marþi, 1 iulie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Vom tăia craca de sub noi sau rămânem în pom? Și pomul în aer…

    de Lajos Notaros | 15 mai 2025, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    24

    The Little Woodcutter Amsterdam (foto: gordonmeyer.com)

    Nu vă așteptați, dragii mei, la politică. Chiar dacă, undeva în spatele emoției generale, sunt preocupat, la fel cu cei mai mulți de pe aici, de ce se va întâmpla în duminica aflată pe drumul temerilor noastre.

    Sunt însă de-a dreptul scârbit de așa zisa campanie electorală, de nivelul la care a coborât discursul public al celor prinși de vârtej. Și nu mă refer acum neapărat la politicieni, ci la așa numitul electorat, adică noi toți cei care ne implicăm în politică mai mult prin vorbele și voturile noastre. Sau chiar prin absența de la vot.

    Și care ne manifestăm mai nou plenar pe site-urile sociale, la fel cu cei care concurează pentru votul nostru. Acum e vorba de cei doi care se văd urmași ai lui Klaus Johannis la Cotroceni. Nu de alta, dar interimarul nu se pune, nu-i așa? Cu atât mai puțin cu cât Bolojan s-a ferit să fie asociat prea tare cu palatul.

    Ei, și cum v-am insinuat deja în titlu, da, de ceva vreme suntem cu toții în pom, iar unii, cei mai dați naibii, cred ei, fac tot posibilul să taie craca pe care stau ceilalți. Ideea comună și de bun simț privind grija pentru pom – simbol al vieții din cele mai vechi timpuri – a dispărut complet, preocuparea tuturor fiind eliminarea celorlați. Și nu e vorba de o eliminare doar simbolică, amenințările care umplu FB și TikTok se referă chiar la eliminarea oarecum concretă.

    srac
    Acum eu am o vârstă, am văzut destule, cum se spune.

    Ajunge să vă spun că m-am născut în anul morții lui Stalin și dacă socotesc bine nu se poate exclude că am fost conceput în bucuria generală izbucnită la auzul veștii. Mi-am făcut școlile în uniformă, cu embleme pe braț, am fost și pionier, am fost și utecist, chiar dacă, de la o vreme, nu mai dădeam doi bani pe prostiile astea. M-am născut într-o familie de gospodari cu pământ, profund jigniți și nemulțumiți de „comuniștii” care le-au luat pământurile. Nu se punea problema să nu-i văd pe aceștia ca pe niște hoți, chiar dacă după o vreme mi-am dat seama că realitatea nu este niciodată albă sau neagră. Dar, oricând, prezintă umflături.

    Așa și cu rușii. Bărbații din sat, în frunte cu tatăl meu, aveau o părere mai mult decât nefavorabilă despre ei. Unii au fost în lagăre în Rusia în cele două războaie, iar când, în 1944, au trecut prin sat spre Ungaria, bunica mea, încă tânără și frumoasă, cu soțul plecat, s-a mânjit cu tot felul de chestii și se îmbrăca în zdrențe de babă ca să arate cât mai urâtă și neatractivă, având în vedere ce se spunea despre soldatul sovietic. Tatăl meu, adolescent gata să devină flăcău, a rămas brusc și pe moment desculț, un soldat rus fiind atras irezistibil de cizmele sale noi de piele.

    Numai că toate acestea au pălit în momentul în care am ajuns la cărți. Inclusiv la literatura rusă. Am învățat, așadar, foarte repede, să fac diferența dintre ce se spune și ce este sau poate fi. Treaba a devenit și mai complexă după ce, în perioada de maximă libertate în socialismul românesc, cam între 1965-73, am dat de cultura occidentală, de filme, de muzică și chiar de literatura contemporană americană și vest-europeană.

    Atunci am realizat de fapt diferența dintre cultură și politică. Dintre civilizație și luptele pentru putere.

