sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  A început operarea zborurilor pe Aeroportul Brașov-Ghimbav, controlate de la Arad

  de Adriana Barbu | 17 iunie 2023, 11:36 AM | Naţional | Știri Arad

  0

  Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav a devenit funcțional pe 15 iunie, fiind primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani şi primul din Europa de Est pe care traficul aerian este dirijat de la distanţă, prin sistemul Remote Tower. Dirijarea este asigurată de echipa de controlori de trafic din Arad (ROMATSA Arad). Valoarea totală a lucrărilor la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav se ridică la 140 de milioane de euro. Primul zbor efectuat de pe noul aeroport a fost un zbor oficial, operat de compania naţională TAROM spre Bucureşti. Aeroportul a fost inaugurat pentru public, în fapt, pe 10 și 11 iunie, cu concerte și artificii.

  Tot printre premierele din 15 iunie, de la Brașov, se numără și faptul că aeroportul de la Brașov a devenit al doilea aeroport nou construit în lume care folosește un turn de control digital încă de la inaugurare. S-a optat încă din faza de proiect pentru construirea unui turn de control digital, o soluție aleasă în general pentru aeroportului regionale de mici dimensiuni, cu puține zboruri.

  Turnul de control digital de la aeroportul din Brașov-Ghimbav este dotat cu senzori capabili să înregistreze viteza vântului, nivelul de precipitații, să detecteze păsări și animale prezente pe pistă, informaţii care pot fi transmise piloților de pe aeronave. 14 camere video au fost montate pe un turn, iar acestea oferă imagini panoramice la 360 de grade, imagini care ajung la controlorii de trafic din Arad sub forma unor imagini cu realitate augmentată. Unele camere sunt cu termoviziune, pentru pentru a asigura vizibilitatea şi în condiții meteo precare. Camere speciale, cu vedere în spectrul vizibil şi în infraroşu, pot prezenta detalii la distanţe de până la câţiva kilometri.

  Comunicaţiile de date de la Aeroportul Braşov sunt protejate prin funcţii avansate de securitate cibernetică.

  Aradul controlează zborurile de la Brașov

  Controlorii de trafic aerian din Arad primesc, la 400 de kilometri distanţă de aeroport, datele înregistrate pe camerele de la Braşov, le analizează pe 14 monitoare, dirijând în baza analizelor făcute traficul aerian şi aeronavele care aterizează și decolează de la Brașov.

  Revenind la premierele din 15 iunie, mai precizăm că aeroportul din Braşov este în top trei cele mai moderne aeroporturi din România, fiind dotat cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie: echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, cea ce pentru călători e o veste extrem de bună: nu mai sunt nevoiţi să îşi scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână. În România, doar aeroporturile din Cluj-Napoca şi Timişoara sunt dotate cu astfel de sisteme de detecţie.

  ”Aeroportul Braşov este singurul din România şi din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în 2015, iar acum se regăseşte pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar şi SUA. De altfel, UTI CFM a realizat proiectul de turn digital de la Braşov în parteneriat cu firmele SAAB – Suedia şi Thales – Franţa. Pe lângă elementele de unicitate care pot prezenta Aeroportul Braşov – Ghimbav, trebuie luate în considerare deopotrivă efortul financiar şi uman pe care l-au implicat cele două proiecte. Aeroportul şi turnul de control virtual au fost realizate în 3 ani, cu implicarea a aproximativ 1.000 de oameni, iar valoarea celor două lucrări se situează la 130 milioane de euro”, conform unui comunicat al UTI CFM.

  S-a vorbit la inaugurare şi de faptul că această tehnologie şi concentrarea personalului de dirijare a zborurilor într-un singur centru, cel de la Arad, facilitează formarea profesională a operatorilor la un nivel mai ridicat, cu instrumente noi, care generează informaţii relevante şi detalii-cheie, preluate de la echipamente performante.

  Ar mai fi de precizat faptul că în mai se spunea, potrivit brasov.net, că de aici se va zbura, în această vară, dus-întors, la Barcelona (în fiecare marți), Bruxelles BRU (în fiecare miercuri), Budapesta (în fiecare marți, duminică), Londra LGW (în fiecare vineri), Milano LIN (în fiecare luni), Munchen (în fiecare sâmbătă), Nuremberg (în fiecare joi) şi Stuttgart (în fiecare joi).

  Foarte scurtă istorie a turnurilor de control

  Primul turn de control digital a fost conceput de compania suedeză Saab, iar din 2015, traficul aerian de pe aeroportul din Örnsköldsvik (Suedia) este controlat de la aeroportul din Sundsvall (Suedia).

  Aeroportul Croydon (construit în 1920 și închis permanent în 1959) a fost primul din lume cu turn de control pentru traficul aerian. Între timp, tot mai multe aeroporturi aleg turnurile de control digitale cu dirijare de la distanță.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.