marþi, 28 mai, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivA început demolarea stadionului UTA!

  de Lucian Dănilă | 19 iunie 2014, 1:08 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Sport

  1

  Zi istorică pentru toți cei care au vreo legătură cu brandul sportiv al Aradului, UTA. Stadionul pe care acest club de legendă a făcut istorie a intrat în procesul, ireversibil, de demolare. Angajații firmei care se ocupă de reconstrucția stadionului au început cu demolarea scaunelor și a gardurilor din jurul terenului.

  Stadionul „UTA – Francisc Neuman” a fost construit în 1940, atunci a început construcția, și a fost inaugurat la data de 1 septembrie 1946 cu ocazia meciului UTA Arad – Ciocanul 1-0. era considerată cea mai frumoasă arenă din țară la acea oră, fiind asemănătoare cu celebra arenă Highbury, al echipei londoneze Arsenal, echipă pe care o admira baronul Neumann. De aici modelul stadionului și culorile clubului…

  Acum, stadionul, ca structură, nu este mult schimbat față de cel de acum 68 de ani. Pe parcursul deceniilor s-au mai făcut îmbunătățiri, cele mai multe având loc în 2006 când s-au făcut cele mai mari modificări de cosmetizare și reparații din 1946 până astăzi.

  Aici s-a scris istoria fotbalului arădean… Cea care contează

  de această arenă se leagă toate marile performanțe ale fotbalului arădean. Pe acest stadion UTA a cucerit șase titluri de campioană a României (n.r. a mai cucerit de două ori și Cupa României, dar nu la Arad). Tot aici au îngenuncheat echipe celebre ca Feyenoord – pe atunci, în 1970, campioana Europei și a lumii -, Vitoria Setubal, Austria Salzburg, Zaglebie. Au evoluat pe această arenă echipe imense ca Tottenham, Steaua Roșie, sau chiar Legia Varșovia.

  Rămâne doar… nocturna

  „Am început să demontăm lucrurile care se mai pot folosi: scaunele, gardurile… Probabil săptămâna viitoare se va trece efectiv la demolarea peluzelor”, spune Dacian Moț, unul dintre coordonatorii de proiect, angajat al firmei constructoare Tehnodomus. Septimiu Fizeșan, și el coordonator de proiect, nu poate încă să ne spună o dată anume când urmează a începe efectiv demolările, în schimb ne-a informat asupra a ceea ce va rămâne în picioare: „doar instalația de nocturnă va fi păstrată și turnul de televiziune. au mai fost unele discuții pentru a rămâne în picioare anumite corpuri de la tribuna a 2-a. Vedem la ce concluzie vom ajunge”.

  Ce urmează?

  În locul vechii arene va fi ridicată una nouă, la standarde europene, care să poată găzdui inclusiv meciuri de Europa League. Lucrările de construcții vor dura 36 de luni și după finalizare arena va avea 12 584 de locuri.

  URMĂRIȚI GALERIA FOTO

  FOTO: LUCIAN VALERIU ȘI LUCIAN DĂNILĂ

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.