    După toate astea cred că se poate înțelege ușurarea și bucuria mea la terminarea „epocii de aur”, din Decembrie 1989. Am zis atunci că, indiferent de ce va să vină, voi trăi pe aici liber și onest, având în vedere valorile umane autentice după care am năzuit de la început.

    Nu e ceva surpinzător că așteptările mele de atunci nu s-au confirmat pe de-a întregul. Dar, cu toate frustrările din deceniile trecute de atunci, nici prin cap nu mi-ar trece să accept în locul unei societăți libere, democratice, a unei societăți în care drepturile fundamentale ale individului sunt în mare respectate, una asemănătoare celei în care mi-am trăit prima parte a vieții.

    GEORGE SIMION NICUSOR DAN

    Și realizez acum cu oroare că această posibilitate a devenit mai nou realitate. Pentru că – și spun asta pentru cei care nu știu cum a fost viața pe aici înainte de 1989 – ce se întâmplă acum în lupta pentru președinția României poartă în sine posibilitatea revenirii la o societate a puterii de dragul unei elite născute dintr-o propagandă mincinoasă, dar care este foarte bună pentru amețirea celor mai puțin atenți și vigilenți.

    Au mai spus-o și alții, nu e o noutate și nu sunt cuvinte mari: duminică alegem între libertate și un trecut întunecat și nedrept, reșapat pe sensibilitatea de acum a celor nemulțumiți. Inclusiv cu noile tehnologii digitale și online, folosite, evident malefic, pentru amețirea celor care nu sunt foarte preocupați de subtilitățile politicii, fiind copleșiți de problemele aproape covârșitoare ale vieții lor de zi cu zi.

    Pentru ei spun: da, nu sunt vorbe mari, alegerea fiind liberă, poți alege și răul. Un rău de care la început nu îți dai seama, dar care va deveni evident după ce i-ai adus, liber și nesilit de nimeni, dar amețit de vorbe, la putere pe cei care doar atât așteaptă ca să te arunce în haznaua libertății sfărâmate pregătită cu grijă pentru cei neatenți.

    Așa că, mai avem cam trei zile să ne punem pe gânduri și să devenim atenți cu adevărat…

     

    Citește și:

    Zeci de organizaţii de presă, inclusiv Special Arad, condamnă percheziţia la domiciliul fotoreporterului Andrei Pungovschi, care a documentat anul trecut comemorarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ca oricare om normal e clar că nu pot vota un extremist, da nici pe Nicușor Dan!
      Omu’ repetă mereu că nu va face slegeri anticipate, iar asta înseamnă că vom fi conduși în continuare in următorii patru ani de același triumvirat toxic care ne conduce de 35 de ani: pnl-psd-udmr aka usl3.0! Iar ăștia trei ,,muștetari” sunt la fel de extremiști și periculoși pt. democrație, exemple sunt nenumărate.

      +5 voturi
      +1
      -1
    2. Între rău și catastrofă

      Am avut ocazia să gustăm cam ce urmează în primele zile după turul I. Dacă ese rapidu` e clar ce urmează: scumpiri, șomaj, prăbușire economică…toate într-o atmosferă ca pe stadion. Iar dacă ne scoate din ioropa, nici acolo nu mai putem merge nici la muncă și nici în concedii mai ieftine decât în țară, în Grecia și Turcia. Alegerea este între rău și catastrofă…măcar luminița de la capătul tunelului să o vedem…ceea ce nu e sigur având în vedere mulțimea de tolomaci fanatizați din diaspora. Ei sunt cei care își taie creanga singuri fără să-și dea seama că în cazul în care vor pierde cetațenia europeană vor fi considerati emigranți si vor pierde și drepturile europene de care sunt atât de nemulțumiți de parcă îi ține cineva cu forța. Și dacă ar fi doar atât; ar fi bine, partea proasta e că ne taie și nouă craca…primul pas va fi pierderea fondurilor europene, iar după…falimentul vine sigur….ce urmeaza, poate nici nu am vrea să știm…bine ar fi ca diaspora să nu se mai îmbete cu apă rece și să-și amintească de ce a plecat.

