joi, 3 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    ADV Vest pune la dispoziție Aradului ghiduri pentru accesarea fondurilor europene

    de Special Arad | 4 aprilie 2017, 11:23 AM | Administraţie

    0

    Programul Operațional Regional 2014-2020 finanțează în cadrul axei prioritare 4 Dezvoltarea Urbană Durabilă. În acest sens, au fost publicate spre consultare ghidurile solicitantului pentru cele 5 obiective specifice dedicate dezvoltării urbane durabile. La nivelul Regiunii Vest, beneficiarii direcți ai acestei axe prioritare sunt municipiile Arad, Deva, Reșița și Timișoara.

    Consultarea publică are ca termen limită data de 18 aprilie 2017, data până la care se pot transmite observații și/sau propuneri de modificare către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europe (MDRAPFE) la adresa de e-mail [email protected] sau către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) la adresa de e-mail [email protected]Ghidurile supuse consultării se găsesc atât pe pagina web a ADR Vest la adresa http://adrvest.ro/apeluri-in-consultare-publica/, cât și pe cea a programului, www.inforegio.ro.

    Ghidurile privesc modul de accesare a fondurilor europene prin POR pentru proiecte menite să contribuie la dezvoltarea urbană durabilă prin: reducerea emisiilor de carbon; îmbunătățirea mediului urban, revitalizarea orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale dezafectate; regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate; creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie; creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

    Bugetul disponibil pentru Regiunea Vest este de 150,37 milioane euro. Acesta va fi distribuit municipiilor reședință de județ din regiune (Arad, Deva, Reșița și Timișoara) în funcție de proiectele propuse de acestea, aceste municipii fiind singurele care pot beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul axei prioritare 4 a POR. Pentru a beneficia de aceste finanțări, municipiile trebuie să aibă un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru proiecte depuse în cadrul obiectivului specific 4.1 și o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană pentru proiectele depuse în cadrul tuturor celor 5 obiective specifice menționate anterior. Aceste documente sunt documente strategice de planificare care abordează provocările de mobilitate urbană, precum și cele economice, de mediu, climatice, demografice și sociale. Toate proiectele finanțate trebuie să răspundă nevoilor municipiilor și direcțiilor strategice stabilite prin documentele de planificare.

    Proiectele care vor primi finanțare în cadrul celor 5 obiective specifice vizează:

    • 1 – diminuarea ponderii utilizării autoturismului personal prin îmbunătățirea transportului public urban de călători, crearea/modernizarea/extinderea unei rețele de trasee pentru biciclete, crearea/modernizarea unor spaţii pietonale attractive
    • 2 – reconversia/reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate din interiorul municipiilor reşedinţă de judeţ şi transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru locuitorii comunității
    • 3 – rezolvarea problemelor infrastructurale, sociale și economice concentrate în anumite zone defavorizate și marginalizate din interiorul orașelor, prin asigurarea condițiilor de bază infrastructurale și pentru locuire (utilități, accesibilitate, spații publice etc.)
    • 4 – construcția/reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea infrastructurii educaţionale pentru educația timpurie antepreșcolară (creșe) și preșcolară (grădinițe)
    • 5 –  construcția/reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul profesional şi tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții (licee tehnologice şi şcoli profesionale).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.