joi, 24 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    „Perspectiva sonoră va fi cu totul deosebită!”. Interviu cu Laurențiu Muntean, directorul Filarmonicii Arad, despre concertul gigant pregătit cu Filarmonica Banatului | Video

    de Raluca Medeleanu | 24 aprilie 2025, 1:22 PM | Cultură | Interviuri | Topic special

    0

    O perioadă de aur pentru Filarmonica Arad, care trece parcă printr-o renaștere, cu numeroase concerte care reușesc să umple sala Palatului Cultural și cu noi colaborări care oferă artiștilor posibilitatea de a-și lărgi orizonturile, să susțină spectacole în deplasare, care, de asemenea, vor aduce producții de anvergură în orașul de pe Mureș.

    După vestea că orchestra arădeană va cânta în prestigioasa Sală Aurie din Viena, aflăm că luna viitoare publicul meloman va avea parte de un concert gigant, chiar la Arad, care va reuni 100 de instrumentiști și două coruri, printr-o colaborare cu Filarmonica Banatul din Timișoara.

    Managerul Filarmonicii Arad a acordat un interviu pentru Special Arad, în care oferă mai multe detalii despre această perioadă aglomerată, dar benefică instituției pe care o conduce.

    Varianta filmată o puteți urmări în videoul de mai jos:

    Sau aveți posibilitatea să citiți, în cele ce urmează, transcrierea integrală:

    – Este o perioadă foarte bună pentru Filarmonica Arad, o perioadă înfloritoare. Iată că avem un contract de trei ani cu Viena. Vă pregătiți la vară pentru concertul în vestita Sală Aurie.

    – Așa este. Avem un parteneriat pentru trei ani, de fapt, cu o agenție de impresariat muzical. Este un tip care caută tineri genii pianistice la nivel mondial, care studiază în diferite părți ale lumii, pe care îi întrunește o dată pe an într-un concert la Musikverein, la Sala de Aur din Viena. Noi vom fi orchestra care vom acompania acești copii minune – cred că e mai frumos termenul acesta de copii minune – pentru următorii trei ani. Cel puțin. Acum să vedem, dacă lucrurile merg foarte bine – de ce nu ? – vom extinde parteneriatul. Deci practic, nu este un parteneriat direct cu Musikverein, dar este un parteneriat cu un impresar care organizează concerte în Musikverein (foto).

    concert viena

    – În orice caz, Filarmonica Arad să fie pe scena pe care toți românii o îndrăgesc… E tradiția aceea că în fiecare An Nou ne uităm la concertul din acea Sală Aurie și să știm că arădenii noștri vor fi pe scenă în acea sală, este o realizare foarte mare! Vă felicităm. Și mai aveți un proiect foarte interesant pe care îl pregătiți acum, de data asta printr-o colaborare cu Filarmonica din Timișoara.

    – Da. Avem o relație foarte bună cu Filarmonica din Timișoara și asta, trebuie să o spun, se datorează foarte mult managerului și deschiderii lui. E un lucru pe care trebuie să-l menționez. Ne înțelegem foarte bine și noi personal, dar și la nivel de instituții. Ne ajutăm unii pe alții cu partituri, cu instrumentiști, cu diverse. Așa s-a născut și ideea asta ca, deocamdată, o dată pe an, să încercăm să punem împreună cele două filarmonici pentru a realiza lucrări pe care nu ne-am putea permite cu ansamblurile pe care le avem fiecare să le cântăm. Practic, să realizăm producții gigantice care depășesc capacitatea noastră. Deși Timișoara e mult mai mare, ei au orchestră de cam 100 de oameni, totuși, dacă punem și corul nostru împreună, și corul lor împreună, orchestra noastră împreună, avem un ansamblu care depășește 200 și ceva de oameni, deci putem face lucruri extraordinare!

