vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Arădenii au șters pe jos cu proiectul care prevede interzicerea câinilor în aproape toate locațiile din oraș

    de Special Arad | 16 noiembrie 2018, 11:39 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    7

    Primăria municipiului Arad a organizat joi, 15 noiembrie 2018, în sala „Regina Maria” a Palatului Administrativ o dezbatere publică având ca temă proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 208/2011 a Consiliului Local al Municipiului Arad pentru aprobarea regulamentului privind prevenirea apariției și proliferării animalelor fără stăpân pe domeniul public al Municipiului Arad (deși subiectul dezbaterii s-a învârtit în jurul câinilor cu stăpân).

    Aproximativ 50 de arădeni au răspuns invitaţiei de a participa la această dezbatere, 15 dintre ei au luat cuvântul, iar alte 10 propuneri au fost înaintate sub formă scrisă. Participanţii la dezbatere au respins la unison propunerea iniţiatorilor proiectului care făcea referire la “interzicerea accesului câinilor în târguri / oboare / piețe, localuri publice, instituții publice, mijloace de transport în comun, locuri de joacă pentru copii, cimitire, ștranduri, stadioane sau magazine, cu excepția magazinelor de profil chinologic, precum și orice spațiu unde este figurat un semn care interzice accesul câinilor sau a altor animale de companie” şi au propus mai degrabă o înăsprire a sancţiunilor pentru cei care nu-şi îngrijesc corespunzător animalele de companie şi dau dovadă de totală lipsă de respect faţă semeni şi mediul înconjurător.

    După aproximativ două ore de discuţii, cei prezenţi la dezbatere au propus organizarea unei noi întâlniri în cadrul căreia să fie înaintate propuneri concrete menite să îmbunătăţească actualul regulament privind prevenirea apariției și proliferării animalelor fără stăpân pe domeniul public al Municipiului Arad, hotărâre CLM aprobată în 2011.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Parcurile miros urât?
        Nu cred! Cu toate că sunt un „Nas”, eu nu am simțit nici un miros prin parcurile în care eu mă plimb. Dar în cele de cartier nu știu care este situația. În schimb „miros de la distanță” un hater și un „tradiționalist” ce consideră că „o potaie” trebuie să stea legată cu lanț în curte.

        Problema cea mai mare a cățeilor este fără doar și poate, nesimțirea, analfabetismul și prostia tutorilor. Prea multe excremente de căței lăsate pe trotuarele orașului. Asta este o dovadă a incapacității de înțelegere a tutorilor că având căței în familie, îți asumi o responsabilitate dublă. Prima este față de cățel și a doua față de comunitate. Mare parte a cățeilor se află în familii care nu au habar cum să comunice cu un câine. Cu alte cuvinte, nu cunosc felul în care trebuie să-și construiască relația cu un cățel, nevoile acestuia și necesitatea stringentă de ai da o educație adecvată. Mulți căței sunt dominanți în propriile familii și se comportă ca atare și în comunitate. Tutorii nu-și pot controla cățeii decât prin violență. Un exemplu de violență poate fi de ex. Lesa. Ea nu este pentru a oprii un cățel să o ia razna. Ea are un rol educativ, un mijloc de comunicare și uneori de a inspira siguranță celorlalți participanți la viața publică.

        Deci PROBLEMA ce ne este dată să o rezolvăm este una ce ține de oameni. Iar INTERDICȚIILE nu au funcționat nici odată în cazul oamenilor. Oamenii trebuie educați. Toți cei ce își doresc să devină, sau deja sunt tutori, ar trebui să parcurgă un curs și să dovedească practic, printr-un examen, că știu tot ce este necesar să devină tutori.
        Acum, primesc o serie de informații eronate și mai ales o grămadă de preconcepții despre cam tot ce are legătură cu un câine, necesitățile acestuia și a felului în care tu ca tutore trebuie să te comporți cu propriul cățel.
        Dacă relația dintre tutore și cățel este corectă și echilibrată, atunci indeferent de rasă și dimensiune, cățelul nu are nevoie de lesă sau botniță. Un cățel ce este agresiv are o problemă de educație, sau o problemă medicală. În primul caz ea poate fi remediată destul de ușor în mare parte din cazuri. (sunt și cazuri de excepție ce necesită pricepere și răbdare ca rezultatetele să apară) În al doilea caz, este nevoie de profesionalism și specializare din partea medicului veterinar, pentru a da un verdict. (și din păcate prea puțini din ei se pricep la partea de psihiatrie și psihologie canină) Și tot din păcate, în cazurile grave, singura soluție este eutanasierea respectivului individ.

        Deci lesa și botnița nu rezolvă Problema cu care ne confruntăm în prezent. Soluțiile sunt multiple și necesită răbdare, diplomație și mai ales pricepere. Regulamentul actual este o dovadă că CLM-ul și ceilalți implicați din partea administrației publice sunt „Tabula rasa” în acest subiect. Cățeii există … și se înmulțesc an de an, iar interdicțiile cuprinse în regulamentul dictatorial impus în 2011 sunt imposibil de urmat. Deci cu alte cuvinte Regulamentul impus nu rezolvă problema comunității.

        --2 voturi
        +1
        -1
      • Nu toți câinii fără stăpân sunt agresivi față de copii. Deci nu generaliza.

        Faptul că se înmulțesc este un rezultat al faptului că cei ce sunt plătiți să rezolve problema, ori nu își fac treaba așa cum trebuie, sau o fac „după ureche”, dar și intenționat lasă „focare” să evolueze, fiindcă pe ei nu-i controlează nimeni. Pe ei cine-i mai plătește dacă „Problema” dispare? Cu alte cuvinte, dacă Problema dispare, atunci activitatea lor nu mai are obiect, în consecință dispare necesitatea de le asigura încasări de la bugetul local.

        Cetățenii nu respectă nici ei indicațiile din regulament privind castrarea. Deci apar noi generații de căței, care ajung, mai repede sau mai târziu în stradă.

        Și mai există un fenomen, acela al cățeilor emigranți. Sunt aduși în oraș și eliberați.

        Cum am mai spus, este nevoie de implicare și pricepere, pentru a găsii soluții viabile. Să alimentăm un conflict între tutori și cei ce nu posed un cățel, nu este o soluție acceptabilă, ce nici nu rezolvă Problemele. Dialogul și o poziție constructivă are cu siguranță mult mai multe șanse de reușită. Frustrații există de ambele părți.

        --5 voturi
        +1
        -1
    1. Ca un stapan de caine ce sunt de atatia ani, sunt perfect de acord ca cei cu caini sa aduna excrementele dupa caine. E normal pana la urma, nici mie nu imi convine sa ma plimb cu cainele si sa calc in ceva…Problema mea e legata de faptul ca nu sunt tomberoane unde sa arunci punga, ajung sa ma plimb 1km cu punga in mana
      Legat de miros cum zic unii, oamenii bunii e plin CENTRU orasului de tiganii si boschetarii care chiar miros!!!! de aia nu se zice nimic?
      o dezbatere pe temele astea ceva???

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.