miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cu masca-n cot sau pe-o ureche și cu teoriile conspiraționiste despre coronavirus învățate, arădenii fac cumpărături la Piața Mihai Viteazu

  de Andreea Daniela B. | 6 august 2020, 2:30 PM | Știri Arad | Strada

  4

  Ieri s-a anunțat oficial închiderea Pieței Obor și a piețelor de mașini din Arad pentru 14 zile, urmând ca ulterior să se ia decizia dacă se prelungește termenul. Toată lumea a părut agitată și decizia a fost greu de digerat, mai ales în condițiile în care arădenii probabil nu se simt deloc cu musca pe căciulă și consideră că fac totul perfect, însă fără nici o răsplată. Și, normal, comentariile negative nu au încetat să apară. Cu zecile…

  Întrebări multe, răspunsuri puține

  Oamenii efectiv nu înțeleg cum de nu le este permis să meargă să se plimbe prin piețe, dar pot merge la supermarket. Pentru că era evident, cumva, și din punctul nostru de vedere, că piața de mașini și Oborul nu sunt la fel de pline precum Piața Mihai Viteazu, iar acum că cele două s-au închis fără prea multe explicații, am mers să vedem dacă arădenii respectă regulile așa cum s-ar presupune.

  Din moment ce piața din centrul orașului nu a fost închisă înseamnă că acolo nu s-au găsit persoane care să refuze purtarea măștii și că totul e dezinfectat și pus la punct, cam ca și în magazine unde chiar nu intri fără mască (bine, depinde de indulgența șefilor și a vânzătorilor, dar în majoritatea nu intri). Am fost acolo chiar astăzi ca să ne convingem că așa este și că nu mișună vorbe despre tehnologia 5G și cipuri, în schimb oamenii își pun masca, fac cumpărături și pleacă.

  Toată lumea avea mască, păcat că mulți o țineau pe coate

  Cum adică pe coate? Adică în cot, după mână, un fel de brățară la trei lei de unică folosință. Bine, să nu credeți că toți purtau masca așa, chiar nu este cazul. Unii o aveam pe barbă, alții în mână, alții deloc și am văzut vreo trei persoane care o țineau pe o ureche, atârnată ca un cercel.

  Nu merităm să se închidă unele locuri și să ni se ia libertatea… dar o merităm de fapt. Pentru început vă spunem că ne-am simțit prost pentru că parcă voiam să demonstrăm că unii merită să fie închiși în casă. Nu o spunem în nume de rău, dar este vorba despre o mască de care te poți scăpa în cinci minute dacă mergi cu lista de cumpărături făcută de acasă. Unii nu acceptă că trebuie să poarte, după cum spun ei, „botniță”. Alții, pe de altă parte, au impresia că o să se îmbolnăvească în cele cinci minute în care poartă masca pentru că „au citit ei undeva și știu mai bine”… asta în ciuda faptului că medicii o poartă pe parcursul întregii lor cariere și sunt bine-mersi.

  Majoritatea persoanelor din piețe, oameni în vârstă

  Nu putem să nu vă spunem că am constatat că la piață merg foarte multe persoane vârstnice. În această dimineață, pe la ora 09.30, piața nu era plină, dar 90% dintre cei de acolo erau trecuți de prima tinerețe. Deci, în concluzie, cei mai predispuși virusului nu se obosesc să poarte mască, în schimb stau la povești în mijlocul pieței, fie în aer liber, fie în hala care este spațiu închis.

  Nu dăm vina pe nimeni, dar credem că toți plătim pentru unii care nu respectă nici măcar puținele reguli, așa că este cam greu să ne mai plângem când vedem cu ochii noștri realitatea. În piețe cu greu se respectă regulile, lucru dovedid și, din păcate, suferă chiar și cei care nu au nici o vină. Terasele se închid la ora 23 în timp ce în alte locuri oamenii își fac de cap…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Da, aveti dreptate, toti platim pt.unii, dar totusi, daca se aduc legi pt.binele nostru, al tuturor, atunci de ce nu se iau masuri, ca sa fie si respectate? Nu ma-ntelegeti gresit, nu sunt adept al amenzilor, dar sunt situatii cand ar trebui facut ceva.
   De ex. pietele se inchid, dar serbarea din fata primariei pt UTA, a fost fara nici o masura de protectie (fara masti, fara distantare, cu contact direct), asta nu intra in vizorul nimanui? Ma bucur pt.UTA ca a revenit in liga I, sunt aradean si cunosc istoria, inclusiv a echipei, dar nu cred ca era cazul pt o asemenea dezlantuire.
   Sau, strandul aradean respectiv cel din Ghioroc – nu se respecta nici acolo regulile impuse pe hartie. La fel, nici in unele localuri de pe mal. Trenul de dimineata spre Cluj, de ex., este plin, la vanzarea biletelor nu se mai tine cont de distantare, si etc, etc.
   Da, regulile sunt aduse pt.a fi respectate dar nu numai de unii (considerati fraierii societatii), ci de toti, dar pt ca altfel nu se poate, cei acreditati ar trebui sa ia masuri fara a face diferente. Altfel, avem de suferit cu totii.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Natiune mai atotstiutoare ca si natiunea romana, ...

   … nu exista in toata Europa.De prin 1950 si pana in 1989 am demonstrat ca „stim ce facem”, dupa 1989 si pana in ANUL DOUAZECIDOUAZECI (ca pe chitanta), iarasi am demonstrat ca suntem cei mai buni!Daca ne intraba cineva care este SCOPUL cravatei, vom raspunde fara sa clipim: „Cravata este un obiect vestimantar care ne indica destinatia catre „LOCUL DE JOACA”!O seara frumoasa!

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. E clar petru toata lume (inclusiv medici si specialisti) ca acest virus nu va fi eradicat. Atunci care va fi momentul in care se va renunta la toate masurile ? Sau vom trai cu „botnite” pemanent ? Nu ne mai sarutam, nu ne mai stringem miinile, nu ne mai atingem, stam la 2 metri unul de altu ? Ce fel de societate e asta ? Cui foloseste ?

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.