duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  A fost prea mult. Gata, plecați toți!

  de Valer Mărginean | 10 aprilie 2023, 8:19 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  3

  Islanda, Laguna Albastră. Un posibil loc de întâlnire a liberalilor cu „activul” și „activele” de partid arădeni (foto: turismcaciulata.ro)

  Greu, pentru noi, cetățeni de rând, să nu avem certitudinea că putreziciunea întregii clase politice, indiferent de nivelul la care acționează, a atins acele cote de la care nu există cale de întoarcere. S-au întâmplat prea multe și nu doar că ne-a ajuns, s-a ajuns la un alt nivel, tot mai greu de suportat. Deja este prea mult. A fost prea mult cu ei la conducere. A venit momentul să le spunem: gata, opriți-vă! Apoi, plecați toți. Chiar toți!

  Demult este vizibil că în acest „organism” care este politicul, răul este în metastază. Interesele personale și de grup, incompetența, privilegiile cu iz feudal și multe altele, sunt stăpâne absolute ale „organismului” politic și anihilează orice intrus care nu se încadrează în tipar.

  Partidele au făcut multă vâlvă cu promovarea tinerilor în marea politică. Era, dacă vă mai amintiți, tot într-o perioadă în care încrederea în clasa politică era jos de tot. Așa că, totul a fost doar o stratagemă de deturnare a atenției publicului de la problemele structurale și conceptuale ale partidelor.

  Totul era, și este și acum, sub control. Se știa, și în continuare se știe, ce tineri urmează să fie promovați – în general, „soldați” cuminți și ascultători. Pe de altă parte, pot activa oricând și măsura de siguranță, știind că oricum „boala” îi va cuprinde rapid pe tineri. Nu exista, deci, niciun pericol de schimbare. Totul va merge „ca pe roate”, dar cu alte fețe.

  Au intrat câțiva și din județul nostru. Ați simțit acel „suflu nou”, ați auzit de vreo inițiativă care să devieze de la linia partidului, trasată, evident, de „veterani”? Noi nu am găsit decât tineri intrați rapid în „metastaza de partid”. În schimb, am aflat tineri „de nădejde” la agapa liberală organizată de președintele CJA la Felix.

  Citiți: La Lotus, hotelul de 5 stele din Băile Felix, primarii PNL Arad fac „teambuilding” să pună țara la cale în apă fierbinte, saună, între masaje și, bineînțeles, cu lăutari

  Să ne înțelegem, nu neapărat agapa a deranjat și chiar șocat. La urma urmei, astfel de acțiuni s-au făcut și se vor mai face cât timp vor fi de cheltuit bani publici sau nemunciți. Au făcut și comuniștii, tot departe de privirile celor mulți, ținuți în viață cu alimente pe cartelă. E drept, s-a aflat mult mai târziu despre ele, pentru că pe-atunci informațiile circulau mai greu spre deloc. Dar până la urmă a venit și decontul, așa cum va veni și pentru „felixiștii” arădeni. Puțintică răbdare.

  Ce a deranjat cel mai tare a fost aroganța de a-și fi afișat opulența într-o perioadă în care problemele financiare sunt atât de grave încât până și guvernul s-a decis să recunoască faptul că trebuei să taie 20 de miliarde de lei din cheltuielile bugetare pentru a se încadra într-un deficit de 4.4%. Or, se știe că niciun guvern nu s-a dat în vânt după astfel de comunicări, decât atunci când cuțitul era deja la os.

  Citiți: Guvernul se pregateste să reducă cheltuielile bugetare și să înghețe angajările la stat

  Ei bine, asta nu i-a interesat pe cei care au pus de două decenii bocancul pe municipiul și județul Arad. Indiferența față de toate greutățile cu care se confruntă cei pe care-i asupresc – asta fac ei, de fapt, asupresc, nu conduc -, aroganța manifestă în fața oricăror critici sau sugestii venite dinspre cetățeni, siguranța afișată atunci când acționează conform credinței lor că pot face orice pentru că pur și simplu…pot, imunitatea în fața nemulțumirii oamenilor și, mai ales, în fața legii, sunt suficiente motive care au făcut din agapa de la Felix mostra de nesimțire ce pune capac la toate.

