duminicã, 3 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Adrian Wiener, deputat USR Arad: „Discuția actuală legată de pensii nu este despre oportunitatea creșterii acestora”

  de - | 18 noiembrie 2023, 2:49 PM | Comunicate contra cost

  0

  Discuția actuală legată de pensii nu este despre oportunitatea creșterii acestora. Toată lumea este de acord că pensiile trebuie să crească. Sunt foarte mici și nu permit o viață decentă. Condamnă de fapt la sărăcie și mizerie. Asta e un fapt și nu îl contestă nimeni. Pensia medie contributivă acum în România este de 2108 lei iar pensia minimă este de 1125 lei. Creșterea pensiilor este o măsură morală și justă. De aceea USR a pus ca jalon obligatoriu în PNRR reforma sistemului de pensii, recalcularea lor, eliminarea inechităților și majorarea preponderent a pensiilor mici.

  Singura discuție este despre sustenabilitate.

  Evident nu există resurse financiare pentru creșterea cu 40% a pensiilor. Impactul indexării din ianuarie 2024 este de 15 mld de lei, iar al măsurilor de recalculare și majorare a punctului de pensie aplicate din septembrie 2024 este de 10 mld pentru 4 luni. Pentru tot anul 2025, impactul noii legi a pensiilor este de 55 mld lei în plus față de 2023. Asta pornind de la faptul că estimarea deficitului Fondului de Pensii pentru 2023 este de 17 mld de lei, iar deficitul bugetar al României, estimat pentru 2023, este de peste 6% din PIB.

  Au fost nenumărate oportunități pentru a crea spațiu fiscal pentru creșterea pensiilor; toate respinse sau ignorate de Coaliția PSD-PNL. De la reformarea pensiilor speciale, la reducerea numărului de membri în Consiliile de administrație, la desființarea Institutului Levantului, a Academiei Oamenilor de Știință, a tuturor instituțiilor-parazit care sufocă bugetul. Nicio discuție despre reforma administrativă, deși doar 7% dintre primăriile din această țară au autonomie financiară. Restul depind de bugetul de stat pentru cheltuielile curente. Multe nu reușesc să plătească nici salariile propriilor angajați din bugetul propriu.

  Nicio măsură concretă pentru digitalizarea ANAF și vama electronică, scanere în vămi sau măsuri eficiente pentru reducerea evaziunii fiscale. Micșorarea “găurilor negre” de la companiile de stat, decăpușarea și profesionalizarea managementului, guvernanța corporatistă reală – măsuri care ar fi condus la scăderea subvențiilor pentru companiile de stat. Reducerea schemelor de ajutor de stat – unele cu dedicație pentru clientelă și fără nicio eficiență de ansamblu. Toate șansele de a reduce risipa îngrozitoare a cheltuielilor statului obez au fost ignorate de către Coaliția PSD-PNL. Toate. Putem spune că “votul” PNL și PSD pentru creșterea pensiilor a fost constant împotrivă, pentru fiecare din condițiile enumerate; și multe, multe altele; portbagajele cu bani ale buzaților, podurile lui Arsene, mita, corupția, ineficiența și supraestimarea costurilor investițiilor; totul este pe seama banilor publici care puteau fi disponibilizați pentru creșterea pensiilor.

  Acum, prin votul pe noua Lege a Pensiilor e doar consacrarea formală a unei mari minciuni – un vot pe o lege fără resurse reale de aplicare onestă.

  Singurele soluții lăsate pe masă de către PNL și PSD pentru aplicarea noii legi a pensiilor este creșterea taxelor și impozitelor, tăierea investițiilor, împrumuturi la dobânzi deja exorbitante sau devalorizarea banilor tuturor și lăsarea la liber a inflației. NU există alte soluții. O spune chiar ministrul Boloș în avizul la lege dat de Ministerul Finanțelor.

  Și asta pentru că, așa cum am menționat, toate măsurile premergătoare și absolut necesare pentru decizia politică morală de a crește pensiile au fost respinse sau ignorate.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.