joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Aradul a devenit o bătaie de joc a nepricepuților” – o spune un fost membru al Asociației de inițiativă despre Monumentul Marii Uniri

  de Tomck@t | 17 august 2017, 7:04 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  8

  Ionel Schlesinger a fost membrul fondator al Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, ca reprezentant al Comunităţii Evreilor din Arad, fiind chiar președintele organizației locale și membru al Comitetului Director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Părerea lui despre Monumentul Marii Uniri realizat de sculptorul Florin Codre este una tranșantă: „Este o bătaie de joc la adresa arădenilor”. El spune că s-a procedat absolut neprofesionist de la bun început, iar acum, în al nouălea ceas, ar trebui să renunțăm și să o luăm de la capăt.

  „Ar trebui să ne fie rușine că se poate întâmpla așa ceva. Aradul a devenit o bătaie de joc a nepricepuților”, spune Ionel Schlesinger. El susține că trebuia din start să fie implicați arhitecți, urbaniști și oameni de cultură, și nu politicieni, revoluționari sau veterani de război.

  „De la bun început nu s-a procedat corect și eu zic că nu e târziu nici acum să renunțăm la această caricatură de monument, pentru că nu a fost cerută de noi, de arădeni. Eu, întâmplător, am fost unul dintre membrii fondatori ai Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, iar acolo nu așa s-a discutat, ci s-a spus la început că va fi un concurs de proiecte, după care au fost niște machete prezentate ș.a.m.d. Istoria… se știe. A ieșit ceva ce nu a fost făcut aici, ce nu a fost agreat de către nimeni. Locația, iarăși. Este o parodie ceea ce s-a întâmplat cu această tărăgăneală, dar eu aș aborda problema cu totul altfel, «out of the box», cum s-ar spune: hai să renunțăm dracului la acest monument, pentru că, după părerea mea, ăsta nu-și are locul în Arad nicăieri, că oriunde ocupă numai un spațiu care-i demn de altceva. Să comandăm pentru arădeni un monument, după care să-ncepem cum ar fi normal de început. Mai întâi să stabilim unde vrem să-l punem. Oamenii de specialitate – și numai ei! – să conceapă niște variante de monument, care să fie adaptate locului unde ar urma să fie pus. Noi am făcut exact invers. Am primit un falus din ăsta împletit și acuma ne uităm de care loc al Aradului să ne batem joc”, spune Ionel Schlesinger.

  „Niciodată nu e prea târziu să corectezi o prostie”

  Având în vedere în ce ritm s-au mișcat lucrurile până acum și, în special, faptul că a mai rămas mai puțin de un an și jumătate până la Centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie 2018, l-am întrebat dacă nu e cumva prea târziu deja pentru un nou monument și un un nou proiect urban de fezabilitate, alte studii și alte cele. „Niciodată nu e prea târziu să corectezi o prostie. Oricum nu se va realiza până în 2018!”, e de părere Ionel Schlesinger.

  „Nu mai contează acum un an, pentru că discutăm despre ceva ce trebuie să rămână pentru mulți ani după noi. Numai de dragul ca fix un an să respectăm… păi am mai trecut prin mai multe din astea. S-au făcut multe prostii de dragul respectării unui termen”, a mai adăugat acesta.

  Făcând însă abstracție de felul în care arată monumentul realizat de sculptorul Florin Codre, l-am întrebat cu ce locație dintre cele propuse de-a lungul anilor ar fi de acord.

  „Ca principiu, vă spun foarte clar: n-am fost de acord cu acest monument din primul moment. Asta e poziția mea. Este o bătaie de joc la adresa bunului simț al arădenilor. Dar dacă tot trebuie amplasat, aș fi fost de acord cu oricare, în fața Catedralei, pe lac, ce a propus domnul Seculici… sau, era vorba că va fi o zonă de agrement pe locul fostei fabrici Tricolul Roșu… oricare ar fi fost acceptabilă, dar ideea aceasta, că musai trebuie să aplasăm această mizerie, nu e în regulă… dar eu zic că nu e musai, pentru că ne batem joc de cei care rămân după noi în oraș și o să râdă alții de noi. Așa cum ne-am bătut joc cu statuia lui Goldiș, pus acolo printre liniile de tramvai, și cu falusul ăla pus în fața Primăriei, care numai revoluționarilor nu le face cinste. Înseamnă că noi, cu bună știință, continuăm pe aceeași linie idioată, ca să mă exprim poetic. Eu asta tot spun de ani de zile, oriunde am avut ocazia. Asta am spus și la Boardul Primăriei, care a fost, de fapt, un fel de formalitate. Oricum, dintre toate variantele care au fost discutate, asta e cea mai tâmpită, asta cu P-ța Catedralei”, spune Schlesinger.

  Având în vedere că este președintele comunității evreilor în Arad, l-am mai întrebat, în final, dacă putem spune că toate acestea sunt și poziția comunității pe care o reprezintă, ori e doar o părere strict personală.

  „N-are comunitatea nimic de-a face, este poziția mea personală. Eu ca reprezentant al comunității m-am înscris în comitetul acela de inițiativă al domnului profesor Ardelean, dar de data aceasta este, totuși, o opinie personală. Ca cetățean al Aradului. Ca un vechi cetățean și ca unul care ține la acest oraș. Și la prestigiul său”, a încheiat Ionel Schlesinger.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Acum dupa ce ati dat din bani publici o gramada de bani pe el vreti sa ” corectati ” greseala ?
   DNA oare de ce nu se sesizeaza pe chestia asta daca nu s-au respectat acele proceduri ?
   Penibil fratilor, ati luat-o razna cu totul !
   Mergeti si amendati babele care vand zarzavaturi !

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.