Amintiri „underground” din ’98, la 9 ani după Revoluție, într-o Românie „democrată”

  de Raluca Medeleanu | 11 decembrie 2014, 5:02 PM | Altădată | Recomandările editorilor

  0

  „Nu contează cât de lung am părul, important e cât și cum gândesc…”. Pentru mulți, probabil melodia asta e doar o fredonare pe care o folosesc pe post de acompaniament, atunci când povestesc întâmplări din perioada comunistă.

  Dacă ești tânăr, știi prea bine poveștile despre care vorbesc. Dacă ai trăit în anii 70-80, atunci știi și mai bine. Pentru tine nu au fost povești, ci le-ai simțit pe propria ta piele…

  Dar cum ar fi dacă ai afla că, odată cu eradicarea comunismului, întâmplările de genul „ridicat de poliție pentru aspect indecent” nu au trecut la stadiu de amintiri, ci au continuat și după ani de zile de la Revoluție (chiar dacă în cazuri mai izolate)?

  Iată un exemplu concret, petrecut la Timișoara – oraș vestic, modern, cu mentalitate occidentală. În 1998, la aproape un deceniu după ce Miliția Comunistă a încetat să mai patruleze străzile, într-un stat democratic, 15 oameni veniți la Festivalul de Muzică Underground, au fost amendați pentru simplul fapt că au umblat pe stradă în haine diferite de cele cu care erau obișnuiți ochii agenților de poliție.

  lolmedia98

  Au trecut, totuși, 16 ani de la publicarea acestui articol. Însă cât de diferiți suntem oare? Doar pentru că nu am găsit evenimente de acest fel semnalate în ziarele recente, înseamnă că am trecut, în sfârșit, pragul de a judeca o persoană în funcție de aspectul său fizic? Priviți doar ziarele sau site-urile cu locuri de muncă și numărați de câte ori vedeți cerința „aspect fizic” în ofertele de angajare…

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.