      --3 voturi
      +1
      -1
    3. Exact cam astea erau si avertismentele din Italia inainte sa ajunga d-na Meloni la putere si s-au demonstrat false. Din 2022 pana azi Italia e bine merci si are crestere de PIB/locuitor pozitiva pe cand de exemplu Germania, Austria, Finlanda, Suedia, etc sunt pe minus, paradoxal tarile fostei Iugoslavii nemembre UE au cresterile cele mai mari(sursa https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tec00115/default/table?lang=en). DECLAR solemn ca nu doresc iesirea din UE sau NATO e doar exemplu de propaganda „proeuropeana” esuata. Lasand vorbele si previziunile apocaliptice exagerate la o parte, cand vine vorba de fapte si drepturi fundamentale mie personal doar unul din candidati mi-a demonstrat ca a luptat efectiv pentru drepturi in timpul asa zisei pandemii cand fortele democratice europene(si mondiale) au decis sa le calce in picioare cica in interesul sanatatii publice(la noi USR era pe atunci la putere)… asa au fost instaurate toate dictaturile: invocand binele comun luand masuri antisociale uneori inumane in timp ce doar o mica parte de privilegiati trageau foloase… iar ce va fi doar viitorul poate sa demonstreze. Cert este ca suntem in aer rau de tot la nivel economic si pentru asta sigur nu candidatii sunt de vina, de vina sunt cei care sunt la putere deci personal prefer sa nu votez cu candidatul dorit de acestia.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • E tare frumos ce ziceți, numa că n-are treabă cu subiectul. Iar povestea cu Covidul este deja răsuflată. E adevărat, Simion a crescut in ochii lumii luptând împotriva vaccinului – nu a virusului – in cimitirul unguresc din Valea Uzului. Apropo de drepturi…

        --3 voturi
        +1
        -1
    4. D-le Notaros promit ca dupa asta nu mai comentez aici dar in articol ati scris asa : „…cam între 1965-73, am dat de cultura occidentală, de filme, de muzică și chiar de literatura contemporană americană și vest-europeană.
      Atunci am realizat de fapt diferența dintre cultură și politică. Dintre civilizație și luptele pentru putere.” … dvs in calitate de adolescent, eu atunci m-am nascut(’66) dar si mie multe din cele enumerate de dvs mi-au insuflat o dragoste pentru valori occidentale de care nu ma dezic.
      … comentariul meu se referea tot la un moment istoric doar ca mult mai recent si ma refeream la lupta impotriva restrictiilor specifice de atunci in special cele referitoare la libera circulatie si accesul la servicii de sanatate care au fost efectiv calcate in picioare de actualii proeuropeni indragostiti de drepturi fundamentale care drepturi se pare ca palesc in fata altor interese, unele meschine. Sa dea Dumnezeu sa iasa presedinte cel care va demonstra in viitor ca a fost alegerea buna pentru Romania indiferent de persoana.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Am înțeles această atitudine. Numai că aprecierea situației depinde de raportarea la ideea de pandemie. Dacă acceptăm că a fost, asta înseamnă că măsurile de siguranță să ni se pară firești. Dacă mergem pe poziția cealaltă, exploatată politic de o grupare binecunoscută, după care pandemia a fos o invenție pentru a deruta populația necunoscătoare, atunci măsurile par deplasate, îndreptate împotriva libertăților firești.
        În ceea ce mă privește, nu contest existența pandemiei, chiar dacă, fiind relativ sceptic, nu i-am acordat prea mare importanță. Am rspectat prevederile lejer, fără să exagerez, nu de frică, ci pentru liniștirea celorlalți.
        Dar punctul critic al abordării ne apare atunci când discutăm despre ce a fost, dacă a fost. Sau n-a fost. Ei, aici, nu cred că niște politicieni ne pot da răspunsul. Trebuie să mergem pe ce ne zic specialiștii în domeniu. Iar aici avem unanimitate: atât oamenii de știință, cât și medicii ne spun ca a fost o viroza periculoasa care a și facut victime, iar vaccinurile au mai atenuat efectul.
        Un om cu bun simț nu prea poate contesta acest verdict, eventual dacă este în interesul lui politic să îl conteste…
        Și cu asta am terminat și eu…

        --2 voturi
        +1
        -1
    5. Anamaria Gavrilă se autopropune la ministerul fondurilor europene. Auăleu, că nu le mai ajunge onlyfansul! Vă dați seama ce competență, ce grad de accesare…nu că nu ar fi putere de absorbție, dar se mai uită și domnii de acolo ce se face cu ele.

