duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Alegeri anticipate în Serbia: Partidul preşedintelui Vucic urmăreşte să obţină un nou mandat

  de - | 17 decembrie 2023, 12:12 PM | Internaţional

  0

  Aleksandar Vucic

  Sârbii votează duminică în cadrul unor alegeri anticipate percepute drept un efort al preşedintelui Aleksandar Vucic şi al formaţiunii sale politice populiste Partidul Progresist Sârb (SNS) de a-şi asigura un nou mandat de patru ani, după ce două atacuri armate în masă comise anul acesta le-au afectat popularitatea, informează Reuters, potrivit Agerpres.

  În total, 18 partide şi alianţe se luptă pentru votul celor 6,5 milioane de alegători şi ocuparea celor 250 de locuri din parlament. Pragul este de 3% . Secţiile de votare  se vor închide la ora 20:00 (19:00 GMT).

  Două atacuri armate în masă care au avut loc în luna mai, soldate cu 18 morţi, inclusiv nouă elevi de şcoală elementară, au declanşat proteste de stradă care au zguduit domnia de un deceniu a preşedintelui Vucic şi a partidului său. O nemulţumire exacerbată de creşterea inflaţiei, care a ajuns la 8% în luna noiembrie.

  Partidele de opoziţie şi organizaţiile de supraveghere a respectării drepturilor omului îl acuză, de asemenea, pe Vucic şi SNS de mituirea alegătorilor, oprimarea libertăţii presei, violenţă împotriva oponenţilor, corupţie şi legături cu crima organizată. Acuzaţii pe care preşedintele sârb şi partidul său le neagă.

  Scrutinul parlamentar din 17 decembrie, al cincilea din 2012, coincide cu alegerile locale care au loc în majoritatea municipalităţilor, în capitala Belgrad şi în provincia nordică Voivodina.

  Un recent sondaj de opinie realizat de site-ul web Nova Srpska Politicka Misao a plasat SNS în frunte cu 39,8% din voturi, urmat de Alianţa de centru-stânga Serbia Împotriva violenţei cu 25,6% şi de Partidul Socialist (SPS) al lui Ivica Dacic, partener de lungă durată al coaliţiei SNS, cu 8,9%.

  „O performanţă electorală puternică a SNS ar consolida continuitatea politicii”, aprecia joi Teneo Intelligence.”Ar putea oferi mai mult spaţiu politic pentru a face compromisuri nepopulare în chestiuni precum mineritul de litiu sau negocierile cu Kosovo, în special cu alegeri la nivel naţional programate abia în 2027″.

  Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, trebuie mai întâi să îşi normalizeze relaţiile cu Kosovo, fosta sa provincie cu populaţie predominant albaneză care şi-a declarat independenţa în 2008, după o revoltă de gherilă la sfârşitul anilor 1990. Discuţiile intermediate de UE sunt blocate, iar tensiunile rămân ridicate. Serbia trebuie, de asemenea, să elimine corupţia şi crima organizată, să liberalizeze economia şi să îşi alinieze politicile externe la cele ale UE, inclusiv introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei – un aliat tradiţional al Belgradului – din cauza invaziei sale în Ucraina.

  Primele rezultate neoficiale ale scrutinului sunt aşteptate duminică, după ora 21:00 (20:00 GMT).

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.