Scriitorul arădean Andrei Mocuța, nominalizat la Premiul Leibniz pentru Proză 2024





Talentul scriitorului Andrei Mocuța este din nou pus în lumina reflectoarelor, în lumea literară românească, printr-o nominalizare la Premiul Leibniz pentru Proză 2024.
Absolvent al Colegiului Național Moise Nicoară din Arad și apoi al Facultății de Filologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Andrei Mocuța este, poate, una dintre cele mai notabile prezențe literare din filiala arădeană a Uniunea Scriitorilor, primind recunoștință de la critici literari de renume, precum Nicolae Manolescu, cât și premii la nivel național.
Acum, el este nominalizat la Premiul Leibniz pentru Proză cu cel mai nou roman al său, „Transfer”.
Romanul „Transfer”, tipărit la Editura Humanitas, prezintă viața unui profesor în sistemul de învățământ românesc. Lansarea oficială a avut loc la Târgul de Carte Gaudeamus din București, în noiembrie 2023, iar cea de la Arad în februarie 2024.
„Romanul lui Andrei Mocuța pornește de la o întâmplare reală din viața de profesor în sistemul de învățământ autohton, bântuit încă de metehne de tristă amintire. Pe cât de evident, pe atât de îngrijorător. Totuși, nu satira cu accente critice domină această scriere prin definiție postmodernă, construită în straturi ce aduc laolaltă, într-un puzzle intens personalizat, jurnalul de traumă profesională, însemnările de călătorie culturală, întâlnirile de suflet și spirit între confrați într-ale scrisului și filozofării, analizele aplicate de discurs literar și cinematografic. Cartea, caleidoscop de imagini și situații, pornește de la un moment-pretext, ce declanșează o serie de incursiuni în culisele memoriei, gândirii critice, analizei și speculației”, scrie Cristina Chevereșan pe copera 4 a cărții.
Premiile Leibniz
Gottfried Wilhelm Leibniz a fost un filozof și matematician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea, unul din întemeietorii iluminismului german și important continuator (alături de filozoful Baruch Spinoza) al cartezianismului, curent filozofic fondat de polimatul René Descartes.
Ce stă la baza Premiilor Leibniz, aflăm de pe site-ul oficial al evenimentului: „În scopul stimulării cercetării din domeniul studiilor leibniziene și, în general, din domeniul filosofiei, științei și artei, pentru a se crea condițiile unei educații de calitate, în spiritul irenismului promovat de Leibniz, al toleranței și respectului pentru drepturile omului, Asociația Societatea Leibniz din România acordă premii destinate creatorilor din țară și străinătate”.
Muzeul Național al Literaturii Române va găzdui ceremonia de decernare a Premiilor Leibniz 2024, organizată de Societatea Leibniz din România, joi, 12 decembrie 2024.
Aceste premii sunt pentru 6 categorii: Proză, Poezie, Știință, Traducere, Filosofie și studii leibnitiene.
Andrei Mocuța este nominalizat anul acesta la Premiul Leibniz pentru Proză.
„Mă bucur că în clipele astea grele prin care trecem cu toții mai vine și câte-o veste bună: romanul meu Transfer (Humanitas, 2023) e nominalizat la Premiul Leibniz pentru Proză, alături de cărțile unor scriitori pe care îi prețuiesc mult. Premiul se va acorda săptămâna viitoare, la Muzeul Național al Literaturii, 12 decembrie, zi în care sper din tot sufletul ca România să fie încă o țară democratică”, spune Andrei Mocuța.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)