joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încă un an s-a scurs, iar modernul ambulatoriu din fosta policlinică CFR e încă nefolosit. Cum explică autoritățile situația

  de Raluca Medeleanu | 13 iulie 2023, 3:23 PM | Administraţie | Sănătate | Topic special

  3

  Imobilul în care a funcționat pe vremuri policlinica CFR din Arad se află acum în administrarea Spitalului Militar Timișoara, fiind renovat în vederea transformării lui în „Centrul Medical de Diagnosticare şi Tratament Ambulatoriu”, care să deservească atât militari cât și civili. Suntem în al doilea an deja de când au fost finalizate lucrările, dar unitatea medicală nu a fost încă inaugurată.

  Lucrările de modernizare au început în 2020 și au fost finalizate de arădenii de la Clever Solutions, la finalul anului 2021, investiția fiind achitată din bugetul MApN ( aprox. 957.000 euro.).

  În august, 2022, Special Arad a trimis o solicitare conducerii Spitalului Clinic Militar de Urgență Dr. Victor Popescu Timișoara, pentru a afla care sunt motivele pentru care nu se inaugurează ambulatoriul, astfel fiind informați că nu se obținuseră încă toate condițiile de funcționare, dar eram asigurați că vom fi informați „cu celeritate” atunci când urmează inaugurare.

  Al doilea an de stagnare

  Timpul s-a scurs. A mai trecut un an. Ambulatoriul este în continuare încuiat. Nu se observă nicio mișcare. Am trimis astfel o nouă solicitare celor responsabili și răspunsul ne-a sosit pe e-mailul redacției joi, 13 iulie. Situația pare aproape neschimbată, răspunsul fiind aproape la indigo cu cel de anul trecut. Avem chiar și aceeași promisiune „cu celeritate”.

  Ca atunci, imobilul este doar conectat la utilități și păzit de o firmă de pază cu care s-a realizat un contract. Între timp, s-a achiziționat însă aparatură medicală, dar continuă încă procedurile de achiziție pentru mobilier, aparatură de comunicații și informatică, pentru care există resurse bugetare.

  Se așteaptă în continuare și obținerea tuturor avizelor și acreditărilor necesare funcționării.

  Imobilul a obținut atestatul de incendiu

  În paralel, am fost curioși să aflăm dacă imobilul are toate avizele necesare pentru protecția împotriva incendiului, iar ISU Arad ne-a informat că fiind vorba de o unitate sub coordonare militară, nu ISU emite un astfel de aviz, dar că imobilul deține atestatul de securitate la incendiu nr.22/11.05.2022, emis de MApN, care este similar autorizației de securitate de incendiu.

  Nu ni s-a comunicat numărul necesar de angajați

  Conducerea Spitalului Clinic Militar de Urgență Dr. Victor Popescu Timișoara nu ne-a specificat câte persoane urmează să fie angajate la ambulatoriul de la Arad, din fosta policlinică CFR, ne-a enumerat doar cabinetele care ar urma să funcționeze în imobil.

  „Organigrama centrului medical avizată de Ministerul Sănătății este prevăzută cu următoarea structură: cabinet medicină internă, cabinet chirurgie generală, cabinet urologie, cabinet ortopedie și traumatologie, cabinet cardiologie, cabinet oftalmologie, cabinet ORL, cabinet medicina muncii, cabinet neurologie, cabinet psihiatrie, cabinet dermatovenerologie, cabinet stomatologie, cabinet obstetrică-ginecologie, cabinet pneumologie, cabinet asistență medicală primară, laborator analize medicale, laborator radiologie și imagistică medicală, compartiment evaluare și statistică medicală, registratură, sterilizare, aparat funcțional(…).

  Referitor la recrutarea personalului de specialitate și pentru aparatul funcțional, fiind o facilitate medicală militară, încadrarea cu resursă umană a Centrului medical de diagnostic și tratament ambulatoriu Arad se face în conformitate cu prevederile legale specifice gestionării resursei umane a MApN. Urmare a aprobării structurii organizatorice a centrului medical, vă informăm că s-au inițiat procedurile prevăzute de legislația specifică incidentă în vigoare pentru personalului.

  Pentru operaționalizarea și funcționarea facilității medicale, pe lângă organigramă și resursă umană, mobilier, tehnică și aparatură medicală, tehnică și aparatură de comunicații și informatică, sunt necesare și proceduri de întocmire a documentației specifice pentru obținerea avizelor și acreditărilor de funcționare. Documentația specifică pentru obținerea avizelor și acreditărilor de funcționare sunt promovate pe fluxurile decizionale cu respectarea etapelor prevăzute de legislația incidentă în vigoare.

  În momentul în care unitatea sanitară va îndeplini toate condițiile de funcționare vom anunța cu celeritate opinia publică publică arădeană privind serviciile de sănătate publică oferite”, se arată în răspunsul semnat de comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgență Dr. Victor Popescu Timișoara.

   

  Citește și:

  • Fosta policlinică CFR, renovată, dar goală și fără niciun angajat. MApN bâjbâie pentru o dată a inaugurării • Special Arad

  • Din aproape 1 milion de euro băgați în fosta Policlinică CFR, n-au mai rămas bani și pentru un petic de la o ușă de acces… • Special Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Când o să înțelegeți că majoritatea instituțiilor publice sau firmelor din Arad, care sunt subordonate unei conduceri cu Sediul în Timișoara sau, chiar, București, au fost și vor fi tratate și în continuare, cu mult „sictir” și DEZINTERES TOTAL !!! 😡
   .
   … Și asta pt. că s-au dus vremurile și EDILII ORAȘULUI, de altădată, când Aradul avea primul Conservator din țară, primul Tren Electric, etc. 😥
   „Mulțumim” edililor care-i avem în prezent și „felicitări” celor care i-au ales și îi aleg în continuare…!
   Probabil că, acestora le place viața la țară, pt că nu mai e mult până când Aradul va „evolua” la rang de comună (asta dacă nu va deveni, între timp, chiar un cartier sl Timișoarei).

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.