marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Acordul între România și Ungaria va facilita libera circulație a cetățenilor vaccinați din cele două țări

  de Raluca Medeleanu | 6 mai 2021, 1:43 PM | Internaţional | Topic special

  10

  (foto: Someseanul.ro / Ștrandul de la Mako)

  Guvernul român și maghiar au ajuns la o înțelegere cu privire la recunoașterea reciprocă a dovezilor de vaccinare. Măsura este de mare importanță pentru cei care călătoresc între cele două state, astfel evitându-se carantinarea celor care prezintă dovada vaccinării. Intenția de a semna acordul a fost stabilită în urma unei întâlniri ai ambilor miniștri de externe, la Gyula, iar semnarea propriu-zisă ar urma să se concretizeze zilele acestea.

  Hunor Kelemen a declarat într-un interviu acordat cotidianului clujean de limbă maghiară Krónika despre acest acord cu privire la recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare că se referă numai la libera circulaţie, nu şi la alte drepturi pe care le conferă posesorilor certificatul de imunitate emis în Ungaria.

  Pe lângă carantinare, un alt exemplu de impediment înainte ca acest acord să fie semnat este interzicerea accesului românilor la ștrandurile termale din Ungaria, chiar dacă vizita în țara vecină se făcea doar pe parcursul unei singure zile. Deși ștrandurile din Ungaria au fost deschise la începutul lunii mai, la ele au deocamdată acces doar cetățenii maghiari vaccinați și cetățenii din Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Bahrain, cu care Ungaria deja are semnat un astfel de acord, întrucât actele doveditoare a vaccinării deținute de români nu sunt recunoscute în Ungaria.

  Acum, după semnarea acordului dintre Ungaria și România, și acest lucru ar urma să fie rezolvat.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Că dacă nu mă vaccinez, ce, mă dai în judecată?
    Ce o să treci în cerere? Că eu îți încalc ție dreptul tău de a-mi impune mie ce să fac?
    O dai cu Șoșoacă că tu ”știi” că dacă nu ești pentru vaccinare ești automat cu Șoșoacă. Și ăia din Franța sau Germania sau orice alt stat care nu vor să se vaccineze sunt tot cu Șoșoacă? Tu realizezi în stereotipuri gândești și ești mândru de tine?

    +3 voturi
    +1
    -1
   • Si cei care au anticorpi in urma bolii, anticorpi cantitativi verificati cu test, acestia ce fac? Ca nu e sigur ca toti vaccinati fac anticorpi dar ei nu se mai testeaza… si atunci? Deci este discriminare pentru oamenii sanatosi care au avut imunitatea suficient de buna si au trecut prin boala facand si anticorpi, fata de ceilalti, care nu stiu sigur daca au anticorpi, daca au rezistenta la boala, daca nu se infecteaza si o dau mai departe.
    PS: vaccinul costa miliarde de euro, nu e gratis deloc, mai informeaza-te ce plati fac toate statele catre Pfizer si altele ca sa primeasca doze, si din ce bani sunt platite.. apoi mai discutam… aaa, si sa nu uit, mai pune mana si pe niste lectii de gramatica de baza inainte de a iesi sa iti arati “istetimea”

    +3 voturi
    +1
    -1
  1. Cata vreme este declarata pandemie la nivel mondial vaccinarea ar trebui sa fie obligatorie dupa cum a decis Curtea Europeana a Drepturilor Omului la sesizarea unei instante din Cehia. Pandemia datorata raspandirii unei boli infectioase se opreste numai prin vaccinare.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Da domnule ce te ascunzi in spatele unui nume aiurea imi incalci dreptul de a fi sanatos daca esti purtator de virus.Daca nu vrei sa te vaccinezi nui nici o problema dar nu mai fa propaganda antivaccinare,si da ai dreptul sa stai in carantina14 zile,sau sa nu poti calatori in multe tari din europa ,si ce faci ii dai in judecata si pe ei ca-ti incalca dreptul la circulatie libera .Am amintit de sosoaca pentru ca ea este exponentul nevaccinarii,si daca nu iti place stai acasa.

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Vezi, nu eu îți spuneam să mergi să te vaccinezi sau nu cu tu-mi spunea că ar trebui să merg să mă vaccinez. Tu îmi spui mie ce să fac nu eu ție. Din partea mea fă-ți 10 vaccinuri.
   Dreptul tău la sănătate nu ți-l încalc eu fiindcă nu eu te oblig să fii obez, bolnav, cu comorbidități. Nu am responsabilități în domeniul sănătăți populației, nu sunt medic sau plătit de sistemul sanitar așa că n-ai tu ce să-mi ceri mie nimic. Dacă vrei să revendici sănătate du-te la CAS la politicienii care au atribuții și responsabilități în domeniu, la doctori, la vrăjitoare, unde vrei tu, eu nu te împiedic. Nu știu de unde scoateți voi chestia că eu trebuie să vă protejez pe voi. Voi nu trebuie să vă protejați? Dacă vreți să nu vă îmbolnăviți, luați măsuri și feriți-vă dar nu-mi cereți mie să vă fiu tutore. Sunteți că niște plângăcioși imaturi care au pretenția că alții le datorează lor ceva.
   Mănâncă vegetale, fă sport, gândește pozitiv, fii bun, renunță la vicii, la sedentarism și la ură și sigur n-o să ai nicio problemă cu covidu!

   +1 voturi
   +1
   -1
  4. Dacă sunt vaccinat dar am TBC (tuberculoză) pot să intru la ștrand ? Că nimeni nu mă întreabă de TBC doar de vaccin.

   Tuberculoza (TBC) este provocata de bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch, are forma de bastonas lung de 1,5-5 microni.

   Transmiterea bacilului Koch de la o persoana la alta se face prin particule microscopice (1 – 5 µm in diametru), asa-numitii „nuclei de picatura”. Nucleii de picatura se pot produce atunci cand bolnavii de tuberculoza pulmonara tusesc, stranuta sau vorbesc. Dimensiunile lor sunt atat de mici incat curentul de aer prezent in mod normal in spatiul oricarei incaperi ii mentine suspendati in aer timp indelungat. Nucleii de picatura sunt suficient de mici pentru ca cei 2 – 3 bacili pe care ii contin sa ajunga in alveolele pulmonare, unde se pot multiplica.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.