marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Andrei Fuliaș: Touchdown-ul liberal – emoția și sângele pe nas!

  de Andrei Fuliaș | 29 noiembrie 2016, 5:13 PM | Opinii | Recomandările editorilor

  6

  „Motion and emotion” – în traducere, „mișcare și emoție” (Slogan Peugeot)

  Cine nu și-a dat seama până acum că în România nu prind programele politice făcute ca la carte, „lucrează” în pagubă… ca să nu spunem degeaba. Dacă stăm să ne gândim puțin, când a fost ultima oară când românii au votat programul vreunui partid politic? Hai să vedem și jumătatea cealaltă a paharului și să ne întrebăm când a fost ultima oară când un partid politic a avut un program concret, realist, nu fantasmagorii? Nu, partidele politice n-au avut vreun program coerent în ultimii ani, unul adaptat la nevoile românilor și mai ales la așteptările românilor. Nu hărți cu autostrăzi trasate din pix, nu pagini întregi de promisiuni, nu pomeni cu zeci de procente crescute la salarii, nu taxe și impozite dispărute ca prin minune fără vreun studiu de impact. În ultimii ani s-a creat parcă cumva un profil al strategiilor de campanie, în care Stânga s-ar ocupa cu pomenile, iar Dreapta cu emoțiile. Nu e neapărat așa, pentru că toți au umblat cu plasele și toți au încercat să umble la emoția alegătorului.

  Și ca să revenim puțin la sloganul firmei de automobile, amintit mai sus, deși nu are nicio implicare politică, prima astfel de emoție cu un mare efect electoral a fost folosită de cei din spectrul de Dreapta al politicii românești, odată cu cea de-a doua candidatură a lui Traian Băsescu pentru președinția României, în 2009. Atunci miștourile la adresa lui nu conteneau, adversarii politici poreclindu-l „chiorul”. Chiorul a produs emoția electorală scontată de strategi.

  5aj3fa

  Astfel de emoții au mai existat de atunci, dar niciuna care să aibă o însemnătate la fel de mare ca aceea care l-a făcut practic pe Klaus Iohannis președinte. Într-o campanie electorală a primului tur la alegerile din 2014, când toate tunurile bubuiau asupra candidatului liberal, unul scos parcă de nicăieri cu puțin timp înainte de alegeri, s-a întâmplat o adevărată minune pentru Dreapta. Atunci, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale, au apărut informații conform cărora românii din Diaspora stau la cozi interminabile pentru a vota la secțiile din marile capitale ale lumii și nu numai. Apăruseră și câteva fotografii care efectiv au revoltat rețelele de socializare. În aceeași zi, liberalii și președintele încă în funcție, Traian Băsescu, au început să arate cu degetul către doi oameni: premierul Victor Ponta (în același timp candidat) și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu (la rândul său candidat, dar cu prea puține șanse). Cei doi au fost scoși țapi ispășitori. Datorită emoției, românii au ieșit masiv în stradă, mobilizarea la vot a fost una exemplară, iar rezultatul a fost: Klaus Iohannis – dintr-un candidat aproape pierzător, învingător și rezident la Cotroceni pentru cinci ani de zile. Strategii – au existat și în acest caz! – au lovit din nou electoratul, revărsând emoție.

  cozi-diaspora-680x365

  La fel a căzut și Guvernul Ponta, o cădere pe care nimeni nu o anticipa în acel moment. Vorbim despre emoția rezultată din tragicul eveniment de la clubul Colectiv, unde un incendiu a cauzat pierderea a 64 de vieți, 64 de oameni tineri, dar și mutilarea pe viață a altor câtorva zeci. Atunci opinia publică a arătat cu degetul, pe bună dreptate, către Sistem. Un sistem corupt și putred. Până la urmă nici nu conta cine era premier atunci, nici ministru al Sănătății, nici cine deținea vreo altă funcție în cadrul Guvernului. Putea fi ministru sau premier oricine, fiindcă furia și frustrarea strânsă de români în atâția și atâția ani de înghițit nedreptăți s-ar fi revărsat ca o avalanșă asupra oricui. Întâmplarea face ca atunci premier să fi fost Victor Ponta, iar când a venit valul, l-a luat cu tot cu miniștri. Cu riscul de a repeta obsesiv, emoția dobora pe oricine în acel moment.