      +4 voturi
      +1
      -1
    6. @Nătângeanu Socrate
      La cei trei adaugă te rog și USR.

      Doar ca fapt divers, își mai amintește cineva cum în perioada covidului, USR dorea cu orice preț condiționarea dreptului la muncă prin vaccinarea obligatorie ?
      Dreptul de a munci e un drept fundamental, care nu poate fi îngrădit. Dar unii s-au gândit să-l îngrădească prin obligativitatea unui act medical.
      Deci unde e extremismul ?

      În rest aceeași strategie de manipulare: se induce teama în populație prin fel și fel de invenții (pericolul rusesc, atacuri hibride, legionari, fasciști, boți, ieșire „din Europa” etc.) și tot cei care induc această teamă vin și cu „soluția salvatoare” (în cazul de față – Nicușor).
      Nu e diferență mare față de propaganda practicată de Iliescu în 1990: „Fac apel la toate forțele politice să facă front comun împotriva acestor elemente de tip fascist, de tip legionar, care acționează împotriva intereselor poporului nostru.”
      Unii merg chiar mai departe și apelează la tot felul de povești lacrimogene, prin implicarea membrilor familiei și evocarea unor vremuri de mult apuse (deși unii încă mai stau în capitală fără apă caldă, fără curent, fără căldură), în ideea că poate mai înghite cineva gălușca.
      De bun-simț (se scrie cu cratimă, fără cratimă având alt înțeles) ar fi renunțarea la astfel de tertipuri și prezentarea realității în mod obiectiv.
      E jenant când ajung comentatorii să dea dovadă de mai multă obiectivitate.
      *
      P.S. Matrix reloaded, felicitări pentru comentariu !

      +6 voturi
      +1
      -1
      • În mod clar, gândiți, ceea ce e bine. Din păcate nu corect, ceea ce e rău. Și vă spun și care-i baiul: confundați întâmplarea cu scenariul. Altfel spus suferiți de scenarită. Fără cratimă. Vă dau doar un singur exemplu. Nicușor Dan nu a fost o invenție a sistemului, dimpotrivă: a fost singurul candidat care venea din afară. Chiar ejectat de sistem atunci când, acum opt ani, s-a autoexclus din USR-ul fondat de el. Iar intervenția rusească este dovedită, că DVS nu vedeți așa nu e problema adevărului, ci a Dumneavoastră..

        --3 voturi
        +1
        -1
    7. @hamza, eroare
      Când e vorba de politici de sanatate publică e altceva. Pentru că sunt mulți că tine, 85% dintre cazurile de rujeola din UE sunt in Romania. Dreptul tau se oprește acolo unde încalcă dreptul meu, suveranistule. Voi vă vaccinați cu zeama de varza?🤣

