duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Arădenii Ovidiu Ghiniță și Vasile Leac sunt nominalizați la Premiile Radio România Cultural

    de Tomck@t | 4 martie 2019, 12:36 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Ovidiu Ghiniță, actorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad primește o binemeritată nominalizare la unul din cele opt premii acordate anual de către Radio România Cultural. Ovidiu Ghiniță este, de altfel, singurul actor nominalizat în cadrul acestei Gale. O binemeritată nominalizare are și scriitorul arădean V.Leac, pentru volumul lansat recent, „monoideal“.

    Gala Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de tradiție și de prestigiu, ajuns la cea de-a XIX-a ediție, va avea loc luni, 18 martie 2019, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Odeon din capitală. Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2018.

    Nominalizările la categoria TEATRU sunt: regizorul Radu Afrim  – pentru spectacolul „Pădurea spânzuraților”, după Liviu Rebreanu, producție a Teatrului Național din București; actorul Ovidiu Ghiniță – pentru interpretarea personajului Andre din spectacolul „Tatăl’’ (citește recenzia Special Arad AICI) de Florian Zeller, în regia lui Radu Iacoban, produs de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad;  echipa spațiului independent „Reactor de Creație și Experiment’’ din Cluj-Napoca pentru programul „100 de ani de România. Istorii secundare’’.

    Spectacolul „Tatăl” se va juca pe scena Sălii Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad duminică, 10 martie, de la ora 19:00.

    La categoria POEZIERobert Gabriel Elekes – pentru cartea „o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine“, Casa de Editură Max Blecher; Ruxandra Cesereanu – pentru volumul „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Un manifest“, Editura Cartea Românească; Vasile Leac – pentru cartea „monoideal“, Editura Nemira.

    La categoria PROZĂ, nominalizările sunt: Gabriela Adameșteanu – pentru volumul „Fontana di Trevi“, Editura Polirom; Andreea Răsuceanu – pentru volumul „O formă de viață necunoscută“, Editura Humanitas; Dan Lungu – pentru volumul „Pâlpâiri“, Editura Polirom.

    La categoria FILM au fost nominalizate producțiile:Un prinț și jumătate’’ de Ana Lungu; „Soldații. Poveste din Ferentari” de Ivana Mladenovic;  „My life rehearsed in one leg” de Bogdan Mustaţă.

    Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: ceramista Judit Crăciun – pentru expoziția „Metaforme – eșantioane ale unor concepte plastice’’ (Galateea Contemporary Art în perioada 13.09-10.10.2018, curatori Monika Pădureț și Cosmin Năsui);  Iosif Kiraly – pentru „Uși închise, plicuri deschise – Lucrări timpurii, 1975-2000’’ (expozitie deschisă la MNAC în perioada 26.04-30.09 2018, curator Ruxandra Demetrescu); Decebal Scriba –  pentru„Memory Clouds’’ (expoziție deschisă la Galeria Anca Poterașu, în perioada 9.05-30.06.2018, curator Ami Barak).

    La categoria ȘTIINȚĂ, nominalizările sunt: Asociația 2Celsius – pentru a fi inițiat, în 2018, o campanie de măsurare independentă a pulberilor din aer și de promovare a soluțiilor de transport alternative în București și în alte orașe ale țării; Sabina Ulubeanu și Cătălin Crețu – pentru Festivalul „Innersound’’; Săptămânalul „Viața Medicală’’ (fondator; dr. Mihail Mihailide) – pentru împlinirea a 30 de ani de la apariție.

    La categoria MUZICĂ: Ioan Vrășmaș – fondatorul primei companii private de operă din România, „Opera Vox’’; Gabriel Bebeșelea – pentru  promovarea culturii naționale în străinătate; Cristian Soleanu – pentru  proiectul ”I remember Johnny”.

    La categoria EDUCAȚIE: Organizatia Umanitară Concordia pentru „Școala de Meserii Concordia’’; Asociația TEACH FOR ROMANIA pentru impactul major în educație pe care-l are în școlile din medii dezavantajate; Proiectul „Building Skills Through Inclusion – Cum să-ți construiești competențele cu ajutorul incluziunii”, realizat de Asociația Babilon Travel din Cluj-Napoca.

    Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Mihaela Michailov – critic și dramaturg, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

    Spectacolul va fi transmis în direct on air şi online de Radio România Cultural.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.