joi, 30 noiembrie, 2023

Special Arad Logo

  Acum poți afla dacă ai fost asimptomatic și ai avut temutul coronavirus. Rezultatele în cel mult trei zile

  de - | 17 iunie 2020, 10:50 AM | Coronavirus | Recomandările editorilor

  1

  (…) Cei care vor să vadă dacă au trecut prin boală fără să-şi dea seama pot face aceste teste de identificare a anticorpilor indepenedent de campania organizată de autorităţi. Concret, mai multe clinici private pun la dispoziţia pacienţilor astfel de analize contra cost.

  Este vorba de teste de anticorpi de tip IgM şi de tip IgG. Clinicile susţin că aceste teste care utilizează probe recoltate din sânge sunt utilizate cu succes pe plan internaţional în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.

  Testele care pot detecta în sânge prezenţa anticorpilor de tip Imunoglobulină G (IgG), produşi de organism ca răspuns la infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2, costă 95 de lei, iar pentru o acurateţe optimă, experţii recomandă repetarea acestui test în interval de cel mult o lună, rezultatele putând fi analizate astfel în dinamică.

  „Testul are o acurateţe de 99% şi specificitate de 99,5%, fiind aprobat la sfârşitul lunii aprilie pentru utilizare în UE, după succesul acreditării sale în SUA”, susţin reprezentanţii unei reţele medicale private.

  Rezultatele vin în cel mult trei zile

  Unele clinici private din România oferă la pachet efectuarea ambelor teste imunologice IgM şi IgG, la un preţ de 280 de lei. Indiferent dacă optează pentru un singur test sau pentru pachetul IgM şi IgG, cetăţenii trebuie să se programeze şi mai apoi să se deplaseze la un centru de analize. Experţii spun că pentru o mai bună acurateţe a rezultatelor analizelor, pacienţii trebuie să nu mănânce cu opt ore înainte de ora de prelevare a testului. Intervalul de timp în care sunt procesate testele diferă de la clinică la clinică, dar rezultatele acestora ajung la pacient în cel mult 72 de ore.

  Reprezentaţii clinicilor care fac aceste analize precizează totuşi că, în prezent, nu există dovezi că persoanele vindecate de COVID-19 care au dezvoltat anticorpi sunt protejate de o a doua infectare. Ba mai mult, cazuri de reinfectare s-au înregistrat în toată lumea, inclusiv în România, dar specialiştii nu pot explica exact prin ce mecanism o parte a pacienţilor redevin pozitivi la COVID-19.

  Un ultim astfel de caz este cel înregistrat cu numai câteva zile în urmă la Suceava. Monica Terteliu, care este medic-şef al secţiei Boli Infecţioase din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”, se confruntă cu al doilea episod de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Experţii susţin că „dr. Terteliu este un caz ştiinţific”, fiind primul medic din România care are pentru a doua oară boala. Tocmai din acest motiv, cazul ei este monitorizat şi de specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi de cei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

  Citeste mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.