Artista Ana Đapović: „Arăt urmele trecutului, dar și marea sursă de viață”





Urme ale trecutului și marea sursă de viață. Lumea invizibilă de sub noi. Straturi de ceară, cărbune, pastel și acril, care reproduc, simulează și reliefează modul în care acțiunile noastre afectează solul și cum, la rândul său, ne modelează solul pe noi, oamenii. Astfel am putea descrie cel mai succint și totodată cuprinzător expoziția artistei din Belgrad (Serbia) Ana Đapović, care și-a expus lucrările recent la galeria After 5 Art Escape.
Înainte de vernisajul din data de 29 martie, artista în vârstă de 36 de ani a stat puțin de vorbă cu Special Arad și ne-a spus câte ceva despre tehnicile ei artistice, despre inspirațiile ei și ce anume consideră că face această expoziție, numită „Soil”, specială.
– În primul rând, spune-ne câte ceva despre tine.
– Sunt o artistă din Serbia, fac parte din lumea artistică de când am absolvit în 2011 Facultatea de Arte Aplicate, secția de pictură murală. Este important de spus că vorbim de pictură murală, deoarece arta mea este influențată de graffiti, dar cu mai multe straturi, cum sunt și picturile în biserici. Acest aspect este foarte important pentru mine, faptul că există mai multe straturi sub pictura vizibilă.
– De ce se numește expoziția de față „Soil”?
– Titlul „Soil” (sol) se referă la masa tactilă și la umbra rămasă, cu care aduc imaginea într-o structură artistică stabilă. Natura reprezintă mereu o ispirație și un punct de plecare proaspăt pentru diverse cercetări artistice. Solul este punctul de sprijin prin care încerc să evidențiez legătura noastră cu natura și să creez peisaje surprinse în cadre de prim-plan. Folosind o tehnică combinată, straturi de ceară, cărbune, pastel și acril și diferite texturi ale săpăturilor de pământ, arăt urme ale trecutului, dar și marea sursă de viață. Vreau să atrag atenția asupra lumii invizibile de sub noi. Lucrările urmăresc să evoce nu doar materialul, ci și dimensiunile emoționale și ecologice ale solului, modul în care acțiunile noastre afectează solul și cum, la rândul său, solul ne modelează. Explorând solul, încerc să reamintesc de conexiunea profundă pe care o împărtășim cu lumea naturală și de cea mai profundă responsabilitate pe care o avem în îngrijirea ei. Natura este un fel de evadare din realitatea mediului urban într-un peisaj idilic.
– Ce face această expoziție unică sau specială, în opinia ta?
– Cred că ar fi materialele folosite și tehnica mixed media. Folosesc materiale naturale, de aici e conexiunea cu numele expoziției, „sol”. Folosesc materiale naturale combinate cu ceară și topesc pigmenții cu fierul de călcat. Îmi place foarte mult acest proces al creației, o consider cea mai interesantă etapă, deoarece, în rest, perioada de pregătire durează mult. Uneori, folosesc paste de hârtie, pun hârtia în blender și apoi le amestec în picturile mele, le combin cu alte mase tactile. Textura și multiplele straturi sunt perceptibile în tablourile mele. Nu pot spune că această tehnică este specială, dar încerc să le fac, atât cât se poate, unice.
– Toate lucrările tale, din alte expoziții, sunt inspirate de natură?
– Da, în ultimii zece ani, am încercat să folosesc doar materiale naturale și tehnica mixed media. În această expoziție, am fost inspirată de ramificări. În ultimii zece ani, s-au putut observa în lucrările mele simboluri mult mai realistice, ca de exemplu copaci sau iarbă, dar acum am eliminat toate aceste elemente. Aș putea spune că am „curățat” imaginea și acum încerc să creez forme mai informale sau abstracte.
– Cum îți influențează moștenirea culturală sârbească arta?
– Da, fiind din Serbia, mă influențează foarte mult, pentru că țara mea este foarte bogată în resurse naturale, atât la suprafață, cât și sub pământ. În plus, țara este plină de mănăstiri și mă influențează și această latură spirituală.
