sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Adrian Buleu a solicitat să fie eliberat condiționat. A recunoscut în închisoare că l-a ucis pe Abel Apostol

    de Ioana Costaș | 19 martie 2024, 9:28 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    3

    Adrian Buleu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea lui Abel Apostol, în primăvara anului 2013, a solicitat să fie eliberat condiționat din închisoare. Încarcerat la Penitenciarul Focșani, Buleu a susținut în fața instanței – care s-a aplecat asupra cererii sale de eliberare – că regretă fapta și, mai mult de atât, a fost la psihologul penitenciarului, unde a recunoscut ceea ce a făcut, precizând că acest lucru l-a ușurat emoțional.

    De menționat este faptul că, în timpul procesului în urma căruia a fost condamnat pentru uciderea lui Abel Apostol, Adrian Buleu nu a recunoscut fapta, invocând pe de o parte că partenerul său de afaceri este în viață, cea mai puternică probă în acest sens fiind lipsa cadavrului. O altă ipoteză lansată a fost aceea că, dacă Abel Apostol a fost într-adevăr ucis, crima a fost comisă de cetățeni ruși, ucraineni sau moldoveni, cu care acesta ar fi avut anumite afaceri.

    Deși îndeplinește condițiile pentru a fi eliberat condiționat, Adrian Buleu mai are de așteptat încă 9 luni, după această perioadă urmând să fie pusă în discuție, din nou, eliberarea sa condiționată, judecătorul de supraveghere considerând că scopul pedepsei nu a fost atins, propunând o amânare. Nu este pentru prima dată când cel condamnat pentru uciderea partenerului său de afaceri a solicitat să fie eliberat condiționat. Anul trecut în luna mai, Adrian Buleu a înaintat Judecătoriei Focșani o cerere de eliberare condiționată, însă instanța a respins-o, hotărând ca aceasta să poată fi reînnoită pentru 9 luni.

    Citește și: Adrian Buleu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea lui Abel Apostol, a cerut să fie eliberat condiționat

    Cererea privind eliberarea condiționată în ceea ce-l privește pe Adrian Buleu a avut termen la începutul lunii februarie 2024, la Judecătoria Focșani.

    În cadrul înfățișării, apărătorul lui Buleu a solicitat admiterea liberării condiționate, precizând că „comisia a apreciat în majoritate că petentul poate fi liberat condiționat, existând doar o singură opinie separată, arată că perioada petrecută în stare de detenție este suficientă, întrucât recunoaște fapta, conștientizează gravitatea și urmările și prezintă motivație pentru schimbare”.

    Avocatul a apreciat că clientul său îndeplinește condițiile pentru a se dispune liberarea condiționată: a executat fracția de 3/4 din pedeapsă, a fost stăruitor în muncă și nu are antecedente penale, a dat dovezi temeinice de îndreptare, astfel cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, a avut doar evaluări pozitive, a fost recompensat de 64 de ori, a avut două permisii de ieșire și a participat la activități lucrative.

    Reprezentantul Ministerului Public a solicitat respingerea cererii, arătând că pedeapsa, pe lângă scopul educativ, are și scop retributiv. În speță, fapta de omor care a atras condamnarea și conduita imediat după săvârșirea faptei, în încercarea de a ascunde urmele acesteia, impun ca petentul să dea în continuare dovezi temeinice de îndreptare. De asemenea, același reprezentant a precizat că Adrian Buleu mai are de săvârșit cam o treime din pedeapsa totală, astfel că față de aceste aspecte a solicitată o amânare de 12 luni.

    Vrea să-și plătească obligațiile pe care le are față de familia lui Abel

    Adrian Buleu, având ultimul cuvânt, a solicitat admiterea cererii, a arătat că regretă fapta, a arătat că s-a schimbat, a fost la psiholog, unde a recunoscut fapta, ceea ce l-a ușurat emoțional, explicând că a acționat în acest mod în impulsul nervilor, după care s-a speriat și a încercat să ascundă urmele. Acesta a mai spus că dorește admiterea cererii, atât pentru a fi aproape de familia sa, cât și pentru a-și putea plăti obligațiile pe care le are față de familia persoanei vătămate.

