duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Andrei, pierderea ta e mare, iar prejudiciul creat Aradului crește și el. Zi și noapte…

  de Lucian Dănilă | 24 ianuarie 2019, 2:57 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  Aradul a devenit un oraș tot mai nesigur. Nu pot spune că este un altfel de Vest sălbatic, chiar dacă e un oraș aflat la Vestul țării, dar nici departe nu suntem. Și aici se folosesc arme de foc pe stradă, se fură cupru cu tonele, câinii sunt executați de lunetiști, deci chiar departe de Vestul sălbatic nu suntem.

  Majoritatea arădenilor își lasă mașinile pe locuri de parcare descoperite. Garajele au dispărut, au fost demolate, iar acum în orice zonă a Aradului ai sta, cele mai multe locuri de parcare sunt niște linii albe trasate pe asfalt, iar mașina îți stă peste noapte sub cerul liber. Numărul spargerilor de mașini a crescut alarmant. Spre exemplu, marți au fost sparte trei, luni au fost sparte alte patru mașini și tot așa, în fiecare zi… Și în fiecare noapte.

  Am ajuns să căutăm locuri de parcare în parcări publice, luminate, locuri în care să fim siguri că există și camere de luat vederi. Hoții, însă, nu au nicio problemă nici cu astfel de parcări. Camerele, deși sunt instalate, nu funcționează peste tot, iar hoțul chiar dacă este prins scapă de cele mai multe ori pentru că prejudiciul este prea mic iar el nu reprezintă un pericol social…

  Mai mult, unii abia așteaptă să fie prinși și duși la pușcărie. „Sunt unii care nu au unde să stea peste iarnă. Atunci sparg câte-o mașină, sau fură din supermarket, pentru că știe că fapta aceea îi aduce cam șase luni de pușcărie. Și așa își rezolvă să stea la căldurică peste iarnă și să nu cheltuie nimic”, îmi spunea un polițist cu câteva luni în urmă. Pare ireal, dar este dureros de adevărat.

  Andrei este un tânăr din Oradea. A ales să vină la Arad pentru a urma cursurile unei facultăți de la Universitatea Aurel Vlaicu. Marți a avut de susținut un examen în clădirea de pe Calea Aurel Vlaicu, undeva între zona UTA și Atrium Mall. Și-a parcat mașina în față, la intrarea în Fabrica de Vagoane și, grăbit fiind, a plecat spre sala de clasă lăsând în mașină portofelul cu bani și cu actele de identitate. S-a întâmplat în intervalul orar 16-19, iar în tot acest timp nu s-a gândit o clipă că s-ar putea întâmpla ceva rău.

  A terminat examenul, a urcat în mașină și fără a remarca ceva, a pornit motorul. „Apoi am avut un șoc. Am văzut în dreapta mea cioburi. Mi-au spart geamul din față dreapta. M-am căutat rapid de portofel și am realizat că l-am uitat în mașină. Mi-au furat 7.500 de lei și toate actele, inclusiv certificatul de naștere și buletinul. Am căutat ore întregi prin tomberoanele din zonă sperând că îmi găsesc măcar actele. Nimic…”, spune Andrei.

  Să presupunem că Andrei a greșit lăsând o astfel de sumă în mașină. Dar este normal ca atunci când ne uităm vreun bun în mașina personală să ni se ia ca și cum ar fi un bun public? Camere de luat vederi nu sunt în zonă, martori, niciunul, iar șansele lui Andrei să-și recupereze prejudiciul sunt minime, deși poliția are un cerc de suspecți. În cazul lui Andrei nu mai putem vorbi despre „prejudiciu prea mic”.

  Pierderea lui Andrei chiar e mare, e însemnată, dar prejudiciul creat Aradului de aceste bande de hoți, de acești tâlhari, este unul tot mai mare. Iar el crește zi și noapte, pentru că acești tâlhari acționează la orice oră, atât ziua cât și noaptea…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.