vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A mirosit a victorie, dar parfumul a fost ieftin și s-a evaporat repede: UTA – Poli Iași 2-3 (Foto)

    de Lucian Dănilă | 21 septembrie 2020, 3:00 AM | Sport

    1

    „Cel mai frumos meci al campionatului de până acum”, spuneau ceva comentatori de pe la București despre meciul dintre UTA și Poli Iași. Pentru arădeni nu a fost deloc frumos, ci mai degrabă dureros.

    Dar pe fanii arădeni nu i-a durut atât rezultatul cât i-a durut atitudinea unora dintre cei care au îmbrăcat tricourile alb-roșii, în dungi, ale clubului care a câștigat în istoria sa șase titluri, două cupe și a eliminat pe Feyenoord pe când olandezii erau campionii lumii. UTA nu a arătat bine deloc în meciul cu Poli Iași, meciul în care nouă, arădenilor, ne-a mirosit a victorie. Da, chiar am simțit mirosul de victorie atunci când UTA a condus cu 1-0 și apoi cu 2-1, dar mirosul venea de la un parfum ieftin a cărui mireasmă nu a fost nici prea frumoasă și nici nu a durat. Da, chiar nu a durat, dar a durut…

    Speram mai mult de la toți, începând cu portarul și încheind cu ultimul intrat pe teren. Horațiu Moldovan, tânărul și talentatul portar dintre buturile „Bătrânei Doamne”, putea să facă mai multe la primul gol încasat, cel al lui Andrei Cristea. A avut câteva intervenții bune, dar a greșit foarte multe degajări, iar la o pasă simplă a oferit mingea atacantului de la Iași, Platini, greșeală pe care tot Moldovan a rezolvat-o imediat. Tomozei și-a ocupat destul de bine poziția în defensivă, dar nu mai este acel plus pe fază ofensivă pe care îl știam de la Liga 2. Benga și Erico da Silva se vede că nu au meciuri împreună, iar lui Benga îi putem reproșa pierderea posesiei la golul egalizator, golul de 2-2, al lui Platini, atunci când fundașul arădean a irosit o pasă simplă de nici cinci metri undeva la 30 de metri de poartă, după care a pierdut și duelul cu Calcan. Erico a avut și el câteva inexactități. Simos Roumpullaku a avut din nou un aport ofensiv destul de bun, cu câteva mingi trimise bine în careul lui Axinte. Pe fază defensivă a salvat în ultimul moment echipa la scorul de 0-0 și a mai avut câteva intervenții salutare. Totuși, fost depășit la golul lui Onea, chiar cel al victoriei, când a stat departe de jucătorului Iașului și i-a oferit posibilitatea să tragă cu piciorul stâng, o fază la care nici Neluț Roșu nu a închis bine acțiunea fundașului echipei lui Pancu. Din punct de vedere al atitudinii și al efortului, Simos a fost poate cel mai bun jucător al echipei UTA în înfrângerea cu Poli Iași.

    IMG 1169

    Tesan a jucat speriat, parcă era la debut. A pierdut aproape toate duelurile unu la unu și aproape la fiecare fază pierdea posesia deși părea în control. Neluț Roșu a făcut poate cel mai slab meci al său de când a venit la UTA. Mijlocașul din echipa lui Balint a recuperat foarte puțin comparativ cu meciurile cu Voluntari și FC Argeș, iar de data aceasta a și dat multe pase direct la adversar. Atât el cât și Albu au fost deseori depășiți de mijlocașii echipei adverse, oferind foarte puțin sprijin fundașilor centrali Benga și Erico. Albu, care ne-a obișnuit cu un randament bun pe faza ofensivă, de data aceasta a fost foarte precipitat, pierzând multe mingi și chiar multe dueluri. Roșu și Albu au fost cu o viteză sub ceea ce generau mijlocașii de la Iași. Buhăcianu nu a ieșit cu aproape nimic în evidență. A avut o singură fază în care a finalizat, cea din minutul 2, nu și-a depășit niciodată adversarul astfel încât să creeze pericol în careul advers și el este cel care a pierdut mingea foarte ușor în minutul 34, când a pasat în centru oprind un contraatac al arădenilor, mingea a ajuns la Platini care a pasat pentru Cristea și în aproximativ 6-7 secunde după ce Buhăcianu a pasat greșit, Cristea avea să egaleze cu un șut, totuși, parabil…

    IMG 1189

    Hora a fost inexistent. Nu a creat nicio fază periculoasă, nu a finalizat nicio acțiune, a fost blocat aproape de fiecare dată de fundașii sau mijlocașii adverși și de multe ori a încercat soluții spectaculoase de continuare a fazei în detrimentul unui jos simplu de preluare-pasă. A fost înlocuit la pauză, iar la finalul partidei a acuzat frisoane. Locul lui Hora a fost luat de Vlad Morar care ar trebui să înțeleagă că pentru a juca la UTA nu este de ajuns să calce doar pe vârfuri și să gesticuleze din mâini. Morar a atins foarte rar mingea, fiind mai mult în plimbare printre cei doi fundași centrali ai ieșenilor.

