ne bucurăm de faptul că noua echipă performează și atrage tot mai mulți suporteri, atmosfera la jocurile acestei echipe fiind extraordinară mai ales în această primăvară.

  Vreau doar să analizăm puțin modul în care a gândit Falcă acest proiect. Imediat după înființare, UTA Bătrâna Doamnă a disputat meciurile de pe teren propriu pe arena Francisc Neumann în condiții decente pe un gazon excelent. Se întâmpla în Liga a 4-a, județeană. După numai un an echipa a promovat în Liga a 3-a. Ce face primarul? Demolează stadionul UTA pentru a-l moderniza și mută echipa pe „Motorul”. Este un stadion care are mari probleme în ceea ce privește gazonul, iar acest lucru se cunoaște de zeci de ani. Arena a fost cosmetizată pompieristic, cu tribune improvizate, cu glii aduse de pe maidane, ieftin și de prost gust. Falcă nu e antreprenor, e politician, iar acest lucru se vede cu ochiul liber la astfel de lucrări.

  Unde mai punem faptul că baronul Neumann a construit în 1945 o arenă pe care încăpeau 20.000 de oameni – pentru că pe atunci permitea regulamentul, iar Falcă ne face una de 12.500, fără parcare?… Unde mai punem faptul că în 1945 populația Aradului era de 80.000 de locuitori, iar acum este de 160.000? Baronul Neumann a construit un stadion din banii familiei sale, iar Falcă din banii arădenilor.

  baronul falca collage

  Aceste probleme nici nu se vedeau dacă fotbalul nu ar fi luat-o înaintea politicii. Acești băieți de la UTA au ajuns în doi ani în Liga a 2-a și au fost la un meci distanță de o promovare istorică în Liga 1. Dar numai pe munca lor…

  Iar cireașa pe tort a fost pusă tocmai la meciul cu cea mai mare expunere media, returul barajului pentru Liga 1 cu FC Voluntari. A venit ploaia și Aradul s-a făcut de râs în fața întregii țări. Jucătorii de la Voluntari și-au adus prosoapele din vestiar pentru a degaja apa de pe teren. Ai noștrii au rupt ușa de la dulap ca să împingă apa cu ea și au scos bureții din magazie. La arena Motorul nu era nicio pompă de dragare a apei, niciun „T”-eu de lemn, nici un instrument care să ajute la această acțiune. Un număr de 2.000 de oameni asista în ploaie la acest circ, unul care prin intermediul Digisport a devenit un circ mediatic cu expunere la milioane de români. Aradul s-a făcut de râs în fața milioanelor de oameni care au văzut aceste imagini…

  Iar Falcă unde era? Tocmai la Paris unde, culmea ironiei, este spectator chiar la jocurile de la Campionatul European de fotbal!

  Deci domnule primar Gheorghe Falcă, dacă tot te-ai implicat în acest proiect UTA Bătrâna Doamnă, pașii trebuiau să fie alții. În momentul în care s-a stabilit demolarea arenei Francisc Neumann, trebuia amenajat un teren de fotbal gazonat pe arena Motorul. Fotbaliștii joacă pe gazon, nu pe hârtoape și smocuri. Pe gazonul adus de baronul Neumann putea să plouă două săptămâni și nu vedeai o baltă… După ce gazonul de pe Motorul era bun pentru joc, atunci se putea începe demolarea și reconstruirea stadionului UTA. Asta ca să nu mai vorbim că cea mai înțeleaptă idee ar fi fost păstrarea vechiului stadion, și construit un altul modern, de cel puțin 20.000 de locuri, undeva în afara orașului.

  Astfel, dacă baronul Francisc von Neumann a construit și a oferit o pâine la un număr de peste 20.000 de arădeni (angajații lui plus familiile acestora), Falcă a demolat și, mai mult, a donat iarba baronului în propria-i campanie electorală. Dar este oare iarba baronului? 😉

  DECI, VOI CE BARON ALEGEȚI?