      --11 voturi
      +1
      -1
    8. Nicușor a câștigat al doilea mandat la primăria capitalei cu ajutorul lui Ciolacu și implicit PSD (cine are dubii, e liber să se documenteze singur).
      A ieșit ulterior la rampă și a declarat: „Vreau să mă concentrez pe Bucureşti. În principiu, îmi doresc un al treilea mandat” (iunie 2024)
      După anularea turului doi al alegerilor prezidențiale (în plină desfășurare – caz unic în lume), iese Nicușor la înaintare, din neant și strigă: ”Vă anunţ că intenţionez să candidez la alegerile prezidenţiale din 2025” (prin decembrie 2024).
      În momentul ăsta, orice om care mai judecă puțin trebuia să se prindă că „independentul” și „omul antisistem” e de fapt omul sistemului și susținut al serviciilor, și că trebuie cu orice preț să ajungă președinte. Dovadă în acest sens fiind și contracandidații scoși la înaintare (Antonescu – PDS+PLN, Ponta – cu rol de a tăia din voturile lui Antonescu, ca să nu ajungă în turul 2, Lasconi – trasă pe dreapta subit de către USR, după ce intrase în turul 2 anulat).
      S-a mai și tras de timp puțin, pentru impresionarea naivilor, cu acea diferență de voturi, cu Nicușor plasat pe locul 3 etc.
      Și uite așa, „independentul” și „omul antisistem” a intrat în turul doi, și contrar la tot ceea ce a declarat că va face și va reforma, a ajuns să bată palma cu clica PDS-PLN-UMDR, la care se adaugă și USR, adică exact cu sistemul. (a scris cineva ceva mai sus despre USL 3.0 și refuzul lui Nicușor de a organiza anticipate).
      Nu mai menționăm susținătorii lui Nicușor, majoritatea cu dosare pe la CNSAS.
      După toate astea, să ajungi să susții că nu e omul sistemului și nici omul serviciilor, înseamnă una dintre următoarele variante:
      1. ori ești depășit de evenimente și nu te prinzi (aici mai trebuie să și gândești)
      2. ori cunoști realitatea, dar te faci că nu știi
      ***
      P.S. Ca să nu mai stea lumea în suspans, e stabilit deja că Nicușor iese președinte și va urma o guvernare formată din patru partide. (USL+USR 3.0 +Werner Nicușor).
      Temă de casă: ghiciți ce partid va da premierul României și cine va ajunge primar la capitală după plecarea lui Nicușor !

      +9 voturi
      +1
      -1
    9. @Hamza
      Aveți o logică dă latrine.
      Cine era m.p. la aceea dată?
      Iar măsurile restrictive au fost luate la nivel mondial.
      Asta îmi spune că, cu o mare probabilitate sunteți un habotnic care crede în teoriile conspiraționiste.
      Cum scrie și Valea, politicile naționale de sănătate care privesc sănătatea piblica nu trebuie să fie interpretabile și negociabile.
      Știți că datorită vaccinării obligatorii a fetelor, adolescentelor, tinerelor, Australia este prima(sau singura deocamdată) țară din lume în care a fost eradicat cancerul de col uterin? Că dinn cauza unor dobitoci ca tine campania din România a fost sabotată rezultând un eșec? Același vaccin anti HPV poate fi făcut și băieților.

      --6 voturi
      +1
      -1
    10. „politicile naționale de sănătate care privesc sănătatea publica nu trebuie să fie interpretabile și negociabile.”
      – când medicii care recomandă vaccinarea te pun să semnezi documente prin care ei nu-și asumă răspunderea pentru ce se întâmplă după administrarea vaccinului, nu ai dreptul să-ți pui întrebări ?
      – când ai trecut prin boală, ai anticorpi suficienți timp de 6 – 8 -10 luni, medicii îți spun să nu te vaccinezi până nu scade nivelul anticorpilor, dar „autoritățile” nu îți dau „certificat verde” pe motiv că nu ești vaccinat, nu ai dreptul să-ți pui întrebări ?
      -„măsurile restrictive au fost luate la nivel mondial.” – tot la nivel mondial 50% dintre medici erau reticenți în privința vaccinării
      – să mai amintim despre sloganul „corpul meu, decizia mea” care se aplică selectiv ?
      Să spui că e ceva normal să ți se anuleze dreptul la educație, dreptul la muncă, dreptul servicii medicale din cauza unui act medical asupra căruia planează multe semne de întrebare, înseamnă că cineva nu gândește cum trebuie.
      ***
      „dinn cauza unor dobitoci ca tine campania” – moderatorul doarme și se pare că acceptă limbajul de acest gen

