A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet Lucian Blaga





A murit Ana-Dorica „Dorli” Blaga, fiica filosofului, poetului si dramaturgului român Lucian Blaga şi a Corneliei Brediceanu.
Dorli Blaga s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, Elveţia. După ce îşi face o parte din studiile liceale la Sibiu, apoi la Cluj, urmează cursurile Facultăţii de Fizică din Cluj, apoi din Bucureşti. Din anul 1962 Dorli Blaga vă lucra la Institutul de Documentare Tehnică IDT iar între anii 1967-1972 la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, Comisia Plan Sinteză. Din 1972 va reveni la Institut unde devine responsabil al revistei institutului, redactor responsabil pentru publicaţia „Cercetare ştiintifica dezvoltare tehnologică”, publicaţie realizata pe baza documentelor UNESCO şi ONU.
Din 1991 lucrează la Senatul României în calitate de expert cu documentaţia privind NATO, iar apoi în calitate de consilier parlamentar la cabinetul Preşedintelui Senatului din acea vreme, Oliviu Gherman. Fiind „delegată” de chiar Lucian Blaga să îi administreze opera, toată activitatea extraprofesională a fost consacrata acestei datorii. În acest mod, Dorli Blaga a efectuat toată munca de recuperare şi valorificare a operei eminentului poet şi filosof.
Cu multă modestie, în CV-ul sau, Dorli Blaga precizează că „nu sunt nici scriitor, nici publicist – eseist nici critic sau istoric literar [dar] meseria pe care am început s-o practic la un an de la moartea tatălui meu mi-a fost foarte utilă”.
Având în vedere preocupările constante consacrate punerii în adevărată valoare a operei marelui gânditor roman, Biroul Senatului Universităţii „Lucian Blaga” i-a acordat titlul de Senator de Onoare doamnei Ana-Dorica Bugnariu – Dorli Blaga.
Sursa: adevarul.ro
Comentariile portalului
unii efectiv preferă să zică orice tâmpenie decât să tacă
Am o dilema(chiar mai multe), poate ma lamureste redactia: Exista cetateni de etnie română, germana sau nationalitati conlocuitoare altele decat cea maghiara de religie romano-catolica in Romania?, daca (...)
Așa cu ne-am obișnuit în ultimii zeci de ani, și de această dată trebuie sa alegem răul cel mai mic. Este interesant de remarcat cum s-a pus (...)