luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Aradul, cât pe ce să fi fost înghițit din nou de gunoaie. Polaris a fost la un pas de plecare!

  de Raluca Medeleanu | 31 octombrie 2017, 3:10 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  Dat fiind faptul că Polaris, operatorul de salubrizare menajeră al municipiului Arad, a rămas fără licență de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), situația ar fi fost mai mult decât îngrijorătoare pentru oraș dacă proiectul înscris pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal de marți nu ar fi trecut de votul consilierilor. Ce s-ar fi întâmplat? Simplu, de mâine, Aradul ar fi fost lăsat pradă gunoaielor, căci nu ar mai fi existat firmă care să le ridice. Și asta tot din cauza Primăriei, mai precis, exclusiv, a secretarului Lilioara Stepănescu (dar asta într-o „poveste” viitoare).

  Proiectul de hotărâre prin care s-a încheiat contractul cu Polaris are ca bază legală procedurală legea 98 din 2016, cea care permite Polaris M Holding să continue pe baza unei atribuiri speciale (care nu necesită licență), pe o perioadă limitată, în cazul de față fiind vorba de termen limită data de 23 aprilie 2018, adică încă maxim 6 luni, până la desemnarea unui alt operator.

  Înainte de supunerea la vot a proiectului, așa cum era de așteptat, ședința s-a „încins” întrucât consilierii opoziției și-au exprimat opinia că această prelungire ar fi ilegală, căci nu ar fi vorba de o situație „imprevizibilă” așa cum prevede legea 98/2016, însă secretarul Lilioara Stepănescu și viceprimarul Călin Bibarț au contracarat această afirmație, susținând că a fost declarată o situație de urgență în cazul contractului cu Polaris, iar între Primăria și ANRSC au avut loc întâlniri, iar Autoritatea Națională ar fi considerat această variantă ca fiind validă.

  De asemenea, problema intervine din cauza contractului dintre ADI Deșeuri (firma care are groapa de gunoi) și Retim Timișoara (care ar fi viitorul operator de salubrizare menajeră a Aradului), contract care nu poate începe numai după data de 1 ianuarie, astfel fiind necesar acest contract provizoriu între Primărie și Polaris, pentru a acoperi perioada rămasă „în aer”.

  Cu toată cearta de rigoare, proiectul de hotărâre a trecut de votul consilierilor cu 14 voturi pentru și 5 abțineri, îndeplinind astfel necesarul de obținere a unui vot pozitiv din partea majorității consilierilor prezenți.

  Situația gunoiului menajer în orașul Arad

  În municipiul Arad există un număr de aproximativ 320 de platforme gospodărești amenajate (puncte de colectare amenajate, împrejmuite, cu pardoseala betonată și grătare de scurgere a apei racordate la canalizare) precum și aproximativ 120 de platforme gospodărești neamenajate pe care sunt amplasate containere.

  Platformele gospodărești deservesc oamenilor care locuiesc în zonele de blocuri (asociațiile de proprietari).

  În caietul de sarcini al prestatorului de servicii de salubrizare menajeră, se stipulează că acesta trebuie să doteze platformele gospodărești- amenajate și neamenajate – cu eurocontainere cu capacitate de 1,1 mc (numărul minim necesar fiind de 1.100 bucăți), astfel încât capacitatea de stocare a acestora să nu fie depășită în intervalul dintre două acțiuni de colectare a deșeurilor.

  În ceea ce privește oamenii care locuiesc la case, prestatorul trebuie să asigure europubele de 120 litri, respectiv 240 litri, numărul minim estimat fiind de 30.000 buc.

  Ca să ne facem o imagine despre cât gunoi colectează firma de salubrizare menajeră, se estimează că la o populație de 179.230 locuitori ai municipiului (conform informațiilor de la Direcția de Statistică Arad), cantinatea estimată anual de deșeuri ale orașului s-ar ridica la aproximativ 55.000 tone.

  Gunoiul trebuie ridicat zilnic din zonele centrale și de la unitățile sanitare, școlare, restaurante, sau hoteluri, în anotimpul cald (1 aprilie – 1 octombrie) la cel mult două zile de la locuințe, iar în anotimpul rece (între 1 octombrie și 1 aprilie), la cel mult 3 zile de la locuințe.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.