Leul a luat-o din nou în freză





Scăderea abruptă a leului în faţa euro vine după mai multe luni de „letargie“ pe piaţa valutară de la Bucureşti.
Leul a pierdut 1,2% faţă de euro în ultimele două săptămâni – până la 4,49 lei, un maxim al ultimelor opt luni – pentru că investitorii îşi repliază poziţiile de la periferie spre centru ca urmare a şocului generat la nivel global de scăderea preţului petrolului.
Preţul petrolului a ajuns la 60 de dolari/baril, minimul ultimilor cinci ani, după o scădere cu 17% de la începutul lunii decembrie. Preţul petrolului aproape s-a înjumătăţit de la începutul anului, iar dolarul s-a apreciat cu 10% faţă de moneda europeană, aversiunea fiind mai mare faţă de monedele emergente.
„Aversiunea la risc este dominantă pe pieţele globale, într-un mediu volatil, în care preţul petrolului a atins noi minime ale ultimilor cinci ani. Vineri, după orele obişnuite de tranzacţionare, leul a urcat chiar peste 4,5 lei/euro, nivel care nu a mai fost întâlnit din martie“, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.
Leul a fost cea mai afectată monedă din regiune în ultimele două săptămâni. Forintul a pierdut 0,5% în faţa euro în decembrie, în timp ce zlotul polonez şi coroana cehă s-au apreciat uşor.
Cu alte cuvinte, scăderea dramatică a preţului dolarului nu afectează doar Rusia, sancţionată de ţările occidentale după izbucnirea crizei din Ucraina, sau alte state producătoare de petrol, care se bazează pe preţul ţiţeiului pentru mare parte din veniturile bugetare, ci şi ţările de la periferie.
Sursa: Money.ro
Comentariile portalului
Arghir asta ospatarul, le stie pe toate, la cate mese a servit a furat meserie de la fiecare
L-ați citit? Nu ne dați și nouă sursa, că am vrea să-l citim și noi
Aveti dreptate. Se face mare tam tam la misca, ca este mizerie la fantani. Eu frecventez zilnic fantana de la Satu Nou. Nici urma de gunoi. Deci conteaza educatia. Enorm!!!