sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Primele concluzii ale anchetei privind exploziile de la Crevedia: Angajații obișnuiau să facă transfer de GPL din cisterne în incinta stației, chiar dacă aceasta a fost închisă oficial acum trei ani

  de - | 28 august 2023, 8:37 AM | Naţional

  0

  În urma deflagrațiilor de la Crevedia, Parchetul General s-a sesizat și a deschis un dosar in rem (care vizează fapte), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

  Procurorul General, Alex Florența, a detaliat primele concluzii ale anchetei. Conform acestuia, angajații obișnuiau să facă transferuri de GPL în incinta punctului de lucru, chiar și după ce acesta nu mai era autorizat. Prima deflagrație s-a produs, după ce în cursul unei astfel de operațiuni cu gaze, sub o cisternă a apărut o sursă de foc. “Din primele date, referitor la cauza exploziilor, se pot face doar speculaţii, implicit aruncarea neglijentă a unei ţigări”, a adăugat acesta.

  Principalele declarații ale procurorului general:

  – În ceea ce priveşte situaţia de fapt, societatea în al cărui punct de lucru s-au petrecut evenimentele are ca obiect de activitate comericalizarea de gaz lichefiat și are 25 de puncte de lucru în toată țara. În Crevedia, compania a avut amenajat un punct de lucru, unde se află şi un birou pentru membrii societăţii. A avut autorizaţie până în iunie 2020, după care a fost suspendată.

  – Din investigaţiile făcute până în prezent, în incinta punctului de lucru, angajaţii obișnuiau să facă, chiar şi după închiderea sa, diferite operaţiuni de transfer de gaz natural lichefiat dintr-o cisternă în alta. Erau patru angajați cazaţi de origine nepaleză, dar care figurau ca angajați la alte puncte de lucru.

  – Erau două cisterne goale existente. Mai târziu a venit o a treia, care avea o roată blocată, motiv pentru care era nevoie de transferul încărcăturii în altă cisternă. S-a iniţiat transferul de gaz montând un furtun de livrare. Sub cisterna în care era alimentat gazul a apărut o sursă de foc. Șoferul a sesizat şi i-a chemat pe ceilalţi patru angajaţi nepalezi să iasă în stradă, să oprească traficul.

  – La scurt timp după ce au ieşit în stradă, s-a produs o explozie care a împins flăcările până în stradă şi care a produs primele victime. După o oră, au început să sosească poliţia, pompierii, care să elimine incendiul şi sursa de risc. Imediat după, are loc cea de-a doua explozie, mult mai puternică decât prima.

  – Parchetul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, urmată de un dezastru. De la momentul preluării dosarului, echipa de anchetă s-a deplasat la faţa locului. Problema în acest moment este că cercetarea la faţa locului este îngreunată de condiţiile de la faţa locului. Pot exista emisii de gaz de la alte cisterne din incintă. S-a decis să nu se rişte viaţa oamenilor din echipă până la soluţionarea acestei probleme. Locul va fi asigurat până la dispariţia emisiilor.

  – Au fost identificaţi mai mulţi martori, care sunt în curs de audiere. Sunt în derulare şi percheziţii domiciliare la primăria din localitate, la unul din punctele de lucru al societăţii situate în Bucureşti şi la locuinţele celor doi administratori.

  Conform Ministerului Public, cercetarea la fața locului a fost coordonată de către procurorul de caz. Au fost cooptați ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR, experți de la Institutul Național de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiției, specialiști de la INSEMEX Petroșani, inspectori de inspecția muncii, ofițeri din cadrul IPJ Dâmbovița.

  Sursa: Biziday

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.