    Pornind de la ideea asta, am zis să facem un prim pas și anul acesta, în cadrul festivalului lor, Timișoara Muzicală, vom cânta Damnațiunea lui Faust. Este o lucrare care va pune împreună corurile noastre, vor fi aproape 100 de coriști pe scenă și orchestrele. La orchestră nu e nevoie de tot efectivul, dar vom avea o orchestră de cam 97, sau ceva de genul ăsta, de oameni. În general, la orchestră o treime o asigurăm noi, Aradul, și două treime Timișoara. Cred că la cor proporția e diferită și mai mare. Ideea e că suntem împreună și vom face Damnațiunea lui Faust.

    – E un proiect de așa mare anvergură, încât am înțeles că a trebuit regândită poziționarea în sală, ceea ce va fi ceva cu adevărat inedit pentru Arad, cel puțin. Nu știu dacă s-a mai făcut și la noi în țară așa ceva până acum.

    – Datorită faptului că scena noastră nu acomodează decât undeva la 100 de muzicieni, și aceștia înghesuiți, adică maxim 100 am avut orchestră pusă, am gândit o altă soluție, și anume balcoanele laterale, cele care sunt în stânga-dreapta, nu vor fi scoase la vânzare și acolo vom amplasa corul, vom avea cor în stânga și în dreapta, și toată orchestra va fi pe scenă. Cei 97 de muzicieni vor fi pe scenă și coriștii pe laterale.

    – Un soi de Dolby Surround clasic!

    – Da, dar noi am făcut asta din rațiune utilitare, nu putem altfel. Totuși, ce va rezulta din perspectivă sonoră va fi cu totul deosebit pentru că ascultătorii vor avea practic stânga-dreapta voci și orchestră din față. Eu mi-am adus aminte de perioada Renașterii, în care cântul vocal în cadrul bisericii avansase extraordinar de mult, oamenii nu mai știau pur și simplu ce să mai inventeze și au ajuns celebrele răspunsuri la antifonare. Erau coruri pe 36 de voci – mă duc puțin în sfera muzicii – și pentru a crea efectul ăsta, nici măcar stereofonie, ci mult mai mult, amplasau corul în diferite părți în biserici, stânga-dreapta, față, spate, lateral, și își dădeau răspunsuri. Practic, oamenii din biserică, audiența avea o perspectivă sonoră foarte spațială.

    Nu am pretenția că noi vom avea răspunsuri la antifonare, pentru că lucrarea nu e scrisă de așa natură, însă se va crea cu siguranță un efect deosebit, publicul va fi înconjurat de sunet și eu cred că asta va fi o experiență extraordinară. Nu știu dacă s-a mai făcut la Arad, nu am cunoștință despre așa ceva, o facem noi în 15 mai.

    – În orice caz, va fi de mare amploare și de calitate sunetul, pentru că este lucru știut că sala Filarmonicii din Arad este de renume internațional pentru acustică.

    – Nu știu dacă e mit sau chiar e adevărat, însă am auzit că atunci când arhitectului i-a fost încredințată lucrarea unei săli pentru filarmonică, el s-a dus la Viena. În vremea aia, Aradul făcea parte din Imperul Austro-Ungar, exista deja Musikverein, sala despre care tocmai am discutat, și l-a mers și s-a uitat un pic la proporții. Și ce-a făcut? A făcut o replică la o scară mai mică a sălii de la Viena. Deci avem o sală cu o acustică extraordinară, copiată la proporții, ea e micșorată, dar din toate părțile, după Musikverein.

    Și da, sună foarte bine. În ultima perioadă, încercăm să aducem invitați foarte diverși, și toți care vin prima oară sunt absolut uimiți de cum sună sala asta. Inclusiv impresarul chinez – mă întorc la proiectul nostru la Viena – a venit și nu-i venea să creadă că în Arad există o asemenea sală, o asemenea orgă, avem cor, era pur și simplu… acum deja citești un om după reacții, era pur și simplu uimit! Nu se aștepta ca într-un oraș de dimensiunea Aradului să avem o sală atât de frumoasă, o orgă, să avem cor, să avem orchestră, era pentru el o surpriză foarte plăcută.