    Din procesul-verbal al Comisiei pentru acordarea liberării condiţionate din cadrul Penitenciarului Focșani, conform rejust.ro, rezultă că „executarea pedepsei a început la data de 9 mai 2013 şi urmează să expire la termen la data de 8 mai 2028, iar până la data de 9 ianuarie 2024 condamnatul a executat un număr de 3.919 zile şi are câştigate ca urmare a muncii prestate un număr de 657 de zile, având astfel un total de 4.576 de zile executate si câştigate. Pentru îndeplinirea condiţiei privind fracţia executată de cel puţin 3/4 (trei pătrimi) din pedeapsă şi pentru a deveni astfel propozabil în vederea discutării pentru acordarea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute un număr de 4.109 zile, fiind îndeplinită astfel fracţia prevăzută de art. 59 alin. 1 vechiul Cod penal. Pentru acordarea beneficiului liberării condiţionate, condamnatul trebuie să îndeplinească şi celelalte condiţii prevăzute de art. 59 alin. 1 vechiul C.pen., respectiv să fi fost stăruitor în muncă, disciplinat şi să fi dat dovezi temeinice de îndreptare”.

    Comisia pentru acordarea liberării condiţionate a apreciat, în majoritate, că „perioada petrecută în stare de detenţie este suficientă, acesta recunoscând fapta pentru care a fost condamnat şi conştientizează gravitatea şi urmările acesteia, că şi-a însuşit normele de convieţuire socială şi prezintă motivaţie pentru schimbare, astfel că a propus liberarea condiţionată. Cu opinie separată, judecătorul de supraveghere, faţă de gravitatea faptei şi de termenul de expirare a pedepsei, a apreciat că scopul pedepsei nu a fost atins şi a propus o amânare de 6 luni”.

    Instanța a reținut că Adrian Buleu a participat la programe şi activităţi psihologice, înregistrând progres în compensarea nevoilor identificate și că se impune ca și pe viitor „să participe în continuare la acest gen de programe şi activităţi pentru o mai bună reintegrare socială şi reducerea riscului de recidivă”. Instanţa a mai avut în vedere gravitatea faptei comise – omor – şi modalitatea concretă de comitere, precum şi perioada mare până la împlinirea pedepsei la termen – aproximativ 4 ani şi 3 luni.

    „A dat dovezi de îndreptare, însă nu temeinice”

    Totodată, instanța a reţinut că „petentul a dat dovezi de îndreptare, însă nu temeinice. Prin urmare, este necesară executarea în continuare a pedepsei în stare de detenţie pentru a dovedi că într-adevăr se află pe drumul cel bun, iar dacă se va menţine pe aceeaşi linie şi va continua să se implice în activităţile desfăşurate în cadrul penitenciarului şi să obţină recompense, şansele sale de a fi eliberat înainte de executarea în întregime a pedepsei cresc considerabil”.

    Astfel, instanţa a apreciat că „petentului condamnat îi este necesară o perioadă mai mare de timp în care să creeze convingerea că într-adevăr şi-a modificat comportamentul, că nu mai reprezintă un pericol pentru societate şi că poate fi pus în libertate înainte de expirarea pedepsei”.

    Judecătoria Focșani a respins cererea lui Adrian Buleu ca neîntemeiată „întrucât, în esenţă, partea executată din pedeapsă nu şi-a atins scopul. Fixează termen, după care propunerea sau cererea va putea fi reînnoită, 9 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

    Hotărârea Judecătoriei Focșani a fost contestată de Adrian Buleu, urmând ca această să fie judecată în 27 martie de Tribunalul Vrancea.

    Citește și: O dată la 8, 9 ani, Aradul devine scena unor crime care șochează întreaga țară: Traian Trifa, Abel Apostol și Ioan Crișan

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Daca persoana condamnata a recunoscut ca l-ar fi ucis pe Abel Apostol(care numai apostol nu era),stie si unde a ascuns mortul,sau ce a mai ramas din el. Ma si mir ca nimeni nu si-a pus intrebarea asta,spre a-l ajuta pe faptas sa se elibereze….psihic.

      +12 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.