Amintiri „underground” din ’98, la 9 ani după Revoluție, într-o Românie „democrată”





„Nu contează cât de lung am părul, important e cât și cum gândesc…”. Pentru mulți, probabil melodia asta e doar o fredonare pe care o folosesc pe post de acompaniament, atunci când povestesc întâmplări din perioada comunistă.
Dacă ești tânăr, știi prea bine poveștile despre care vorbesc. Dacă ai trăit în anii 70-80, atunci știi și mai bine. Pentru tine nu au fost povești, ci le-ai simțit pe propria ta piele…
Dar cum ar fi dacă ai afla că, odată cu eradicarea comunismului, întâmplările de genul „ridicat de poliție pentru aspect indecent” nu au trecut la stadiu de amintiri, ci au continuat și după ani de zile de la Revoluție (chiar dacă în cazuri mai izolate)?
Iată un exemplu concret, petrecut la Timișoara – oraș vestic, modern, cu mentalitate occidentală. În 1998, la aproape un deceniu după ce Miliția Comunistă a încetat să mai patruleze străzile, într-un stat democratic, 15 oameni veniți la Festivalul de Muzică Underground, au fost amendați pentru simplul fapt că au umblat pe stradă în haine diferite de cele cu care erau obișnuiți ochii agenților de poliție.
Au trecut, totuși, 16 ani de la publicarea acestui articol. Însă cât de diferiți suntem oare? Doar pentru că nu am găsit evenimente de acest fel semnalate în ziarele recente, înseamnă că am trecut, în sfârșit, pragul de a judeca o persoană în funcție de aspectul său fizic? Priviți doar ziarele sau site-urile cu locuri de muncă și numărați de câte ori vedeți cerința „aspect fizic” în ofertele de angajare…
Comentariile portalului
Nu vă grăbiți cu aprecierile . Măsura care va restabili pentru totdeauna echilibrul bugetar încă nu a fost luată. Ea a fost doar dezvăluită de Ghighi Bejan (...)
Care e fenta? Ultrasul Zoli își încoarda muschii și -si ia numele altora.
#Francisc Zoltan Bun venit în România onestă ! Unii încep să se prindă de fentă. Alții persistă în prostie și sunt convinși că e bine ce se întâ (...)