Aproape jumătate dintre angajații români sunt plătiți cu salariul minim

  de Special Arad | 3 martie 2019, 9:54 AM | Naţional

  0

  Ponderea contractelor de muncă pentru normă întreagă (CIM) cu salariul brut peste 4.500 lei era, la 1 octombrie 2018, de doar 15,34% în totalul CIM înregistrat la nivelul economiei naţionale, informează Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

  Potrivit unui comunicat al PIAROM, anul trecut, la 1 octombrie, 48,14% dintre contractele de muncă pentru normă întreagă înregistrate în România corespundeau unui salariu mediu brut aflat în zona salariului minim pe economie, respectiv: 39,20% dintre CIM cu normă întreagă erau încheiate la valoarea salariului minim pe economie, în timp ce alte 8,94% depăşeau cu puţin salariul minim pe economie (sub 2.150 lei).
  Pe de altă parte, câştigul salarial mediu net era, în decembrie 2018, de 2.957 lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.888 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.657 lei).
  Numărul contractelor de muncă pentru normă întreagă (CIM) a crescut în perioada octombrie 2017 – octombrie 2018 cu 4,09%, respectiv cu aproximativ 213.000, ajungând la circa 5,42 milioane, potrivit unui comunicat al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
  Citește continuarea pe incont.stirileprotv.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.