marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Amenzi mai mari pentru cei care tulbură liniștea în mod repetat. Se poate ajunge și la prestarea de ore în serviciul comunității

  de - | 28 februarie 2021, 4:00 PM | Naţional | Topic special

  0

  Amenzile pentru organizarea de petreceri şi tulburarea liniştii în apropierea locuinţelor au crescut de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniştii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancţionată inclusiv cu muncă în folosul comunităţii.

  Noua lege, care a intrat deja în vigoare prevede că tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă: – Amenda este menţinută, ca şi acum, între 200 – 1.000 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 500 – 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

  Tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora: – Amenda este menţinută, ca şi acum, între 500 – 1.500 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 2.000 – 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

  Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban: – Amenda creşte la 2.000 – 3.000 lei (faţă de 500 – 1.500 lei, până acum), iar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 3.000 – 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

  Autorii modificărilor legislative arată că, deşi amenda va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, ”este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”. Astfel, când aplicarea amenzii nu este suficientă pentru a determina încetarea acţiunilor ilegale, poliţistul va putea înainta instanţei procesul verbal de constatare a contravenţiei, pentru care legea va prevedea sancţiunea, alternativă la amendă, de prestare de muncă în folosul comunităţii.

  Proiectul de lege elimină însă sancţionarea contravenţională a persoanei care nu prezintă un act de identitate la solicitarea poliţistului. În schimb, este majorată amenda, de la 100-500 lei la 500-1.500 lei, pentru ”refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

  De asemenea, amenda creşte de la 200-1.000 lei la 500-1.500 lei pentru săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora.

  Citeste mai multe AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.