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Cu plăcere, ideea e simplă.
        Medicina nu este o știință exactă, dar este cu atât mai importantă pentru sănătatea omului. În istoria ei au fost nenumărate astfel de cazuri, când, la începutul unui nou tratament, opinia specialiștilor era împărțită. Până la urmă, ca așa e firesc în acest domeniu, a câștigat opinia care era în acord cu efectele metordei, repectiv al tratamentului. Vaccinarea este un exemplu clasic, părerile sunt împărțite în continuare privind efectele, rezultatele directe și colaterale. De altfel, orice medicament sintetic are efecte colaterale. Asta este deja o banalitate în medicină. Soluția este cântărirea efectelor benefice cu cele colaterale, opțiunea corectă și acceptată mergând spre efecte benefice determinante cu cele colaterale minimalizate.
        Numai că despre astea poate discuta doar un specialist, mai mult decât atât, pot discuta în cunoștință de cauză doar cercetătorii în domeniu. Dar, așa cum se întâmplă de obicei, cei neavizați, dar interesați politic sau altfel (afaceri), se folosesc, de regulă, fără responsabilitate de această situație banală în știință. Iar atunci când cineva, nefiind specialist de prim rang, optează să susțină o părere sau alta, vorbim de scenarită…

        --4 voturi
        +1
        -1
    11. @ Hamza
      Din cauza unor idei ca cele propagate de tine au murit oameni în pandemie și, numai. Știu că n-ai nici tu, da’ nici ceilalți mustrări de conștiință, tot ce contează pt. voi este să vă credeți cu doi neuroni mai deștepți și importanți ca savanții care au lucrat/transpirat și inventat/descoperit acele vaccinuri!
      Medicul doar îți recomandă/prescrie un tratament cu medicamentele la care el n-a avut nici o contribuție! Deci nu veni cu teorii ale conspirației și cu ce spune un medic ssu altul care n-su nici-o legătură cu savanții din laboratoare.

      --4 voturi
      +1
      -1
    12. ,,când medicii care recomandă vaccinarea te pun să semnezi documente prin care ei nu-și asumă răspunderea pentru ce se întâmplă după administrarea vaccinului, nu ai dreptul să-ți pui întrebări ?”
      Și înaintea unei banale intervenții chirurgicale semnezi. Și poți să-ți pui întrebări. Dar când e vorba de politici de sanatate publica, mucles! Iresponsabili , sfertodocți, doctori de TikTok, asta sunteți!

      +3 voturi
      +1
      -1
    13. „Dar, așa cum se întâmplă de obicei, cei neavizați, dar interesați politic sau altfel (afaceri), se folosesc, de regulă, fără responsabilitate de această situație banală în știință.”

      „Specialiștii” care au coordonat campania de vaccinare au fost: Nelu Tătaru, Străinu Cercel, Rafila, Mahler, Marinescu, Coriu, Musta etc.
      S-a interesat cineva ce contracte de sponsorizare au avut aceștia din partea firmelor care produceau vaccinurile ?
      Când primești peste 100 000 lei în conturi, sunt convins că uiți de etică și spui orice doar ca să se vândă vaccinul.
      Să mai spunem că majoritatea acestor „specialiști” au fost ulterior chemați pe la tribunal prin diverse procese pentru că au profitat de perioada respectivă și au ales să-și umple conturile personale prin fel și fel de afaceri cu teste, măști și dezinfectanți ?
      Deci cum e cu ascultatul de „specialiști” ?

      În momentul în care te duci la spital (centru de evaluare și tratament) pentru investigații după infectare și vindecare, iar medicii care te investighează (infecționist, pneumolog, cardiolog) îți spun că ei nu s-au vaccinat pentru că „așa am ales eu”, ar trebui să îți dea de gândit.
      Probabil și ei sufereau de scenarită și habar nu aveau de medicină.

      Să mai amintim de vaccinările la chiuvetă sau de vaccinările pentru 100 lei / o porție de mici ?

      --3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.