  61737606

  Și am ajuns și în campania electorală 2016, la prima, zicem noi, ce se vrea mare mișcare a liberalilor, ghidați de strategul Felix Tătaru. E clar, liberalii caută încă touchdown-ul, adică emoția acea care calcă totul în picioare.

  Înainte de toate însă să vorbim despre tehnocratul Dacian Cioloș, cel care cică n-are legătură cu PNL, deși toată campania electorală a liberalilor este construită pe povestea #GoCioloș și figura acestuia apare pe aproape toate afișele lor. Ca să ne demonstreze el, Cioloș, că n-are legătură cu PNL și că el încă este tehnocratul de serviciu, zilele trecute a dat un interviu în care parcă lua distanță de liberali. Vă spun sincer că m-am gândit la aceeași chestie pe care mulți au și spus-o: „Cioloș ăsta e nesimțit! După ce liberalii își fac toată campania pe el, cu acordul lui, el simte că se scufundă corabia și sare din ea ca un mișel”. Apoi a venit povestea cu „Cioloș interzis la TVR”. Și desigur, în primă fază, corelând totul cu ce s-a întâmplat în 2014, atunci când Victor Ponta jubila la televiziunea națională ca premier, deși era candidat la prezidențiale, am zis că nu-i ok, că PSD l-a blocat pe Cioloș. Totuși povestea asta e cam cusută cu ață albă… și e absurd să zici că PSD-ul i-a interzis lui Cioloș să apară la TVR, când liberalii au și guvern și președinte. Și-apoi beculețele au început să se aprindă rând pe rând, asemeni luminilor de Crăciun. Mișcarea asta e una pe care PNL o face pentru a realiza touchdown-ul. L-au interzis pe Cioloș pe TVR, ca mai apoi toată lumea să plângă și să strige că tehnocratul n-are voie pe televiziunea publică, că e nedrept, că e o victimă a sistemului.

  Bun, am auzit și ideea conform căreia „dacă Ponta a avut voie atunci, ar trebui să aibă voie și Cioloș acum”, dar dacă atunci ni s-a părut că nu-i ok, de ce ni s-ar părea acum? De ce dacă atunci s-a făcut o greșeală ar trebui ca ea să fie repetată acum, doar de dragul de a pune „egal” în dreptul aparițiilor premierilor la TV în timpul campaniilor electorale? Dincolo de asta nu putem nici să mai spunem că Cioloș nu e angrenat politic, așa cum se pretinde, fiindcă am fi ipocriți cu toții, iar campania construită doar pe ideea „PNL susține Guvernul tehnocrat Dacian Cioloș” spune totul. În plus, mă întreb, de ce și-ar da pesediștii cu stângu-n dreptul și i-ar interzice lui Cioloș să apară cu un interviu pe o televiziune la care oricum nu se uită prea multă lume? Nici genii, dar nici idioți nu sunt.

  Și revenim la emoție… o emoție care ni se pare că se vrea a fi provocată mai mult ca niciodată, acum când liberalii se prăbușesc în sondaje, emoția împotriva sistemului. Care sistem? Oricare, dar asemuit răului, să provoace emoție,  una care ar să ducă din nou la furie populară și care să mobilizeze oamenii la vot. Asta pentru că e clar ca „bună ziua” că procentele Dreptei urcă doar atunci când urcă și procentele din prezență, votantul pesedist fiind unul extrem de disciplinat în această privință.

  pnl-tvr-ciolos

  Oare va crea acest subiect emoția dorită de liberali? Oare și „sângerările nazale” ale șefului de campanie al PNL urmăresc aceeași emoție? Oare ce fel de emoții mai urmăresc liberalii să stârnească până la finalul campaniei? Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la alegeri și stăm în continuare cu ochii ațintiți pe campanie, pe alegeri și, desigur, pe „ce vrăji mai face Samantha”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. De ani și ani, românii nu votează un program politic fiindcă nu-l cer!!!

