Anticorpi din muzică şi poezie în prima seară a Conferințelor Dilema la Arad





Muzică și poezie. De la neolitic la Ada Milea, Nicu Alifantis și până la Bob Dylan şi Leonard Cohen, de la poezia ca formă de dezvoltare a societăţii la poezia politică şi până la cea patriotică, dacă aceasta își mai găseşte menirea în societatea modernă sau nu. Despre toate acestea, dar și despre multe altele, toate legate de poezie, muzică şi puterea acestora împreună s-a vorbit ieri, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, în prima seară a Conferințelor Dilema la Arad.
„Muzica și versurile” a fost tema anunțată pentru anul acesta, iar Conferințele Dilema au început în forță cu un dialog între Radu Vancu și Marius Chivu, condimentat încă de la început, dar şi la final, de Sever Voinescu cu prezentări, intervenţii, iar mai apoi cu întrebări venite din public, citite și comentate tot de redactorul şef al revistei Dilema.
Cât de târziu a apărut poezia, cea mai tânără probabil dintre arte, cât timp au mers braț la braț versul şi muzica, cât timp i-a luat poeziei să se desprindă de muzică, cât de politice sunt cele două arte și despre ce politică e vorba, cât de importantă e rima și cât de supărător sau nu e versul alb, au fost câteva dintre subiectele alese de cei doi scriitori ai generației douămiiste.
(Primarul Călin Bibarț a adresat câteva cuvinte publicului și organizatorilor Conferințelor Dilema)
Poezia, muzica și sufletul mare al comunității
Dar mai ales despre importanța muzicii și poeziei s-a vorbit joi, la Sala Ferdinand a Primăriei Arad, în cadrul primei seri a Conferinţelor Dilema. Despre faptul că procurarea muzicii era la fel de importantă precum procurarea cărnii în trecuturile îndepărtate, despre faptul că niciodată o societate nu a rezistat fără cele două arte, care au mers mai mereu mână în mână. Până și Platon, a amintit Radu Vancu, le discuta împreună cu aceeași neîncredere față de poeți și muzicieni, insistând pe faptul că o singură notă pusă greșit într-o gamă poate dărâma guvernul.
Până să ajungă la contemporaneitate și la rolul de acum al poeziei și muzicii, cei doi scriitori au insistat pe faptul că cele două arte au construit în fapt comunități, că acestea erau create pentru „sufletul mare al comunității” și doar mai târziu au devenit o „artă a individuației”.
Dar dialogul nu s-a oprit aici. S-a trecut mai apoi de la muzica zeilor (sumerienii și grecii aveau chiar doi zei ai muzicii), la epoca extrem de muzicală a trubadurilor, la simboliştii prea îndrăgostiţi de ritm, la poezia purificată şi dezumanizarea poeziei, doar pentru a se ajunge la muzica şi poezia scrise ca o poveste a supravieţuirii și la rolul politic fundamental pe care îl joacă poezia, cu câștigurile și pierderile acesteia când devine prea publică.
(Publicul venit în Sala Ferdinand a Primăriei Arad)
Ada Milea, Șerban Foarță, Bob Dylan, Leonard Cohen…
Ajunşi aici, cei doi scriitori au făcut uşor trecerea la poezia şi muzica de natură reactivă, în condiţiile în care, au insistat aceştia, natura politică reală a poeziei e natura reactivă, subversivă. A fost momentul în care dialogul s-a „umplut” de figuri extrem de cunoscute ale contemporaneității – Tudor Gheorghe, Nicu Alifantis, Ada Milea, Nicu Vladimir. Tot în dialog au apărut şi celebrii Bob Dylan şi Leonard Cohen ( cel din urmă pus de cei doi scriitori într-o altă categorie), fără a fi uitat cumva Şerban Foarță, care „cred că a făcut poezie folosind toate cuvintele”, a punctat Chivu.
Poezia din infern, ca formă de supravieţuire
Dar incursiunea celor doi scriitori s-a oprit și în infern, doar pentru a indica faptul că uneori muzica și poezia sunt forme de supraviețuire, unul dintre exemplele folosite fiind cel al violonistei Alma Rose și a orchestrei sale din lagăr, muzica cântată de aceasta salvând multe femei de la moarte.
Radu Vancu și Marius Chivu au făcut un popas și la poezia actuală, răspunzând și întrebărilor venite din public și detaliate de Sever Voinescu: dacă e sau nu o barbarie să scrii poezii după Auschwitz, așa cum susținea la început Adorno, răzgândindu-se mai apoi, dacă canonul literar trebuie să fie dezbinat, dacă poezia lui Mihai Beniuc ar trebui repudiată, dacă ar mai putea avea astăzi poezia rolul de a crea comunități. Întrebări care au iscat, desigur, alte dialoguri.
(Sever Voinescu, Radu Vancu și Marius Chivu, artizanii serii de joi)
Perfecţiunea artei, imperfecțiunea lumii şi poeţii ca anticorpi
Seara s-a încheiat în jurul ideii că perfecțiunea artei poate camufla uneori imperfecțiunea lumii, iar poeții pot fi priviţi ca anticorpi: e nevoie de foarte mulți ca să trateze o lume. Nu fără a aminti că poezia duce întotdeauna lucrurile la extrem, în cazurile cele mai dureroase spunând povestea victimelor (a celor care au putut fi ucişi, dar nu distruşi), sau devenind patriotică, în singurul sens în care poezia mai poate fi patriotică astăzi, când spune povestea unei ţări cu graniţele ameninţate.
Încă două seri de poezie şi muzică cu Andrieş, Mirică, Mihăieş şi Cărtărescu
Urmează alte două seri de muzică şi poezie la Conferinţele Dilema la Arad.
Vineri, 19 aprilie, în Sala Filarmonicii de Stat Arad, ora 19.00, arădenii sunt invitaţi la concert Alifantis & Mirică / Gemini, urmat de un dialog între Nicu Alifantis și Sever Voinescu. Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziţionate de pe entertix.ro.
Sâmbătă, 20 aprilie, ora 19.00, tot la Sala Filarmonicii de Stat Arad, de la ora 19.00, Mircea Mihăieș ne va vorbi despre „«Stilul târziu» al lui Leonard Cohen”, ca de la ora 20.30, tot aici, Mircea Cărtărescu să facă o incursiune în „Poezie și destin”, într-un dialog cu Sever Voinescu.
Moderatorul şi organizatorii Conferințelor Dilema
Moderatorul evenimentelor este Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei Dilema. Conferințele Dilema la Arad sunt organizate și finanțate cu generozitate, încă din 2019, de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, partener strategic fiind UniCredit Bank.
Proiectul este inițiat de revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și Prietenii Dilemei, partenerul local al evenimentului fiind Filarmonica de Stat Arad, iar sponsorul Grup West – dealer local Opel, Peugeot și Citroën.
Citește și:
Comentariile portalului
E o idee foarte buna. Fenomenul este evident și mult crescut în ultimele luni, de când sunt postaci chiar plătiți pentru asta. Sa vedem ce înseamnă asta (...)
Erata: “… o singura data…”
As propune redactiei ca voturile privind comentariile sa poata fi facute o singura de acelasi votant! Distorsioneaza perceptia vis a vis de articol!