miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Fondul Proprietatea, strigăt de ajutor către Klaus Iohannis: „Respingeți legea care schimbă modul de selecție al managerilor companiilor de stat!”

  de - | 22 decembrie 2017, 9:58 AM | Naţional

  0

  Președintele României Klaus iohannis

  Conducerea Fondului Proprietatea se arată „consternată” de adoptarea de către Camera Deputaţilor a amendamentelor la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, şi îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să respingă proiectul, informează Mediafax.

  Printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursă, se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Transelectrica, Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi CE Oltenia.

  Fondul Proprietatea (FP) consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă reprezintă „o ameninţare directă pentru sănătatea lor financiară, deschizând larg uşa numirilor politice, care vor servi cel mai probabil altor interese decât bunăstarea şi dezvoltarea acestor companii”. În plus, „excepţiile au un impact negativ asupra investiţiilor străine si relaţiilor internaţionale ale României”, se arată într-un com,unicat transmis vineri de FP.

  „Având în vedere gravitatea acestor consecinţe, Fondul Proprietatea face un apel public către Preşedintele României, dl Klaus Iohannis, de a trimite înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanţa corporativă, în speranţa eliminării excepţiilor amintite în urma unei analize detaliate a potenţialelor efecte negative ale legii”, se menţionează în comunicat.

  Potrivit FP, implicaţiile amendamentelor votate de Camera Deputaţilor (for decizional) includ printre altele:

  – eliminarea obligaţiei numirii de manageri profesionişti şi independenţi politic în conducerea executivă şi Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat
  – eliminarea obligaţiei companiilor de stat privind raportarea publică şi transparentă a situaţiilor financiare anuale şi semestriale;
  – eliminarea obligaţiei de a publica identitatea, experienţa profesională şi remuneraţia managerilor din conducerea companiilor de stat;
  – eliminarea posibilităţii acţionarilor minoritari de a numi membri în Consiliile de Administraţie din cadrul companiilor de stat şi îngrădirea accesul acestora la informaţii din cadrul companiei;
  – eliminarea obligaţiei companiilor de a publica în mod transparent hotărârile adoptate de către acţionari pe website-urile companiilor.

  Greg Koniecnzy, CEO şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: „Dacă anul 2017 a fost un an dificil, marcat de încălcări flagrante, abuzuri şi atacuri sistematice împotriva guvernanţei corporative, ieri (n.n.- miercuri, ziua votului din Camera Deputaţilor) a fost de departe cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative în România. Amendamentele adoptate reprezintă un uriaş pas înapoi în timp pentru companiile de stat şi România, iar riscurile de corupţie şi deteriorare a integrităţii la nivelul acestor companii cresc dramatic. Este extrem de trist să vedem cum iniţiative care au avut un impact pozitiv demonstrat, precum legislaţia guvernanţei corporative, sunt practic demolate de majoritatea parlamentară într-un ritm accelerat, propagând astfel un semnal extrem de negativ în rândul investitorilor locali şi internaţionali”.

  Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: „În mod evident nu au fost luate în considerare deloc implicaţiile complexe pe care aceste modificări le vor avea asupra pieţei locale de capital şi bunăstării companiilor de stat. Modificările vizează clar intenţia de a proteja şi îmbogăţi câţiva privilegiaţi în detrimentul şi pe cheltuiala majorităţii românilor”.

  sursa: stiripesurse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.