  PS: Din păcate, Aradul ultimului deceniu nu a mai punctat deloc la capitolul imagine. A pierdut lamentabil lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, clădirile din centrul orașului sunt mai toate în paragină, la fiecare ploaie mai puternică paralizează activitatea din oraș, iar investițiile care s-au făcut sunt toate lipsite de calitate.

  Aradul ultimilor ani a atras atenția doar prin faptul că aici e locul unde mor cangurii de infarct, unde trecem cu barca prin viaducte, și unde scoatem apa de pe terenul de fotbal cu ușa de la dulap sau maieurile fotbaliștilor… Trist Aradul zilelor noastre.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Excelenta comparatie si comentariu.Poate multi dintre aradenii care ieri l-au votat pe acest primar nu au auzit de baronul Neumann,dar din pacate,au votat pe b”baronul”de care au auzit.Insasi asocierea titlului de Baron,mi se pare o ofensa adusa adevaratului baron,cel care a scris istorie pentru orasul nostru,iar pentru actualul primar mi s-ar parea mai adecvat titlul de impostor.Insa,daca 25000 de fani ai lui l-au votat in detrimentul celor care au refuzat sa iasa la vot,atunci ne meritam soarta.Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita!

   +18 voturi
   +1
   -1
  2. Sub efectul emotiv al rândurilor scrise de Lucian, ce automat mi-au reanprospatat amintirile personale la care țin atât de mult fiindcă fac parte din mine, am să încerc să fiu scurt.

   Comparația nu există!
   Nu poți compara un Om care s-a indentificat cu Aradul și arădenii, prin a creeă o viziune unanim acceptată și îmbrățișată până la ultimul suflet, cu o haimana chitită pe îmbogățire rapidă indiferent de modalitatea de a ajunge la ținta personală. Bogăție cu orice preț, pe spatele copiilor, pensionarilor și oamenilor bolnavi pe care ia privat de ce meritau să aibă. Un „rechin” capitalist Mincinos, lipsit de morală și etică, un om ce are un singur crez Banul.

   Nu ar fi nimic de obiectat dacă o făcea pe baza unei proprii idei de afacere și investiție din bani munciți de el.

   De fapt este o jignire adusă baronului Neumann, ca el să fie comparat cu Falcă. Haimanaua nici măcar nu se ridică până la nivelul până unde urcă noroiul pe bocan.

   +28 voturi
   +1
   -1
  3. Ce frumos ai descris tragedia prin care trecem in era Falca!!Cat de trist si cat de adevarat!!Ne putem face de ras doar prin alegerile pe care le facem,prin faptul ca Falca devine un Tutankamon al Aradului,ales de unii dintre noi,investit vesnic…Pentru cei care ieri au participat la scoaterea apei de pe teren doar admiratie putem avea.Ei au lasat orgoliile si rivalitatile deoparte pentru cateva minute bune,au lasat aparatele foto,fluierul si ce mai aveau pentru un scop comun:sa se joace acel meci.

   +13 voturi
   +1
   -1
  4. Băi fraților, de unde și de când atâta ură ?
   Vă citeam cu plăcere dar se pare că o luați pe urmele antena group.
   Ura este distructivă și nu înțeleg ce v-a apucat. Criticați constructiv și lăsați ura deoparte, că nu ajută la NIMIC, voi, formatori de opinie fiind.
   Lăsați-l naibii pe Falcă, că nu rezolvați nimic.
   ATACAȚI PRIMARUL și „realizarile” lui ȘI NU PERSOANA!
   Părerea mea.

