miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Adrian Wiener, deputat USR: ,,Voi câte salarii primiți pe an?”(P)

  de - | 25 octombrie 2023, 4:11 PM | Comunicate contra cost

  0

  Deputatul Adrian Wiener (USR) transmite următoarele: „Unele instituții sunt organizate ca “stat în stat”. Se autofinanțează. Adică, teoretic, își creează resurse proprii de unde își plătesc salariile și alte beneficii.

  Vorbim de autoritățile de reglementare și, în speța de față, de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, instituție care în România ar trebui să asigure stabilitatea financiară și integritatea piețelor. Da, instituția care a asistat pasiv la cronica dezastrului anunțat de la City Insurance sau la intrarea in insolvență a Euroins; ba chiar a fost complice pentru că i-a lăsat să vândă foi A4 sub formă de „asigurări”.

  ASF nu se auto-finanțează; îi este delegată legal prerogativa de a percepe taxe și comisioane de la actorii din piață; și din acestea să își finanțeze activitatea; taxe și comisioane care sunt bineînțeles rostogolite în prețurile pe care operatorii economici – asiguratorii – le percep de la clienți.

  Da, ASF-ului nu îi sunt dați bani de la bugetul de stat. Dar i se dă ceva mult mai consistent: monopolul de reglementare și dreptul de stabilire a taxelor și comisioanelor.

  Fondul de salarii pentru cei 9 membri ai board-ului de conducere ai ASF a fost, pentru 2022, de 1,5 milioane de euro. Da, au și al 13-lea salar, și al 14-lea, al 15-lea și al 16-lea. 16 salarii anual!

  Și aceste lucruri le-am aflat foarte, foarte greu. Caudiu Năsui, colegul meu, a trebuit să recurgă la instanță pentru transparentizarea acestor costuri indirecte puse pe contribuabilul român. Știm acum despre dezmățul de la ASF pentru că instanța a decis că sunt informații de interes public și i-a obligat de desecretizeze contracte și să furnizeze informațiile.

  Sigur că e bătălie pe un loc în Consiliul ASF și la președinția instituției. Se aleargă între Kiseleff și Modrogan, între sediile PSD și PNL pentru a primi sprijin politic de la brokerii de putere din România.

  Acesta e adevăratul stat paralel. Ei și ai lor, cu multiple privilegii. Iar poporul, cu polițele tot mai scumpe și cu țepele de la companiile în insolvență”.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.