  Aproape nici nu mai contează, acum, dacă totul a fost plătit din bani de la buget sau nu. Oricum, cu siguranță s-au regrupat și și-au asigurat din alte surse cheltuielile – posibil ca unii, mai fricoși, chiar să fi plătit din buzunarul propriu, de teamă ca nu cumva să urmeze vreun control după demascarea din Special Arad.

  Ăștia, dacă or fi existând, sunt cei care încă nu cred în puterea aproape fără margini a partidului în județ și chiar dincolo de granițele lui. Dacă ne-ar fi întrebat pe noi le-am fi spus să fie liniștiți că niciun control nu se va face fără aprobare de la Bruxelles. De unde nu va veni niciodată o asemenea aprobare, pentru că ar însemna să se dea liber și la alte verificări. Cum ar fi finanțarea unor vacanțe de lux prin prin Dubai.

  De mirare, totuși, că astfel de vacanțe nu au stârnit, până acum, interesul unor instituții ale statului plătite să monitorizeze, de exemplu, posibilele conflicte de interese ale unor aleși în Parlamentul României sau chiar în cel European. Zic de mirare pentru că, este greu de înțeles ce caută unii dintre aleșii neamului în vacanțe cu patronii unor firme abonate la lucrări pe bani publici.

  Dar, cum spuneam, iată, ei pot face orice. Iar dacă ei pot, de ce n-ar putea și cei mai mici, mai locali, nu-i așa? De ce n-ar putea președintele Cionca să-și arate mușchii în cel mai scump hotel din Felix, în fața „activului de partid”?

  Știu că iar se va supăra domnul președinte, pe motiv că astea ar fi consumuri personale și, prin urmare, consumatorii se bucură de o anumită protecție. Așa o fi, dar până la limita interesului public, al obștii, pentru oportunitatea cheltuirii banilor publici pe astfel de consumuri. Când începi să te dai mare sculă (boală grea în Pecica) și nici nu te-nduri să plătești din banii tăi pentru plăceri, protecția consumatorului de plăceri dispare, absorbit de interesul public.

  Sincer, aveam alte așteptări de la președintele Cionca. A părut mereu un om echilibrat, inclusiv în cheltuirea banului public. După escapada de la Felix, pare că echilibrul i s-a topit în aburii apei termale și-a manelelor dedicate. Și ar fi cazul să înțeleagă exact gravitatea momentului și să-și regândească poziția.

  Fie să dea dovadă de bărbăție și să-și recunoască greșelile – toate, nu doar Felix – inclusiv aroganța nemăsurată față de cetățeni, fie pur și simplu să demisioneze sau, fiind aproape de alegeri, să anunțe că nu mai participă la alegeri.

  Sigur, la fel ar trebui să facă și ceilalți participanți, de la primari și viceprimari, la directori numiți la diferite instituții.

  Evident, așa ceva nu se va întâmpla niciodată. Tocmai pentru că atât domnul Marini, cât și ceilalți „felixiști” și „felixiste” sunt prea plini de sine, prea învățați cu opulența și cu „mușchii încordați”.

  Iată de ce a venit momentul să spunem: gata! Ajunge cât v-ați bătut joc de Arad! Luați-vă averile, dar lăsați-ne să ne vedem de viață mai departe, fără voi! Plecați!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 1.Cine sunt tinerii (sau, mă rog, alții) care să le ia locul?
   2.De cine vor fi susținuți ( sau, mă rog, finanțați) pentru a câștiga (eventualele alegeri)?
   3.Mass-media va susține vreodată noii-veniți în mod dezinteresat (sau, mă rog, în interesul general al societății)?
   4.Vor reuși vreodată ”necunoscuții” să le ia locul celor ”bine infiltrați” și sprijiniți de diferitele grupuri de interese?

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.