    – În ambele cazuri, și în cazul concertelor care se fac în Sala Aurie din Viena, și această colaborare cu Timișoara, concertele vor fi dublate, adică vor fi și în orașele respective, și la noi. Deci arădenii vor putea să beneficieze, în ambele situații, de experiența muzicală în orașul lor.

    – E foarte bine că ai punctat asta! O să încep cu proiectul cu Timișoara. Repetițiile vor fi o săptămână foarte grea pentru colegii mei care cântă în orchestră, pentru că va trebui să ne deplasăm la Timișoara, vom avea câte două repetiții pe zi, vin timișorenii la noi pentru repetiții. Dar vom avea două concerte. Un concert cum avem de obicei joi, la Arad, în 15 mai, și același concert îl vom repeta la Timișoara, în 16 mai.

    concerte Timișoara Muzicală

    Deci, practic, publicul ambelor orașe beneficiază de coproducția asta. Și ce e foarte important, că am tot oscilat, de asta vreau să-i încurajez pe arădeni, am tot oscilat cu colegii mei dacă s-ar justifica să punem niște tarife mai mari. Sigur, ne costă, avem mari costuri pentru proiectul ăsta. Și ne-am gândit să punem bilete puțin mai scumpe, având în vedere și faptul că nu vindem la balcoanele laterale. Da, suntem limitați la 480 de locuri, avem în loja centrală și jos. Și ne-am gândit că poate să le punem mai scumpe. Dar am zis nu, le lăsăm la prețuri normale și cine prinde, prinde. Așa că vă încurajez să vă cumpărați bilete, pentru că avem puține și experiența va fi una cu siguranță unică. În ceea ce privește proiectul de la Viena, da, vom avea două concerte, unul în 9 și unul în 10 august. Exact aceleași concerte vor fi la Arad, în 5 și 6 august.

    – Un tur de forță! Cred că va fi solicitant pentru muzicieni, dar pentru o cauză nobilă.

    – Nu va fi o săptămână ușoară, săptămâna cu Viena, într-adevăr. Și trebuie să zic asta, orchestra și corul filarmonicii muncesc într-un ritm mai alert în ultima perioadă. Asta și datorită faptului că avem mai multe producții, parcă ni s-au ivit oportunități și ne-am zis să nu le ratăm. Suntem încântați de șansele care ni se oferă pe de-o parte, pe de alta muncim într-adevăr într-un ritm mai alert. Dar credem că vom lăsa ceva în urma noastră. Până la urmă, ăsta e și rolul artiștilor și ni-l asumăm.

    – Vă felicităm. Rezultatele se văd deja, aveți multe concerte „sold out”, ceea ce nu poate fi decât încurajator să continuați proiecte de anvergură. Vă urăm mult succes în tot ce vă propuneți!

    – Mulțumim frumos. E un răsfăț al publicului faptul că avem așa de multe concerte „sold out”. Le mulțumim arădenilor care au încredere în producțiile filarmonicii și, până la urmă, investesc în artă. Totul se datorează publicului și vă mulțumim tare mult că faceți asta! Și susținerea din partea autorităților e strâns legată de rezultate, așadar dacă vreți să ne susțineți, veniți la concertele noastre și nouă ne va merge bine. Vă mulțumim pentru asta și vă încurajăm să veniți în continuare la concerte!

    ***

    Concertul „Damnațiunea lui Faust” de Hector Berlioz, din 15 mai,

    îl va avea ca dirijor pe Sascha Goetzel, iar ca soliști pe Svetlina Stoyanova mezzosoprană (Marguerite), Yaroslav Abaimov tenor (Faust), Petri Lindroos bas (Méphistophélès), Lucian Oniță bas (Brander), Virginia Maria Oniță soprană (voce angelică). Biletele pot fi achiziționate online, aici: Hector Berlioz – Damnațiunea lui Faust

    Citește și:

    Oportunitate fantastică pentru Filarmonica Arad: două prim-concerte în Sala Aurie din Viena și un parteneriat pe 3 ani | Video

    Video: Tomas Arond (Tomck@t)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.