joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    ALEGERI SUA. Ted Cruz câștigă în fața lui Donald Trump în Iowa. Luptă strânsă Clinton-Sanders

    de Special Arad | 2 februarie 2016, 8:18 AM | Internaţional

    0

    Senatorul republican Ted Cruz a câștigat alegerile primare din statul Iowa, în fața afaceristului Donald Trump, care era considerat favoritul sondajelor. Fostul secretar de Stat Hilary Clinton și senatorul Bernie Sanders erau umăr la umăr, la 49%, în cursa democraților, după numărarea a 95% din voturi, arată rezultatele prezentate de New York Times. Iowa este primul stat american în care au loc alegeri primare pentru desemnarea candidaților democrat și republican care se vor înfrunta în noiembrie în scrutinul final ce îl va alege pe președintele SUA.

    Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz l-a devansat cu patru puncte pe miliardarul și favoritul sondajelor Donald Trump, în timp ce Marco Rubio a reușit o ascensiune spectaculoasă, după numărarea a 97% din voturi, potrivit CNN.

    Ted Cruz a obținut 27,7% din voturi, Donald Trump 24,3%, iar Marco Rubio 23,1%.

    „Este o victorie pentru americani”, a spus Cruz în discursul victoriosului, în care i-a mai invocat pe Dumnezeu, Margaret Thatcher, și l-a criticat pe Barack Obama.

    Trump l-a felicitat pe Cruz și a avut cuvinte bune pentru senatorul Mike Huckabee, care tocmai s-a retras din cursă. El s-a declarat convins că va câștiga nominalizarea republicană, dar comentatorii americani au observat că afaceristul părea surprins de rezultat.

    În tabăra democraților, fostul secretar de stat este creditat cu 49,8% din voturi, față de 49,6% pentru Bernie Sanders.

    „Este aproape egalitate”, a spus Sanders în fața suporterilor veniți să îl aclame. El a felicitat-o pe Clinton și i-a mulțumit lui Martin O’Malley, al treilea candidat democrat, care s-a retras din cursă după acest scrutin.

    Trump, primul pe lista republicanilor

    Doisprezece republicani și trei democrați au făcut campanie în micul stat Iowa, uneori în aceleași orașe și la o diferență de doar câteva ore.

    Miliardarul Donald Trump, favorit în sondajele din tabără republicanilor, și-a îndemnat susținătorii să vină la vot și în cazul în care ar începe să ningă mai repede decât este prevăzut: „Sunteți obișnuiți cu asta aici în Iowa, nu-i așa?”

    Trump era cotat cu 28% din intențiile de vot în sondajul realizat de Des Moines Register, iar inamicul său declarat, senatorul de Texas Ted Cruz, cu 23%.

    Senatorul de Texas pare să-și fi consolidat sprijinul dreptei religioase, o ascensiune remarcabilă pentru un candidat care nu s-a aflat decât trei ani în Senat și care, în urmă cu câteva luni, era considerat prea la extremă pentru a ajunge pe podium. Zeci de pastori evanghelici și personalități ai mișcării creștine conservatoare îl susțin, iar Cruz afirmă că dispune de mii de voluntari.

    Pe cel de-al treilea loc în rândul republicanilor, cu 15% din intențiile de vor, era senatorul de Florida Marco Rubio, de origine cubaneză, care a adunat mulțimi importante la mitingurile sale și care este deseori citat ca fiind a doua opțiune atât de către susținătorii lui Ted Cruz, cât și de cei ai lui Donald Trump.

    El a făcut un salt important până la cele 23 de procente obținute.

    Sanders vine din urmă

    În cazul democraților, sondajele anunțau de la început o luptă strână între Clinton și Sanders, creditați cu 45, respectiv 42%.

    Senatorul Bernie Sanders și-a atras simpatia tinerilor democrați prin denunțarea „clasei miliardarilor” și prin apelul său la o revoluție politică. El anunță creșterea taxelor, extinderea asigurării medicale pentru mai multe persoane, educație superioară gratuită pentru toți americanii, creșterea salariului minim și destructurarea băncilor considerate „prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze”.

    „Criticii spun că e prea dificil, nu se poate realiza așa ceva, trebuie să gândim mai puțin ambițios. Iar eu spun: la naiba cu asta”, declară Sanders.

    Condus în mod clar la nvel național de Clinton, Sanders este totuși pe val, iar sondajele din ultimele luni arată că scorul său electoral era în creștere în Iowa și New Hampshire, satele în care au loc primele alegeri primare.

    O primăvară fierbinte

    La ora locală 19.00 (02.00 ora României), în jur de 1.700 de „caucus” sau reuniuni electorale, organizate deseori în licee sau biserici locale, s-au deschis pentru alegătorii republicani și democrați din Iowa. Aceştia au organizat dezbateri înainte de a desemna un candidat la nominalizarea partidelor.

    După Iowa, candidații se vor îndrepta spre New Hampshire, în nord-est, unde alegerile primare vor avea loc la 9 februarie.

    Alegerile primare continuă în februarie, urmând ca pe 1 martie să aibă loc așa numita „super-marți”, când mai multe state americane își vor desemna cadidații la nominalizarea partidelor.

    Ultimele alegeri primare au loc în iunie, dar până atunci, cel mai probabil, americanii și întreaga lume vor cunoaște numele candidaților pentru scrutinul final din noiembrie.

    surse: Agerpres, BBC

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.