   --19 voturi
   +1
   -1
   • Ură? Ce te-a făcut să deduci asta? Nu e deloc ură. Este doar sentimentul rușinii pe care l-am trăit în acele clipe pe un teren mocirlos. Este munca acelor băieți, a acelei echipe, care a luat-o înaintea tuturor și și-au jucat șansa de mai bine, șansa de a promova în Liga 1, atât de mică cât a fost ea. Munca le-a fost furată, sau blocată, pentru că autoritățile locale, recte Primarul, nu au fost în stare să le pună la dispoziție un teren de joc practicabil. Știu povestea, plouă peste tot în lume. Plouă, dar niciunde nu s-a întâmplat ce am văzut ieri: arbitrii FIFA dând la prosop, antrenorii la mătură, iar Botiș săracu la ușa de la dulap. Acei băieți s-au oprit din încălzire, și-au luat gândul de la adversari și, împreună cu ei au pus mână de la mână, burete de la burete, mături, uși și maieuri pentru a putea disputa acel joc. Ne-am făcut de râsul lumii. Iar acel stadion este în proprietatea Primăriei Arad. Nu a clubului, nu a noastră, nici a voastră.
    Acum de ce nu a mai venit Primarul să se fotografieze cu jucătorii? Acum de ce nu i-a mai chemat la Primărie să îi felicite. Pentru că nu mai e campanie electorală. De aia…

    +31 voturi
    +1
    -1
   • De 12 ani Primarul se indentifică cu „persoana” Falcă. Persoana Falcă primește un salariu să conducă administrarea orașului Arad. În consecință el ar trebuii să fie primarul tuturor arădenilor, însă el a ales să fie primarul unei minorități de HOȚI și bandinti, ce fura „legal” toate Proiectele Heirupiste implementate pe bani de la bugetul Primăriei. Rezultatele dezastruoase ale investițiilor sunt vizibile în tot orașul.

    Ca Primar, Falcă nu se poate detașa de persoana fizică, fiindcă este o „persoană publică” și atunci când iese în spațiul public, în interes privat. Ori el nici măcar nu a încercat să fie discret ca persoană privată. În afara orelor de program, îi place să fie lingusit, lăudat, (probabil știi ce înseamnă pupincurism, fiindcă văd că-i iei apărarea) și tratat ca un VIP.

    În consecință este Falcă însuși responsabil de faptul că media și noi ceilalți cetățeni ne luăm de el și ca persoană privată.

    +9 voturi
    +1
    -1
   • Să fie atacat primarul şi nu omul. Ce corect şi frumos în teorie. Doar că e un clişeu care nu poate fi aplicat atunci când acţiunile „primarului” sunt direct influenţate de o caracteristică a „omului”: aceea că e un 0 barat din punct de vedere al caracterului!

    +10 voturi
    +1
    -1
   • bai cosmin ai citit articolul!!!???na daca l ai citit vino cu argumente l a ce s a scris nu mai baga fitile ca nu tine!!!!propun redactiei sa stearga articolul lui cosmin sa se procedeze exact ca pe ziarele lui falca daca esti contra si aduci argumente esti blocat!!!

    +3 voturi
    +1
    -1
  5. Probabil că am postat greșit comentariul la acest articol.
   Mă refeream la modul general.
   Special Arad mi-a atras atenția pentru articolele și investigațiile sale corecte și veridice, dar în ultimul timp, văd prea multă ură și nu IMPARȚIALITATE.
   VĂ RUGĂM, FIȚI ECHIDISTANTI în continuare.!

   --10 voturi
   +1
   -1
  6. eu nu stiu cum a putut fraieri de atatea ori pe aradeni, dl acesta.De foarte multe ori am scris despre stadion, si nu am fost multumit nici de prima varianta de stadion cu 17500 de locuri.Cand am auzit de unul nou de 12500 de locuri am ramas mirat.Nu inteleg cum de nu se face unul de 20000 locuri sau 25000 locuri, pentru ca aradenii merita un asemenea stadion.Un lucru bun, facut de la inceput are o trainicie de minim 50 sau 60 de ani.L-am vazut in ziare, pe net-cu toate formele sale-cum oferea gazon multimii.La stadionul acesta se lucreaza mai mult ca la ARENA NATIONALA, 2014-2018, iar la Craiova se termina in toamna si ce stadion se face.Asta este, ce sa-i faci.Pentru istoria UTA-ei trebuia un stadion bomboana.Haide UTA, nu te lasa.

