Acţiune de salvare în Peştera Hodobana cu membrii Salvaspeo

  de Special Arad | 28 April 2014, 4:12 PM | Știri Arad

  0

  Duminică 27 aprilie 2014, membrii Echipei Judeţene Salvaspeo şi ai Formaţiei Judeţene Salvamont din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad au participat la un exercițiu judeţean de salvare speologică şi montană. Acțiunea de salvare a constat din evacuarea unei persoane accidentate din Peştera Hodobana, o peşteră deschisă pentru activităţi de speoturism, aflată pe raza satului Păiuşeni, comuna Chisindia, judeţul Arad.

  Astfel, duminică dimineața, au fost alertate echipele de salvare din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, care s-a deplasat de urgență cu un număr de 16 salvatori speologi şi salvamontişti din Arad, însoţiţi de un medic de urgenţă, spre Peştera Hodobana, unde s-a simulat accidentarea unui turist în subteran. Accidentatul a fost evacuat dintr-o galerie greu accesibilă localizată spre capătul peşterii, salvatorii fiind nevoiți să parcurgă cu targa pasaje verticale, strâmtori şi zone presărate cu blocuri de stâncă prăbuşite instabile. De la suprafaţă, victima a mai fost transportată încă cca. 1 km. până la primul drum accesibil pt. a fi preluată de echipajele de prim ajutor ale SMURD. Evacurea din subteran a fost una mult mai dificilă faţă de una normală dotorită faptului că peştera este dezvoltată într-o cenuşă vulcanică, extrem de sfarâmiciosă, care au pus la încercare ingeniozitatea salvatorilor pentru alegerea punctelor de asigurare rezistete pentru evacuarea tărgii.

  Această acțiune face parte dintr-un program de pregătire periodic al echipelor de salvare ale Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, realizate cu scopul creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare. Acțiunea a fost inclusă în calendarul anual de activitate al Salvaspeo România.

  Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Arad ca serviciu public de interes judeţean, cu personalitate juridică, înfiinţat prin Hotărârea Consliului Judeţean Arad în baza prevederilor Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic şi ale prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi salvarea în munţi.

  Echipele de intervenţie sunt formate din salvatori voluntari, civili, pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire specifică, antrenament continuu şi echipamente de intervenţie speciale.

  Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este partener al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, Corpului Român Salvaspeo – CORSA, Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi cu servicii similare din județele învecinate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.