duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Adrian Wiener (USR): Scurta și insalubra istorie a unei taxe – „taxa pe boală” (P)

  de - | 7 februarie 2024, 10:49 AM | Comunicate contra cost

  0

  Adrian Wiener, deputat USR de Arad, transmite următoarele: „În decembrie 2023, ministrul PNL al finanțelor, Marcel Boloș, inițiază o Ordonanță de Urgență adoptată ulterior de guvernul PNL-PSD. Printre plafonări, derogări, exceptări și măsuri de austeritate se strecoară și „taxa pe boală”: taxarea cu 10% a concediilor de boală. Nu scapă nimic: concediile de boală, îndemnizațiile de maternitate, concediile pentru risc maternal ale gravidelor, părinții care iau concedii medical și îndemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, pacienții cu cancer. Adică plătești asigurare de sănătate pentru a acoperi riscul de îmbolnăvire și apoi mai plătești o dată asigurare de sănătate pe îndemnizația primită în baza asigurării plătite inițial din salar. Ca și cum ai plăti din pensie contribuție pentru pensie. Absurdul nu i-a oprit niciodată. Deh, gaură de 20 de miliarde la buget, pensiile speciale cresc cu 18%, vine anul electoral și e nevoie de bani pentru „tăiat panglici”. Astfel, în ianuarie, sunt jupuiți (în limbaj tehnic – taxați)  lunar 4.000 de mame, angajate care abia au născut, 9.000 de femei însărcinate cu sarcini cu risc, 25.000 de părinți; pacienții cu concediu oncologic; unul nu scapă.

  USR sesizează ticăloșia; o denunță public. Asociațiile de pacienți acuză și ei guvernul pentru această agresiune fiscală. Boloș neagă; apoi revine și rescriu punctajul la partid: sunt prea multe concedii și se abuzează – trebuie să îi sancționăm pe ăștia care nu au chef de muncă. Iese și Rafila indignat – “nu se poate așa ceva, e nedreaptă ordonanța pe care o votase în guvern”. Social- democrații se opun bolii și luptă pentru “părinții și bunicii noștri”. USR sesizează Avocatul Poporului; fiind Ordonanță de Urgență doar Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională; nimic, nicio reacție. Depunem proiect de lege pentru eliminarea în parlament a aberației. Depunem și amendament prin comisii pentru modificarea Ordonanței în sine. Trei zile mai târziu gata, iese PNL și anunță: elimină “taxa pe boală” – e nedreaptă. Împânzesc platformele sociale și  media main-stream – printr-un efort eroic se vor lupta cu ăștia răi și vor face dreptate, pentru români, desigur. Curg „felicitările”. Încep prin a amâna “pe săptămâna viitoare” proiectul USR; că între timp a nuanțat liberal – ideologic Ciucă problema: ăăă, una e gripa, alta e canceru’. Le-a zis-o generalu’. Adică gripa poate fi impozitată că nu mori de ea; dar cancerul nu, că e mai grav. Așa că, așteptăm săptămâna viitoare nuanțele etic-ideologice. Comasăm bolile sau doar alegerile? Candidați și taxe unice sau mergem separat «la victorie»?”, transmite deputatul Adrian Wiener.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.