– Aceasta nu este prima ta expoziție din România. În ce oraș din România ai mai expus și care expoziție a fost?
– Aceasta este a doua mea expoziție în România, prima a fost la Timișoara, la galeria Brăteanu. A fost aceeași expoziție pe care o am acum la Arad, „Soil”, dar aici este mult mai cuprinzătoare, aici sunt undeva către 30 și ceva de lucrări, acolo au fost aproximativ până în 20 de exponate.
– Ții legătura cu artiștii români? Dacă da, cum ai compara arta sârbească și cea românească în ceea ce privește impactul cultural și social?
– Știu un singur artist român, pe Costin Brăteanu, dar am mai văzut arta altor artiști români din Timișoara. Dacă e să compar impactul cultural și social… nu știu, aș spune că este la fel.
– Ai alte proiecte, alte expoziții în plan sau idei noi? Ce poate aștepta publicul tău în viitorul apropiat?
– Deocamdată nu am în pregătire proiecte viitoare. Dar da, am idei noi, vreau să încerc materiale noi și vreau să lucrez cu forme mai mari. Vreau să încerc alte forme decât cele standard, poate instalații. Îmi place foarte mult această expoziție (n. red. – la After 5 Art Escape) pentru că există o anumită simbioză între minerale și picturi, se potrivesc foarte mult, se completează (n. red. – se referă la pietrele minerale brute din colecția privată a lui Andrei Tina, care completează tablourile artistei). Asta pentru că inspirația și sursa este aceeași, ceea ce ne oferă natura, și aș vrea ca în viitor să simulez aceeași conexiune, între natură și produse naturale. Voi încerca în viitoarele mele lucrări să scot picturile mai mult în relief, să aibă un accent tridimensional și mai puternic.
Momentan, planul e să lucrez mai mult, să încerc să mă dezvolt pe plan artistic și să expun în cât mai multe locuri. Ce pot să spun este că am prelungit expoziția din Arad până în 10 mai (n. red. – inițial, s-a anunțat că expoziția va fi deschisă până în 26 aprilie), astfel ca oamenii să aibă mai mult timp liber ca să poată vizita expoziția.
– Cât ai lucrat pe aceste exponate?
– Am început să lucrez pe aceste exponate cred că în urmă cu zece ani și am tot curățat, am eliminat, am modificat anumite bucăți. Anumite lucrări evoluează în funcție de starea mea. Cum spuneam, savurez procesul creației, iar procesul este uneori mai lung, uneori adaug ceară, pastă de hârtie și alte materiale, deci pregătirea lucrărilor de artă durează mai mult decât execuția lucrării în sine. Se întâmplă să pornesc cu o idee, dar ea să se schimbe pe parcurs. Când lucrez cu ceara, este ușor să transform formele, pot elimina părțile care nu-mi plac. Trebuie spus că această tehnică encaustică, deși lumea ar crede că este ceva nou, ceva diferit, este de fapt o tehnică veche. Primele icoane religioase au fost pictate în stil encaustic în ceară, inclusiv în Egiptul Antic găsim portrete realizate în ceară și ceea ce este foarte interesant este că ceara e extrem de rezistentă în timp, nu își schimbă forma sau culoarea în funcție de lumină sau căldură.
Expoziția „Soil”, care cuprinde 29 de lucrări de diferite dimensiuni și forme, în relief și în acril, pe pânză, pe hârtie sau lemn, precum și 15 pietre minerale brute din colecția privată a lui Andrei Tina, rămâne deschisă la After 5 Art Escape (Strada Cicio Pop, nr. 15 D) până în data de 10 mai.
Citește și:
Arta solului, la „After 5”. S-a deschis expoziția artistei Ana Đapović | Video
Comentariile portalului
Mulțumesc frumos
Aveți și dvs. dreptate. Doar că nu piteam vorbi despre ura și violența din societate fără să-l amintim și fără să-i evidențiem "meritul" (...)
Sunt cu totul de acord cu ideea ce se desprinde din articol. DAR si este un mare DAR , au trecut deja 5 luni de la alegerile anulate. Pana cand il mai (...)