    De pe bancă a intrat foarte bine Ursu, cel care a marcat golul carierei. Șutul său din minutul 61 va fi mult timp de acum încolo pe toate genericele referitoare la Liga 1. Pleașcă a fost ceva mai ofensiv decât Tomozei, dar fără reușite, în timp ce Ioniță nu a reușit să producă nimic în cele 20 de minute în care a evoluat. Denis Rusu a evoluat prea puțin, fiind introdus în ultimele minute ale jocului, timp în care a participat la un atac pozițional și cam atât…

    IMG 1138

    Rămânem cu simbolul primului gol pe noua arenă „Francisc Neuman”, gol marcat chiar de căpitanul Cipri Rus, cel care a evoluat pentru această echipă și în urmă cu șase ani, în Liga 4. Mai rămânem cu cele două goluri senzaționale marcate de Ursu și de Onea, dar rămânem totuși cu gustul amar al unei evoluții foarte șterse a echipei UTA. Am putea da vina pe gazon dar nu am fi fair-play față de cei de la Iași. În timp ce jucătorii lui Balint nu reușeau să facă o preluare, nu reușeau mai mult de două pase în treimea adversă, cei de la Iași au practicat un joc elaborat în care au dominat clar de la început și până la final mijlocul terenului. În plus la toate astea, UTA a fost o echipă lungă și lată, distanța dintre jucători fiind mereu speculată de jocul între linii al celor de la Iași, care pe lângă cele trei goluri marcate au mai avut și o reușită anulată chiar la scorul de 1-1, când s-a ridicat eronat offside la Cristea.

    UTA a marcat dintr-un gol suspect de offside prin Cipri Rus și apoi am mai asistat la reușita rarisimă a lui Ursu, două goluri venite oarecum întâmplător, nicidecum ca rezultat al unui joc colectiv bun. În afara celor două goluri, UTA nu a mai avut situații clare la poarta lui Axinte, asta după ce la meciurile cu Voluntari și Argeș arădenii s-au întrecut în ratări. Iar referitor la golurile încasate, UTA a primit primele două goluri după ce a recuperat mingea în treimea proprie și a pierdut posesia în următoarele secunde, fie prin Buhăcianu, fie prin Benga.

    Înfrângerea cu Poli Iași ar putea avea și o parte benefică. Ar fi momentul ca Gyuszi Balint să dea cu pumnul în masă în vestiar, acolo unde spre deosebire de anul trecut la nivelul Ligii a 2-a, pare că a dispărut acel sentiment de „echipă”, de „familie”. Jucătorii sosiți în această vară sunt departe de pretențiile pe care le aștepta publicul arădean și par neintegrați în grupul care a reușit promovarea. Cu excepția lui Benga și a lui Albu, ceilalți jucători veniți la Arad cu statut de „fotbaliști de play-off” au avut cel mai slab randament până acum în jocurile echipei UTA.  

    IMG 1270

    Echipa arădeană rămâne fără victorie după patru etape, cu doar trei puncte adunate, un sfert dintre cele puse în joc, cu un joc slab, fără consistență și cu unele probleme fizice care s-au văzut și în finalul partidei cu Poli Iași. Campionatul este lung, de anduranță, dar Balint trebuie să intervină repede la reglaje pentru a nu se pierde contactul cu plutonul, mai ales că până acum UTA nu a întâlnit niciun adversar de calibru. Dacă după partida de la Pitești am lăudat atitudinea și jocul, punând acea remiză pe seama ghinionului, în această seară putem spune că UTA a arătat chiar ca o echipă care luptă pentru salvarea de la retrogradare…

    UTA Arad – Poli Iași 2-3 (1-1)

    Cipri Rus (28), Ursu (61) / Andrei Cristea (34), Platini (77), Onea (84)

    UTA Arad: Horațiu Moldovan – Tomozei (71 Pleașcă), Benga, Erico da Silva, Simos Roumpullaku – Tescan (54 Ursu), Albu, Neluț Roşu, Buhăcianu (86 Denis Rusu) – Hora (46 Vlad Morar), Cipri Rus (71 Alexandru Ioniță).

    Rezerve: Balauru – Ilie, Melinte, Pleaşcă, Ursu, Morar, Ioniţă, Rusu, Klapan

    Antrenor: Gyuszi Balint

    Poli Iaşi: Axinte – Onea, Mihalache, Baxevanos, Bușu – Breeveld (75 Francisc Cristea), Passaglia, Platini (90 Atska) – Vanzo, Calcan, Andrei Cristea (65 Popadiuc).

    Rezerve: Brînză – De Iriondo, Cabral, Francisc Cristea, Popadiuc, Atska, B. Balint, D. Ciobanu

    Antrenor: Daniel Pancu

    Arbitru: Istvan Kovacs

    Asistenți: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca), Mihai Marius Marica (Bistrița).

    Rezervă: Rareș George Vidican (Satu Mare)

    Observator de arbitri: Zoltan Szekely (Baia Mare).

    Observator de joc: Cristian Vasc

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Luci, si la golul 3 tot greșeală de pasă simpla in treimea noastră. De la degajarea slabă a lui Moldovan a iesit golul. A încercat sa degajeze o minge pe care o putea retine. Iar de marile vedete venite vara asta… O sa spun doar atat: nu te poti lupta la play-off cu jucători care in ultimii 4 ani s-au plimbat pe la toate retrogradatele!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.