   Românii sunt mereu ”Gigi Contra”. Au nevoie de Unul pe care să-l înjure! ”Da bă…și p…a no las că-ți arăt eu cine mis io!”

   L-au votat pe numitul Băsescu Traian, zis ”Chioru Mincinosu”, … unul de fuge mereu de pușcărie (ARE ”N” PLÂNGERI PENALE), votând contra lui Gioană … fiindcă Gioană ”a fost la jigodia de Vântu! … după ce fusese scurt la o pipiță să-l relaxeze. (de fapt o bazaconie de aranjament securistoid) Dar au uitat că Piratul este și molestator de copii, … în special cei ce azi sunt inițiatorii demersurilor necesare apărării ”Familiei Tradiționale”. Aceeași oameni ce aplaudaseră, de le dăduseră bășicile în palme, pe muzica lui Salam.

   L-au votat pe Johanis contra lui Ponta, fiindcă Ponta ar fi încercat să-i oprească de la vot pe cei din Diaspora, … că-i cică ”neamț” și ”România Lucrului Bine Făcut”.

   Eiiii, măi frate … și de fiecare dată au luat CHINTĂ/ȚAPĂ!!!! Președintele ales ia uitat!

   Și cum spune Andrei … să vedem ce Bau-Bau mai născocesc MANIPULATORII PDL ex securiști și acoperiți, în această campanie, cu care să-i facă din nou să înjure și să scuipe, … și astfel să voteze ”cică” pe Dreapta. Ce Bau-Bau Periculos va crea emoția generală, ce le va aduce PDL-iștilor victoria, ca Johanis să-i pună la Butoane să poată Fura cum au mai făcuto pe timpul PITICOTULUI de Boc cu Capul Tare, … tare ca piatra.

   Nu înțeleg ceva.
   Cum naiba uită așa de repede românii?!

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Aştept cu nerăbdare finalul campaniei electorale, ca să nu mai văd la fiecare pagină a specialarad.ro figurile de clone ale candidaţilor USR! Ruşine, Aline! Ruşine, specialarad.ro! Pentru nişte bani de la Soros, mi-aţi înnegurat fiecare zi, din 12 noiembrie încoace!

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Hai sa fim corecți pana in final, domnule/doamna A.Radeanu. Ati gasit cumva, in afara articolelor publicitare, alte texte care sa sustina vreun candidat sau altul? Sunt sigur că nu și atunci avem o problema cu intelesul economiei de piata si a modului in care functioneaza o publicatie. Nu vreau sa scuz pe nimeni (nici nu e cazul deoarece nu am facut nimic care sa nu fie deontologic), dar cred ca interventia dumneavoastra este facuta fara o analiza pertinenta si serioasa. In plus, sunt aproape convins ca daca Special Arad ar emite abonamente dumneavoastra v-ați cumpara unul. Altii, destui, probabil ca nu. Si-atunci? Sa va deranjeze intr-atat un banner sau altul, pe dumneavoastra, un cititor convins si avizat al Special Arad, bannere care, oricum, pe dumneavoastra nu va pot convinge? Nu cred.
    Sau, să intelegem cumva ca ati dorit sa faceti anticampanie unei formatiuni prin acest comentariu in care ne trageti pe noi de urechi ca incercam, fara publicitate de la firme sustinute politic si altele de stat intreg anul, sa ramenem corecti si cinstiti fata de cititor? Nu as crede, dar nu se stie niciodata.
    Consider ca interventia este deplasata.

    +8 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.