Ar putea reveni taxa auto din 2026 și toți cei care au o mașină o vor plăti





România a avut mai multe forme ale acestei taxe (taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, timbru de mediu), fiecare fiind schimbată sau eliminată sub presiunea Uniunii Europene sau a opiniei publice. Aceste modificări au creat confuzie și incertitudine în rândul șoferilor și nu a fost găsită o variantă care să nu fie criticată pe scară largă, scrie hotnews.ro.
Ultima versiune a fost în vigoare patru ani, dar alte variante au rezistat doar câteva luni.
A apărut și problema discriminării mașinilor second-hand din import, fiindcă taxa era aplicată în special mașinilor second-hand aduse din străinătate. Autoritățile UE au spus în mai multe rânduri că diverse forme ale taxei auto încalcă legislația și au trebuit făcute schimbări, iar o parte dintre oameni care au plătit taxa și-au primit banii înapoi.
Taxa a influențat puternic vânzările de mașini noi și second-hand. Când taxa era mare, importurile de mașini vechi scădeau, dar unii oameni păstrau mai mult timp mașinile uzate și poluante. În multe cazuri, românii vindeau mașinile, dar nu făceau acte.
După ce taxa a fost eliminată, la început de 2017, importurile de mașini second-hand au crescut puternic, atingând în acel an un record anual ce rezistă și acum: 519.000 de mașini. De atunci, în niciun an totalul nu a scăzut sub 300.000 de mașini SH, în timp ce în perioada timbrului de mediu nu s-a atins în niciun an acel nivel.
Eliminarea „timbrului de mediu” a dus și la deblocarea tranzacțiilor cu mașini second-hand pe plan intern, acestea trecând în ultimii ani de 600.000 de reînmatriculări/an (și un record de 710.000 în 2024). Spre comparație, în 2016, ultimul an al timbrului de mediu, reînmatriculările au fost la nivelul de 250.000.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat pe 25 februarie că autoritățile au început discuțiile în ceea ce privește modificarea impozitării pentru mijloacele auto, dar a precizat că această taxă va intra în vigoare în 2026.
Pe 20 februarie, Tanczos Barna explica faptul că România a promis în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că va face o reformă și în ceea ce privește taxarea mijloacelor de transport care sunt poluante, iar lucrurile trebuie gândite astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, dar trebuie avute în vedere și gradul de suportabilitate și puterea de cumpărare a cetățenilor.
Ministrul preciza că lucrurile trebuie aduse într-un echilibru, astfel încât nici cei vulnerabili să nu ajungă să nu-și mai permită o mașină și, în același timp, „să nu avem bolizi cu mii de centimetri cubi capacitate cilindrică” și cu un impozit foarte mic, aproape simbolic, în comparație cu țările vest-europene.
Cert este că noua taxa, propusă sub forma unui impozit anual, va afecta toată lumea, toți posesorii de vehicule, noi sau vechi, urmând a o plăti.
Ministrul spunea că în privința acestei taxe erau mai multe variante de lucru, pe transportul de marfă urmând probabil să fie o combinație de rovinietă sau taxă, în funcție de distanță, cantitate sau alți factori.
Comentariile portalului
Vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani, echivalentul a şase vieţi în fiecare minut, potrivit unui studiu OMS publicat miercuri în (...)
Cu tot respectul, lăudabil că ați descoperit că nu exista perfecțiune umană. Dar oare normalitate exista? Sau o minimă evoluție? Ce ziceți de următoarele: ,, (...)
Foarte bun articolul. Felicitări!