joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Adrian Wiener, medic și deputat USR, despre epidemia de rujeolă: ,,Antivaccinismul a fost încorporat în discursul politic” (P)

  de - | 7 decembrie 2023, 10:12 AM | Comunicate contra cost

  0

  Suntem în plină epidemie de rujeolă, a doua oară în 7 ani. O boală cu o rată a mortalității de 1-3/mie, în mare majoritate copii.

  Ministerul Sănătății a declarat ieri epidemia la nivel național. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe. Rata de acoperire vaccinală cu două doze este în România de 62%. Ca să nu existe riscul apariției focarelor de rujeolă, ar trebui să fie vaccinați 95% dintre copii.

  Aradul, din păcate, are a doua cea mai mare rată de refuz, după Ilfov, pentru a doua doză la vaccinul ROR: 19,6%.

   

  Astea nu sunt doar date medicale statistice, ci coordonatele unui dezastru social, incubat politic de ani de zile.

  Rata de refuz al vaccinului ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este mai mare în mediul urban decât în rural.

   

  Antivaccinismul a fost încorporat organic în discursul politic al extremiștilor, iar neutralitatea PSD e o formă de complicitate. Ezitarea și fobia față de un gest medical firesc, care se face de peste o sută de ani, au fost induse sistematic, cultivate activ și pasiv de politicieni iresponsabili. Încrederea în știința medicală și în corpul profesional a fost erodată constant. Conspiraționismul, manipularea, minciuna au avut obiective electorale; vorbim de cinism politic cu consecințe criminale. 

  Antivaccinismul militant e o formă de terorism. Ține captivă o societate în teamă irațională. Atentează la spiritul comunitar, subminează efortul colectiv de a ne proteja copiii și persoanele vulnerabile.

  Pentru că vaccinarea, pe lângă protecția individuală pe care o oferă, previne și situația în care devenim verigi în transmiterea comunitară a bolilor infecțioase. Vaccinarea are și o importantă componentă socială.

  Ministerului Sănătății trebuie să ia măsuri urgente privind conștientizarea populației cu privire la importanța vaccinării, să denunțe sistematic discursul antivaccinist, să-l combată cu date credibile, prin campanii de informare și conștientizare. 

  Dar vedem doar inerție și comoditate politică. Ar trebui să asigure continuitate în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccinurile din schema de vaccinare pentru copii. De asemenea, trebuie prioritizate angajările de mediatori sanitari și asistenți medicali comunitari pentru asigurarea accesului la servicii medicale de bază în comunitățile vulnerabile.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.