After5 Art Escape vă invită la finisajul expoziției „Soil” de Ana Đapović. Urmează Grupul Fak.Artă: „Mimosa”





„Vă așteptăm sâmbătă, 10 mai 2025, de la ora 18:00, la After 5 Art Escape (Arad, str. Ștefan Cicio Pop 15D), la finisajul expoziției Soil a artistei vizuale Ana Đapović, pentru a ne bucura împreună cu artista de ultima seară a expoziției în Arad”, anunță galeria independentă de artă. În același timp, se pregătește deja următoarea expoziție.
Expoziția „Soil” cuprinde 29 de lucrări de diferite dimensiuni și forme, în relief și în acril, pe pânză, pe hârtie sau lemn. În plus, expoziția include 15 pietre minerale brute din colecția privată a lui Andrei Tina.
„Solul este punctul de sprijin prin care încerc să evidențiez legătura noastră cu natura și să creez peisaje surprinse în cadre de prim-plan. Natura este o inspirație inepuizabilă pentru diverse cercetări artistice. Folosind o tehnică combinată, straturi de ceară, cărbune, pastel și acril și diferite texturi ale săpăturilor de pământ, arăt urme ale trecutului, dar și marea sursă de viață. Vreau să atrag atenția asupra lumii invizibile de sub noi. Lucrările urmăresc să evoce nu doar materialul, ci și dimensiunile emoționale și ecologice ale solului”, a declarat artista Ana Đapović pentru Special Arad.
Artista Ana Đapović: „Arăt urmele trecutului, dar și marea sursă de viață”
Următoarea expoziție: „Mimosa” de Grupul Fak.Artă @ After 5 Art Escape
Grupul Fak. Artă este compus din două artiste vizuale timișorene, Ritta Hertz (Andreea Henrietta Hertz) și Bab (Isabella Elena Becheanu), expunând în acest format din 2023.
Despre această expoziție, dr. Gabriela Robeci, curatoarea expoziției, remarcă: “Apelarea la o putere blândă este un concept geopolitic legat de ideea consolidării influenței prin cultură populară. La scară redusă, puterea feminină poate fi înțeleasă ca o formă de putere blândă: discretă, generatoare de stare de bine, dar cu o prezență fermă.
În această cheie poate fi citită și „mimosa”, fie ca plantă fragilă, hipersensibilă la atingere, fie ca figură feminină asociată cu o sensibilitate exagerată. Termenul are, adesea, conotații peiorative. Grupul Fak Artă pornește de la aceste preconcepții pentru a revaloriza sensibilitatea ca forță calitativă. Deși planta în sine poate fi considerată delicată, ea dovedește capacitatea de a se apăra atunci când e amenințată, închistându-se și strângându-și frunzele.
Totodată, emană o forță regenerativă, revenind la forma inițială după orice agresiune senzorială, atâta timp cât este în viață. Această „rușine la atingere” funcționează ca un mecanism vegetal de autoapărare. Înțelegerea mimosei ar trebui să depășească prejudecata pudicității și să fie extinsă către sensul de forță protectoare și regeneratoare.
Feminitatea și vegetația au fost asociate încă din cele mai vechi timpuri. Cultul fertilității și al renașterii naturii din preistorie a fost continuat cu imaginea de zeiță-mamă, ocrotitoare a naturii. Atributele vegetației au fost transferate feminității, iar trăsături considerate „defecte” au fost, de asemenea, proiectate asupra femeilor.
Așa cum mimosa luptă pentru propria stare de bine, și femeia este prezentată ca o ființă capabilă să se ocrotească, regenereze și să renască după traume. Calitatea feminină de a îngriji plantele, de a le face să crească, și să rodească, factorul matern al umanității, sunt elemente subînțelese în lucrările din expoziția Mimosa.
Expoziția Mimosa este o invitație la reevaluarea conceptului de putere blândă, prin prisma plantei și a feminității. Așa cum spunea Nikolaus Pevsner (în Sursele arhitecturii moderne și ale design-ului), publicul trebuie să parcurgă jumătate din drumul către înțelegere: să întrebe, să cerceteze, să se implice. Doar așa poate fi perceput pe deplin sensul lucrărilor și al discursului vizual.”
În deschiderea evenimentului, dr. Gabriela Robeci va oferi o perspectivă asupra personalităților și creației artistelor.
Expoziția va putea fi vizitată la Galeria After 5 Art Escape până pe 28 iunie 2025.
Comentariile portalului
Parasutele Organizate Tactic au un mare "merit" in faptul ca Aradul ocupa locul 1 pe tara la raspandirea bolilor transmisibile care erau aproape eradicate in urma cu 30 de ani. Si medicii (...)
Cu SOS si POT ajungem iar in Evul Mediu, cand se murea pe capete in lipsa vaccinurilor. Eu ma simt foarte nesigur intr-o tara in care nu sunt protejat prin (...)
Când vorbim de politici de sanatate publica, statul trebuie să aibă un cuvânt important de spus, nu fiecare tăntălău, care nu știe tabla înmulțirii, (...)