luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Actorii arădeni au semnat o petiție adresată Primăriei: „Vrem să lucrăm și cerem să ne fie recunoscute repetițiile, chiar şi online”

  de Tomck@t | 23 mai 2020, 4:40 PM | Cultură | Topic special

  1

  (foto: aeagency.ro)

  Mai mulți actori și tehnicieni ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” cer Consiliului Local Municipal Arad din cadrul Primăriei, printr-o petiție depusă oficial în cursul acestei săptămâni (marți), să își poată relua activitatea, fie și online dacă altfel nu se poate. Petiția a fost semnată de către majoritatea actorilor arădeni, inclusiv de la Teatrul de Marionete.

  Actorii arădeni sunt în șomaj tehnic de la începutul lunii aprilie, forțați să stea acasă și forțați să… „nu fie actori” – cu ghilimelele de rigoare, desigur, asta pentru că activitatea unui actor nu se rezumă la spectacolele în fața publicului. Actorii se pregătesc luni de zile până să iasă cu un spectacol în lumina reflectoarelor, pe scenă. Iar dacă teatrul arădean își va relua activitatea în curând, actorii au nevoie de timp și pentru repetiții, de aceea e nevoie de o decizie cât mai rapidă. Măsura șomajului tehnic a fost adoptată pentru angajații Teatrului Clasic „Ioan Slavici” în Starea de Urgență, dar continuă și acum, în Starea de Alertă.

  Nimeni nu știe ce urmează, când vor putea să-și reia activitatea actorii, cert e, în schimb, că nu toate teatrele din România sunt în aceeași situație. Unii directori de teatre au ales pentru angajații lor varianta activității online în perioada pandemiei, actorii desfășurând repetiții în grup de la distanță.

  „Vrem să lucrăm și cerem să ne fie recunoscute repetițiile – chiar şi online – ca activitate, pentru că munca noastră nu se rezumă doar la reprezentarea spectacolelor în fața publicului. Noi repetăm pentru un spectacol mai bine de o lună”, ne-a spus unul dintre semnatarii petiției.

  Actorii arădeni s-au adresat Primăriei Municipiul Arad pentru că aceasta este ordonatorul de credite pentru teatrul arădean. Deciziile pentru instituția de cultură sunt luate, practic, la nivelul Consiliului Local Municipal.

  În ultima ședință de consiliu de administrație a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, angajații care au semnat această petiție au fost reprezentați de cunoscutul regizor Ștefan Iordănescu, fost director al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” (2004 – 2005), actualmente consultant la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Acesta a declarat pentru Special Arad că a contribuit și el la întocmirea petiției, chiar dacă personal nu a semnat-o, deoarece nu s-a aflat la Arad în momentul semnării și depunerii ei.

  Sunt cinci sau șase teatre care au intrat în șomaj tehnic, din 60

  „Cunosc conținutul ei, am mai contribuit puțin și eu la ea, dar n-am semnat petiția, fiind la distanță. Eu nu sunt la Arad în perioada asta. Eu cred că șomajul tehnic a fost o măsură pripită, pentru că, după cum s-a observat, nu a fost îmbrățișat de majoritatea teatrelor din România, adică sunt cinci sau șase teatre care au intrat în șomaj tehnic, din 60. A fost o măsură pripită, din păcate, spre deosebire de alte teatre, cum e de exemplu situația de la Oradea sau situația de la Sfântu Gheorghe. Chiar dacă teatrele au intrat în șomaj tehnic, nu directorii respectivi au cerut acest lucru, ci s-a făcut pe baza unor cerințe date de ordonatorul de credite, adică fie de Primărie, fie de Consiliul Județean, depinde de la caz la caz. Prin această petiție se cere reintrarea în normalitate, ca la celelalte teatre din România, care își desfășoară activitatea în condițiile date de situația existentă, dar desfășoară totuși un oarecare soi de activitate. Fie și online, dacă e cazul. De exemplu, la Timișoara se lucrează online la trei proiecte acum”, ne-a declarat regizorul Ștefan Iordănescu, cel care, de altfel, a pus pe scena teatrului arădean în anii precedenți spectacole precum „Flori de mină” și „Ne știm de 100 de ani” (o coproducție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” cu Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea și Teatrul de Vest Reșița).

  Reamintim că directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Bogdan Costea, a declarat pentru Special Arad la începutul acestei săptămâni că aplicarea șomajului tehnic nu a fost „o chestie de opțiune, ci un lucru pe care, probabil, conducerea autorităților locale, împreună cu conducerea instituțiilor de cultură, l-au decis în funcție de motivele specifice fiecăruia”.

  De asemenea, Bogdan Costea ne-a mai declarat că directorii mai multor teatre din România, 56 la număr, au întocmit o scrisoare adresată Ministerului Culturii, prin care se solicită o poziție oficială, o reglementare a situației pentru a facilita reluarea activității pentru teatrele din țară.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. In finalul articolului domnul Costea ne spune ca nu a fost dorinta sa sa ii treaca pe artisti in somaj tehnic dar „probabil conducerea autoritatilor „impreuna cu mine am decis acest lucru. „Curat murdar monser!”

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.