   +8 voturi
   +1
   -1
   • UTA e un club privat, condus printr-un ONG. Dar nu are nicio legătură cu stadionul. AC Milan, Inter, AS Roma, Lazio, AC Torino, toate aceste echipe plătesc chirie municipalităților. Și acolo Primăria este proprietară a stadioanelor pe care evoluează aceste echipe. UTA plătește chirie pe arena Motorul, la fel cum o va face și pe viitoarea arenă din Calea Aurel Vlaicu. În prezent clubul plătește 350 de lei/oră la stadionul Motorul, fie că este vorba de meci, fie că este vorba de antrenament. Primăria construiește un stadion din bani publici pentru că acel stadion, dacă este bine construit și bine administrat poate aduce bani la bugetul local prin competițiile pe care le găzduiește sau chiar eventuale concerte.
    Dar dacă tot plătește chirie clubul, atunci merită și condiții decente în care să își desfășoare activitatea. Nu cred că a fost visul fotbaliștilor, fie că vorbim despre cei de la UTA sau despre cei de la Voluntari, și nici a arbitrilor să scoată apa de pe teren cu mătura, buretele, găleata sau, maxim, ușa de la dulap. Ușa a dat cel mai bun randament. Acum mai trebuie amendat Botiș că a luat-o și era trecută pe inventarul Primăriei…

    +8 voturi
    +1
    -1
   • Pentru că acel stadion care acum este dărâmat a fost proprietatea privată a familiei Neumann, ridicat exclusiv din banii familiei Neumann şi a fost donat gratuit oraşului cu singura condiţie ca acel stadion să rămână cu destinaţia pentru care a fost construit.
    Sper că nu eşti un cetăţean al Aradului pentru că în caz contrar e foarte trist nu doar felul cum pui problema ci şi faptul că nu cunoşti această informaţie

    +4 voturi
    +1
    -1
   • @vdcd………..poate atunci imi explici de ce falca nu e la puscarie daca a daramat un stadion si nu a facut altul la fel poate imi explici de ce nu ia primaria brandul uta care e cel mai tare brand din arad …….nu are nimeni 6 titluri de campion si 2 de cupa a romaniei …….uta e pe locul 3 dupa echipele comuniste steaua si dinamo……poate imi spui un domeniu unde aradul e pe locul 3 nici nu stiu de ca nu va blocheaza cu comentarile voastre de vinituri in arad!!

    +6 voturi
    +1
    -1
  7. Daca erau doua articole diferite era ok.Pentru ca la fel putem atunci sa-i comparam pe Gheorghiu Dej cu Armand Calinescu,pe Iosif Petchovski cu Hagi,pe Pavel Aron(fost prim secretar)cu actualul prefect si n-o sa ajungem la nici un rezultat.Repet,daca erau doua articole,unul elogios la adresa baronului Neuman,iar celalalt critic la adresa primarului,era chiar placut sa le parcurgi.In alta ordine de idei,stadionul pe care s-a jucat primul meci de fotbal din Arad,era situat in spatele actualelor blocuri Ared,ulterior in fata lui s-a construit stadionul Vagonul,cu tribune frumoase,iar actuala Casa de pensii,era dispensarul Uzinelor de vagoane,subsolul fiind folosit de clubul sportiv pentru vestiare si administratie.Terenul pe care s-a jucat primul meci in Arad,era folosit ca teren de antrenament a echipei Vagonul.Era de 60x45m,gazonul era iarba de camp,era putin in panta,iar minge ajungea des in canalul Muresel. Pe noul teren construit,a evoluat echipa Vagonul in prima liga,in anii 1968-69.Ulterior stadionul Vagonul a fost d emolat,pentru extinderea Uzinei de vagoane,in anii ’80.Stadionul la care faceti referire in articol,a fost si este stadionul CFR.Deci stadionul CFR a fost demolat si nu stadionul Vagonul.Pe fostul amplasament al stadionului CFR,se gaseste actualmente complexul comercial ce include si Kaufland.Este adevarat ca la un moment dat,cluburile sportive CFR si Vagonul au fuzionat,sub numele de Unirea,dar mariajul a durat mai putin de doi ani.Baza sportiva a ramas in continuare a CFR.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.