luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Arad Open Air și Picnic Festival primesc cele mai mari finanțări nerambursabile de la Primărie, prin CMCA

  de Tomck@t | 10 iunie 2021, 12:47 PM | Cultură | Știri Arad | Topic special

  0

  Centrul Municipal de Cultură Arad (CMCA) a publicat sumele alocate de Primăria Municipiului Arad pentru proiectele culturale și de tineret. Precum în cazul Untold și Electric Castle, este deja sigur că se va organiza și AOA (Arad Open Air Festival) în acest an. Arădenii vor avea parte și de Picnic Festival, Particles, Discuția secretă, precum și de competiții sportive precum Red Run, Cupa Aradului la Ciclocros și Ziridava Road Race.

  Nicio asociație nu a obținut suma solicitată, majoritatea doar jumătate, ori o sumă aproximativ apropiată. De exemplu, în cadrul programului „Proiecte Culturale 2021 (prima sesiune)”, Asociația deputatului Glad Varga, Centrul de Excelență, a solicitat pentru organizarea festivalului Arad Open Air 224,500 lei și a obținut fonduri nerambursabile în valoare de 195,000 lei.

  Este jumătatea sumei pe care a avut-o la dispoziție asociația la organizarea edițiilor anterioare ale festivalului, dar chiar dacă va fi un eveniment mai restrâns, organizatorii intenționează să aducă și artiști internaționali la eveniment.

  Tot Asociația Centrul de Excelență a obținut cea mai mare finanțare și în cadrul programului „Tineret, Învăţământ şi Recreative 2021”, pentru Picnic Festival.

  Condițiile de participare la marile evenimente

  De curând, Guvernul României a dat undă verde pentru organizarea marilor festivaluri, fără limită de capacitate, însă vor depinde de vaccinarea în masă, precum și de testarea rapidă înainte de accesul la eveniment.

  Organizatorii festivalului AOA anunță că evenimentul se va desfășura în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică, pentru a monitoriza evoluția răspândirii virusului Covid-19 înainte, în timpul festivalului și după, participanții fiind lăsați să intre dacă prezintă o dovadă că nu sunt infectați cu Covid, fie printr-un certificat de vaccinare (cu minim zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare), prin prezentarea unui test Covid PCR negativ, efectuat cu 24 sau 48 de ore înainte de intrarea la festival, fie prin prezentarea unui document medical care să ateste imunitatea conferită de trecerea prin boală (prezența anticorpilor), document nu mai vechi de 90 de zile. De asemenea, la intrare vor fi puncte de testare rapidă în parteneriat cu DSP, pentru cei care intră zilnic la festival, iar controlul temperaturii și toate măsurile de igienizare vor fi asigurate.

  În cazul altor evenimente în aer liber, unde nu se percepe taxă de intrare, dar aglomerația va fi oarecum inevitabilă, de exemplu la Picnic Festival, organizatorii anunță că vor fi aplicate măsurile de distanțare și controlarea temperaturii participanților, iar în cazul unor concerte va fi luată măsura monitorizării a numărului de persoane și controlul de acces, conform normelor în vigoare.

  Cele mai mici sume și proiectele respinse

  Față de publicarea rezultatelor preliminare de săptămâna trecută, câteva evenimente inițial admise au pierdut, totuși, finanțarea în acest an.

  Două proiecte ale Universității „Aurel Vlaicu” și trei proiecte ale Filialei Arad a Uniunii Artiștilor Plastici (Grup 21, Sculptura azi – 4 discursuri și Maeștrii picturii arădene) nu au mai întrunit punctajul minim. Nici Ziua Fanfarelor nu va mai primi finanțare.

  Asociația Culturală Pro Visio a cerut, pentru realizarea unui scurtmetraj, 88,980 lei și a obținut doar 10,000, în timp ce proiectul „O mână întinsă” al Asociației AMADIS a solicitat 13,600 lei, dar a fost refuzat pentru că „nu a întrunit punctajul minim”. Nici Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, care a solicitat 16,000 lei pentru proiectul „Și noi putem!”, n-o să mai poată…

  Universitatea „Aurel Vlaicu” primește cea mai mică sumă în categoria „Cultură”, 4,000 lei, suma solicitată nefiind însă mult mai mare, 4,500 lei. Proiectul se numește „Un an din viața UAV 2020 – 2021”.

  În categoria „Tineret”, cea mai mică sumă aprobată este 5,000 lei, pentru Societatea Națională de Cruce Roșie Română – Filiala Arad, proiectul „Salvează în caz de dezastre” (suma solicitată: 6,405 lei).

  Asociațiile cu cele mai mari sume obținute

  Programul „Proiecte Culturale 2021 (prima sesiune)”

  195,000 lei – Asociația Centrul de Excelență – Arad Open Air Festival 2021
  50,000 lei – Filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Bienala Internațională de Artă, Meeting Point, ediția a VIII-a
  40,000 lei – Asociația CitiZenit – Particles – Laborator intraurban. Spații interculturale
  35,000 lei – Asociația ABC – Arad Artă Bass și Cultură în Hangar
  30,000 lei – Asociația CitiZenit – Intervenții la Intersecții: artă, comunitate și spații
  30,000 lei – Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) – Discuția secretă
  30,000 lei – Filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Artist în Residence Arad (AIR Arad)
  30,000 lei – Fundația Umanitară Pro Armonia Arad – Traseele memoriei
  25,000 lei – Asociația City Guide – Balul Balurilor 2021
  25,000 lei – Asociația Baril – Arad Contemporary, Focus Călin Dan
  25,000 lei – Asociația Kolcsey Arad – Asociația Kolcsey din Arad la 140 de ani de existență (1881 – 2021)
  20,000 lei – Asociația Pro Presens Arad – Promovarea valorilor culturale arădene
  20,000 lei – Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) – Scriitorii povestesc capodopere

  Programul „Tineret, Învăţământ şi Recreative 2021”

  89,000 lei – Asociația Centrul de Excelență Arad – Picnic Festival 2021
  29,500 lei – Organizația Tineretului Maghiar din Arad – #ViitorulMeu – De la tineri la tineri lideri
  25,000 lei – Asociația City Guide – Red Run 2021
  25,000 lei – Asociația ABC – Artă și cultură în natură
  25,000 lei – Fundația Umanitară Pro Armonia – Contact
  25,000 lei – Asociația Euromediu – Arad CX Cup – Cupa Aradului la Ciclocros
  25,000 lei – Asociația Pro Fortuna – Grădina cu artă
  23,000 lei – Colegiul „Csiky Gergely” Arad – Valori și tradiții arădene
  20,000 lei – Asociația Euromediu – Ziridava Road Race

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.