luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” și artiștii Filarmonicii Arad stau „pe sec”. Nu au primit încă banii pentru șomaj tehnic

  de Tomck@t | 13 mai 2020, 6:19 PM | Culise | Recomandările editorilor

  0

  Actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” și artiștii Filarmonicii Arad au verificat ieri degeaba conturile bancare. Nu le-a intrat salariul și nimeni dintre angajați nu știe exact ce se întâmplă.

  Așa cum am anunțat la sfârșitul lunii martie și la începutul lunii aprilie, angajații Teatrului Clasic „Ioan Slavici” (respectiv ale teatrelor subordonate, Trupa Marionete și Aradi Kamaraszínház) și ai Filarmonicii Arad au intrat în șomaj tehnic pe perioada Stării de Urgență, ceea ce înseamnă că artiștii afectați primesc 75% din salariul de bază, prin Decret Prezidential, de la Guvern (conform OUG 32/2020).

  Majoritatea instituțiilor de cultură din țară au procedat la fel, cu excepția unora dintre filarmonici, unde artiștii lucrează în continuare, de acasă (înregistrând repetițiile). Cu toate acestea, potrivit informațiilor noastre, doar la Arad nu au venit banii pentru prima lună de șomaj tehnic.

  Birocrația, bat-o vina!

  Nu e cazul ca artiștii arădeni să se panicheze, însă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, banii doar întârzie și artiștii îi vor primi în maxim două zile. Din câte am aflat, e vorba de un decalaj de ordin tehnic, ce ține de contabilitate în cadrul Primăriei (care gestionează acești bani alocați de Guvern) și în cadrul celor două instituții de cultură.

  Potrivit ejobs.ro, indemnizaţia de şomaj tehnic este suportată de Stat, prin ANOFM. Potrivit OUG nr. 30/2020, în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (conform art. 52 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 53/2003) ca urmare a crizei epidemiologice cauzată de coronavirus, salariaţii pot beneficia de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar suma nu poate depăşi 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020 (Nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).

  Valoarea indemnizației de somaj tehnic poate fi suplimentată de angajator

  Potrivit Art. I din OUG nr. 32/2020, angajatorii au posibilitatea suplimentării indemnizaţiei de şomaj tehnic cu diferenţa până la nivelul de 75% din salariul de bază, dacă bugetul angajatorului permite acest lucru. Astfel, poți să ajungi la valoarea salariului net de dinaintea suspendării contractului de muncă și intrării în șomaj tehnic.

  Rămâne de văzut dacă autoritățile arădene vor face acest lucru.

  Pe de altă parte, rămâne de văzut și ce se va întâmpla după data de 15 mai. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad spune că autoritățile arădene vor lua această decizie numai după aprobarea Legii Stării de Alertă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.